Ο σχεδιασμός μιας πρόσοψης εκτός από το να αποτελεί φράγμα ενάντια σε διάφορες καιρικές συνθήκες, να παρέχει ακουστική άνεση και να ρυθμίζει τη διείσδυση του φωτός, λειτουργεί ως εξωτερική επιδερμίδα του κτιρίου που καθορίζει τον χαρακτήρα, την αισθητική και την εντύπωση που αποκομίζει κανείς όταν το κοιτάζει.

Με μια πρώτη ματιά, μια πρόσοψη μπορεί να κάνει ένα κτίριο να ξεχωρίζει ή να συγχωνεύεται με το αστικό του περιβάλλον ή ακόμα να μεταφέρει διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, διαυγείας και λείανσης. Ταυτόχρονα, η δομή και το χρώμα των εσωτερικών τοίχων και οροφών μπορεί να αφήσουν μια μόνιμη εντύπωση κατά την είσοδο σε ένα δωμάτιο.

Πολυμορφία στη μορφή και στη λειτουργία

Αυτή τη στιγμή διατίθεται στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία επιλογών για το σχεδιασμό προσόψεων. Η επιλογή του σωστού υλικού είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να καθορίσει την ενεργειακή απόδοση, την πολυμορφία, την αισθητική και την ανθεκτικότητα του κτιρίου. Με αυτό κατά νου, ο γερμανικός κατασκευαστής Alanod έχει αναπτύξει μια ευρεία ποικιλία λειτουργικών και διακοσμητικών μεταλλικών επιφανειών που προσφέρουν όλων των ειδών τις τεχνολογικές δυνατότητες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η σειρά φύλλων αλουμινίου DECO PRIME® η οποία παρέχει επιφάνειες αλουμινίου υψηλής τεχνολογίας, γνωστές για την ποιότητά και την πολυμορφία τους λόγω της πληθώρας σχεδίων, δομών και χρωμάτων. Συχνά, η κύρια σκέψη των αρχιτεκτόνων κατά την επιλογή ενός υλικού είναι η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία μοναδικών χώρων.

Η ευελιξία του DECO PRIME® πηγάζει από αυτήν την ευελιξία στη χρήση του. Είτε πρόκειται για αντανακλαστική, χρωματιστή, γυαλιστερή, ή ματ επιφάνεια, μπορεί να προσφέρει μια ποικιλία κομψών και ελκυστικών design. Αυτή η μεγάλη ποικιλία σχεδίων δίνει στους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές την ελευθερία να εξερευνήσουν ατελείωτες δυνατότητες στο δημιουργικό τους έργο, όπως μια φουτουριστική λάμψη, αντανακλάσεις, ακόμα και πολύχρωμες ματ επιφάνειες.

 

Η ίδια ευελιξία υπάρχει και στην αγωγιμότητα και την ακουστική απόδοση των αλουμινένιων επιφανειών. Αυτό συμβαίνει διότι οι αντανακλαστικές επιφάνειες προσφέρουν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και αντανακλούν το φως της ημέρας, ενώ παράλληλα οι τοίχοι και οι οροφές βελτιώνουν την ακουστική ενός κτιρίου. Ενώ μια επιφάνεια υψηλής λάμψης δίνει έναν μοντέρνο τόνο, μια ματ επιφάνεια δημιουργεί την εντύπωση της ζεστασιάς. Ταυτόχρονα, το υλικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση ή την ψύξη των ακτινοβολούμενων οροφών και για την διοχέτευση του φυσικού φωτός στα κτίρια.

Εκτός από τη χρήση σε τοίχους και οροφές, το DECO PRIME® μπορεί να εφαρμοστεί σε διακόπτες φωτός, προφίλ πόρτας και χερούλια ή ακόμα και ηλεκτρονικές συσκευές, επιτρέποντας τη δημιουργία μεγάλης ποικιλίας διακοσμητικών στοιχείων που είναι ελκυστικά τόσο στην όψη, όσο και στην αφή.

Αντοχή και βιωσιμότητα

Ένας κύριος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό της εξωτερικής επιφάνειας ενός κτιρίου είναι η συντήρηση και η μακροπρόθεσμη συμπεριφορά του υλικού. Εκτός από την παροχή μιας ολόκληρης σειράς ποικίλων αισθητικών δυνατοτήτων – όπου διαφορετικά χρώματα μπορούν να συνδυαστούν με κάθε αρχιτεκτονική δομή –  η επιφάνεια αλουμινίου είναι ανθεκτική και μακράς διάρκειας, με δύο διαφορετικές προστατευτικές επικαλύψεις που προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες.

Καθώς τα κτίρια είναι υπεύθυνα για ένα υψηλό ποσοστό εκπομπών άνθρακα, η ζήτηση για βιώσιμα και κοινωνικά ευαίσθητα υλικά ολοένα και αυξάνεται. Με αυτό κατά νου, το DECO PRIME® κατασκευάζεται από ανακυκλώσιμο αλουμίνιο, εξοικονομώντας έως και το 95% της ενέργειας που καταναλώνεται στη διαδικασία κατασκευής. Επίσης, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμο- ποιείται κατά την παραγωγή προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνολικά, είναι προφανές ότι η επιλογή του αρχιτέκτονα για προσόψεις, μαζί με τα υλικά που τις απαρτίζουν, είναι ένα βασικό βήμα κατά τη δημιουργία οποιουδήποτε έργου. Όχι μόνο επειδή μπορεί να καθορίσει τις συνθήκες αγωγιμότητας, ακουστικής ή φωτισμού, αλλά και επειδή μπορεί να προσδιορίσει την εμφάνιση και την προσωπικότητα ενός κτιρίου, επηρεάζοντας έντονα την εμπειρία του χρήστη και αφήνοντας ένα αποτέλεσμα που είναι εξίσου σημαντικό.

Έτσι, καθώς νέες τεχνολογίες εμφανίζονται στην αγορά που επιτρέπουν αισθητικές, αλλά και λειτουργικές και βιώσιμες λύσεις, το DECO PRIME® παρουσιάζεται ως ένας καλός ανταγωνιστής. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξερευνήσουμε όλες τις επιλογές που παρέχουν αυτές οι ευέλικτες επιφάνειες αλουμινίου, ξεκινώντας από τη συμπεριφορά του μετάλλου κατά τη διάρκεια της ζωής ενός κτιρίου, και καταλήγοντας σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες που έχουν κι αυτά τον ρόλο τους στην αίσθηση που αποκομίζει κανείς και στην εμπειρία χρήσης του κτιρίου.