EΠΙΚΕΤΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ ΤΗΣ ΕΤΕΜ

Η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής θα είναι ανάμεσα στα βασικά θέματα του προγράμματος του συνεδρίου.

Στις 16 Νοεμβρίου φέτος η ΕΤΕΜ θα συγκεντρώσει για πολλοστή φορά παγκοσμίως φήμης ονόματα από τον Αρχιτεκτονικό χώρο στο 5ο Διεθνές Συνέδριο των Μηχανικών Προσόψεων στη Σόφια της Βουλγαρίας. Κάθε δύο χρόνια η εκδήλωση αυτή μετατρέπεται σε επαγγελματική πλατφόρμα στην οποία παρουσιάζονται οι τελευταίες καινοτομίες και τάσεις στις μηχανικές προσόψεις, οι νεότερες ιδέες και αντιλήψεις  στον τομέα της Αρχιτεκτονικής και της αειφόρου ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και οι πλέον επίκαιρες τεχνολογίες κατασκευών.

Το επικείμενο 5ο συνέδριο θα υποστηριχθεί από το Αμερικανικό Συμβούλιο για τα Υψηλά Κτίρια και το Αστικό Περιβάλλον (CTBUH), στο οποίο η ЕТЕМ είναι μέλος. Το κύριο θέμα του Συνεδρίου  θα είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία  πολυώροφων κτιρίων σε αστικές περιοχές, καθώς και οι τελευταίες τάσεις και λύσεις στις μηχανικές πρόσοψεις των ουρανοξυστών. Ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία του συνεδρίου  θα είναι η ψηφιοποίηση στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής, η αυτοματοποίηση των διαφόρων διαδικασιών και οι τελευταίες τεχνολογικές λύσεις για την προστασία από τον ήλιο.

Το πέμπτο διεθνές συνέδριο υπόσχεται ένα δυναμικό πρόγραμμα με εμπνευσμένες παρουσιάσεις από κορυφαίους επαγγελματίες στην Αρχιτεκτονική και τις Μηχανικές Πρόσοψεις. Φέτος θα συμμετέχουν και πάλι παγκοσμίου φήμης εμπειρογνώμονες από διάφορες βιομηχανίες  οι οποίοι θα ενημερώσουν για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου, τις κυρίαρχες τελευταίες τάσεις και καινοτομίες στο χώρου του αρχιτεκτονικού σχεδίου.

Μεταξύ των ομιλητών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους είναι ο διακεκριμένος Miron Mutyaba, αρχιτέκτονας της Zaha Hadid Architects. Θα παρουσιάσει καινοτόμα αρχιτεκτονικά σχέδια  και τη χρήση νέων υπολογιστικών τεχνικών στον σχεδιασμό  και τον ορθολογισμό σύνθετων προσόψεων. Ο Miron Mutyaba συμμετέχει στην υλοποίηση μεγάλων έργων όπως είναι οι ουρανοξύστες Signature Towers στον κόλπο του Ντουμπάι και το εμβληματικό κτίριο Jockey Club Innovation Tower που συμβολίζει τη νέα κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ ως κόμβος αναπτυξιακής δραστηριότητας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην Ασία.Ο Miron Mutyaba είναι μέλος της ομάδας που σχεδίασε το 5 αστέρων ξενοδοχείο  Morpheus στο Μακάο. Το ξενοδοχείο  Morpheus είναι το πρώτο στον κόσμο κτίριο απαλλαγμένο από μεταλλικό εξωσκελετό το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 12.000 τετραγωνικά μέτρα προσόψεων. Ο Miron Mutyaba είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό των στοιχείων της πρόσοψης του Morpheus Hotel που συμπεριλαμβάνει τον πλήρη σχεδιασμό και τον εξορθολογισμό του αλουμινένιου κελύφους.

Ο Steven Kennedy, συνεργάτης του Γραφείου Αρχιτεκτονικής του Grimshaw, θα παρουσιάσει διάφορες καινοτόμες τεχνικές σχεδιασμού και λύσεις για την υλοποίηση αρχιτεκτονικών έργων σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Επί του παρόντος, ο Kennedy εργάζεται σε ένα δυναμικό διεθνές χαρτοφυλάκιο έργων που αποσκοπούν στην προστασία και την προώθηση της περιβαλλοντικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα τέτοιο έργο είναι ο Βοτανικός Κήπος του Ομάν (Oman Botanic Garden), ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή στους πρόποδες του Al Hajar. Ο κήπος θα συνδυάζει την καλλιέργεια, την εξερεύνηση και τη διατήρηση της πλούσιας τοπικής χλωρίδας του Ομάν μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων φυτοπροστασίας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κηπουρικής. Ο Steven Kennedy είναι επίσης ο διευθυντής του Scale Rule, μιας ομάδας αρχιτεκτόνων και μηχανικών που προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία και τη δημόσια δέσμευση προς την οικοδόμηση ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.

