Κατά την περσινή χρονιά η υπερδύναμη σημείωσε παραγωγή – ρεκόρ της τάξης των 41,59 εκατ. τόνων.

Η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου της Κίνας σημείωσε υψηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια του 2023, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα στις
αρχές της τρέχουσας χρονιάς. Το ρεκόρ αυτό επετεύχθη παρά τους περιορισμούς της παραγωγικής διαδικασίας σε κάποια μεταλλουργεία στα νοτιοδυτικά της χώρας – περιορισμούς που σχετίζονται με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, παρήγαγε 41,59 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πρωτογενούς αλουμινίου πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).
Η παραγωγή ενισχύθηκε από τις ισχυρές δραστηριότητες σε ορισμένες από τις κύριες περιοχές παραγωγής της Κίνας, εν μέσω κερδοφόρων συνθηκών, καθώς και από νέα έργα, κυρίως στην περιοχή της βόρειας Μογγολίας.

Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,7% σηματοδότησε την τρίτη συνεχή χρονιά επιβράδυνσης. Μάλιστα, η παραγωγή κατά το 2023 αυξήθηκε σε μέτριο βαθμό, καθώς η χωρητικότητα πλησίασε το ανώτατο όριο που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και επηρεάστηκε από τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Η Κίνα το 2018 έθεσε εθνικό ανώτατο όριο χωρητικότητας 45 εκατομμυρίων τόνων για το αλουμίνιο ως μέρος των προσπαθειών της να ελέγξει την κατανάλωση ενέργειας στον ενεργοβόρο αυτό βιομηχανικό τομέα. Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία αλουμινίου είχε συνολική ετήσια παραγωγική ικανότητα 44,43 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το τέλος του 2023.

Μια περίοδος λειψυδρίας στη Γιουνάν, την τέταρτη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής αλουμινίου της χώρας, οδήγησε σε ανεπαρκή παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι αρχές να ζητήσουν από τα τοπικά μεταλλουργεία να μειώσουν την παραγωγή.

Η περιορισμένη προσφορά μαζί με την αυξανόμενη ζήτηση μετάλλων, κυρίως από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των συμβολαίων αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης κατά 9,1% το 2023.

Κατά τον ∆εκέμβριο, η Κίνα παρήγαγε 3,59 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου, μια αύξηση της τάξης του 4,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η παραγωγή του μετάλλου το 2024 προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 1 εκατομμύριο τόνους, ήτοι κατά 2,4%, φτάνοντας τα 42,7 εκατομμύρια τόνους. Κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια νέα projects με έδρα το Πεκίνο.

Η παραγωγή των 10 μη σιδηρούχων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του αλουμινίου, του μολύβδου, του ψευδαργύρου και του νικελίου, αυξήθηκε κατά 7,1% μέσα στο 2023, φτάνοντας στο σύνολο τους 74,7 εκατομμύρια τόνους και σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του NBS.