Ο Pablo Zamorano, επικεφαλής του Τμήματος, Geometry & Computational design” του Heatherwick Studio, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τεχνικών, καθώς και στην εκτέλεση προκλητικών γεωμετριών, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο συνέδριο. Ο Pablo Zamorano είναι ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος στο έργο  Coal Drops Yard, ένα εμβληματικό  έργο, στην υπαιθρια δημοσια αγορά στο King’s Cross, Λονδίνο. Το 2014, το στούντιο ήταν επιφορτισμένο με την επανεξέταση της περιοχής αυτής και την πρόκληση να μετατραπούν τα παλιά κτίρια και τα μακρά γωνιακά σημεία σε έναν ζωντανό χώρο λιανικού εμπορίου και συναναστροφής. Ο Pablo Zamorano έχει δεσμευθεί με την ανάπτυξη της γεωμετρίας του έργου καθώς και με τον συντονισμό της κατασκευής  όλων των σύνθετων στοιχείων.

Επίσης, στο πρόγραμμα του συνεδρίου θα συμμετάσχει ο Georgi Petrov, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής, πολιτικός μηχανικός στο SOM (Skidmore, Owings & Merrill LLP). Έχει εμπειρία σε ποικίλες πρότυπες τυπολογίες και έργα, όπως εταιρικά και εμπορικά γραφεία, πολιτιστικά και μεταφορικά κτίρια, καθώς και σε ειδικές κατασκευές από γυαλί και χάλυβα. Ο Γκεόργκι Πέτροφ εργάζεται στο σχεδιασμό του Εθνικού Μουσείου του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (Fort Belvar, Βιρτζίνια) – ένα πολύσυνθετο συγκρότημα που αποτελείται από μουσείο, κέντρο συντήρησης, χώρο στάθμευσης, αίθουσες εκθέσεων, και αίθουσες συσκέψεων που επεκτείνεται σε 85 στρέμματα γης.

Επιπλέον θα είναι παρόν στο συνέδριο o Phillippe Fouché Διευθυντής Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της SAOTA. Η SAOTA είναι μια δυναμική αρχιτεκτονική εταιρία με παγκόσμιο αποτύπωμα έργων σε 6 ηπείρους. Η εταιρία διαθέτει μια σαφή κατανόηση του τόπου του σχεδιασμού στον κόσμο και του τρόπου παροχής αρχιτεκτονικών έργων σε διάφορες αγορές.

Ο Phillippe Fouché έχει έντονο ενδιαφέρον για τον τοπικό σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα που έχει ως αποτέλεσμα μια υπεύθυνη σχεδιαστική προσέγγιση, διερευνώντας μοναδικές, εξειδικευμένες λύσεις μέσα στα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία εργάζεται. Αυτό το χαρακτηριστικό βοήθησε στην επιτυχημένη παράδοση ενός ευρέος φάσματος έργων στη Νότιο Αφρική, τη Δυτική Αφρική, την Ινδία, την Κίνα και την Ευρώπη.

Είναι αποδέκτης πολλών διεθνών βραβείων, συγκεκριμένα το έργο του Neuländer Quarree Housing στο Αμβούργο ήταν υποψήφιο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του 2019.

Η ETEM υπόσχεται ένα δυναμικό πρόγραμμα και καινοτόμες ιδέες που θα εμπνεύσουν το κοινό.

Οι χορηγοί του συνέδριου  αυτή την χρονιά είναι οι εταιρίες: Elval Colour, Sherwin Williams, Ursa, Sisecam Flat Glass and Nemetschek. Οι χορηγοί επικοινωνίας είναι: DETAIL, Γpagbm, CityBuild.bg, WWW.1KAM1.COM, WEBVIDEOPRESENTER.

Μπορείτε να έχετε συνεχή ενημέρωση για το συνέδριο και τους ομιλητές που θα συμμετάσχουν στην ιστοσελίδα του: www.facadeconference.com.