Η ALUMIL είναι σήμερα μια από τις πλέον προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, μια ελληνική πολυεθνική, με πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Μια εταιρεία που υλοποιεί με συνέπεια το όραμά της για «κατασκευαστική αριστεία», μέσα από στοχευμένες κινήσεις και ενέργειες, με βασικό όχημα το επενδυτικό της πλάνο. Με εμπειρία 35 ετών διεθνούς ανάπτυξης, επενδύει διαρκώς, προσφέροντας στην αγορά καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής, αλλά και οικοδομώντας το μέλλον της σε γερά θεμέλια, με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

Σήμερα, η ALUMIL έχει καταφέρει να εδραιώσει ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, ενώ διαθέτει 32 θυγατρικές ανά τον κόσμο. Βάση της δραστηριότητάς της αποτελούν τα 12 σύγχρονα εργοστάσια σε Ελλάδα, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Αλβανία και Αίγυπτο, επιπλέον ιδιωτικά κέντρα διανομής σε 17 χώρες καθώς και πάμπολα showrooms σε πάρα πολλές χώρες. Κινητήρια δύναμη της αναπτυξιακής πορείας και της επιτυχούς διαδρομής της ALUMIL αποτελούν διαχρονικά οι 10.000 συνεργάτες της διεθνώς και, κυρίως, οι άνθρωποί της, οι 3.200 εργαζόμενοι του Ομίλου.

Η σταθερά ανοδική της πορεία αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την αλληλουχία αρνητικών συγκυριών διεθνώς. Μάλιστα, το 2022 ο Όμιλος παρουσίασε αλματώδη αύξηση στους βασικότερους οικονομικούς δείκτες (λειτουργική κερδοφορία, EBITDA, όγκο πωλήσεων), παραμένοντας και στο τρέχον έτος σε αναπτυξιακή τροχιά.

, ALUMIL:  Συνεχής ανάπτυξη με όχημα στοχευμένες επενδύσεις, ktisma & aluminio

Οι επενδύσεις όχημα για την ανάπτυξη της εταιρείας

Για την ALUMIL, κάθε επόμενο βήμα γίνεται με προσεκτικό σχεδιασμό αλλά και με τόλμη. Ο δρόμος της επιτυχίας για την εταιρεία διανύθηκε μέχρι στιγμής με βασικό όχημα τις στιβαρές, ορθολογικές επενδύσεις που πραγματοποίησε, αλλά κι εκείνες που συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί. Έτσι, παραμένει πρωτοπόρος και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον κλάδο της.

Αιχμή του δόρατος η Έρευνα & Ανάπτυξη

Όπως κάθε επιχειρηματικός Όμιλος που κοιτάζει στο μέλλον, η ALUMIL διαθέτει ένα δυναμικό τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης. Στόχος του είναι να σχεδιάζει διαρκώς και να αναπτύσσει συστήματα υψηλής ποιότητας, που στη συνέχεια δοκιμάζονται και πιστοποιούνται από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς, πριν λανσαριστούν στην κατασκευαστική αγορά και μετέπειτα στον τελικό χρήστη και αγοραστή. Σε αυτό το πλαίσιο, η ALUMIL επενδύει σε συνεργασίες με κορυφαία εγχώρια και ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη καινοτομιών, αλλά και για τη διαρκή ενίσχυση του τμήματος με τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Εκσυγχρονισμός και επένδυση στον “πράσινο” μετασχηματισμό

Η επιτυχία και η ανάπτυξη απαιτούν παρακολούθηση των τάσεων και διαρκείς επενδύσεις με μακρόπνοο ορίζοντα. Η ALUMIL επενδύει με συνέπεια στον «πράσινο» μετασχηματισμό της. Έγινε η πρώτη εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified® Silver, το παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή και βιώσιμα προϊόντα που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Για τρίτη συνεχή χρονιά, βρίσκεται ανάμεσα στις 35 εταιρείες με τη διάκριση The Most Sustainable Companies in Greece 2023. Παράλληλα, έχοντας τη βιωσιμότητα ως αναπόσπαστο στοιχείο του πυρήνα λειτουργίας της, συμμετέχει στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αξιολογεί την απόδοση των επιχειρήσεων σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικού αποτυπώματος και εταιρικής διακυβέρνησης.

Επιπλέον, είναι για πάνω από δύο δεκαετίες πρωτοπόρος στην ανακύκλωση αλουμινίου, με ιδιωτικό χυτήριο, που από το 2014 τροφοδοτείται ενεργειακά από μονάδα φωτοβολταϊκών πάνελ, με τη βοήθεια της οποίας μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 800 τόνους. Συνεχίζοντας σε αυτό τον δρόμο, δίνει προτεραιότητα στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως αποτυπώνεται στην απόφασή της να επενδύσει τα δύο προηγούμενα χρόνια πάνω από 4,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας ψηφιακής διαλογής και επεξεργασίας σκραπ αλουμινίου. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μονάδες στην Ευρώπη, που συμβάλλει στην ενίσχυση της χρήσης ανακυκλωμένου «πράσινου» αλουμινίου, η χρήση του οποίου μειώνει κατά 95% το ενεργειακό του αποτύπωμα στα κουφώματα αλουμινίου, και διαθέτει δυναμικότητα άνω των 65.000 τόνων ετησίως.

Πέραν, ωστόσο, των «πράσινων» επενδύσεών της, η εταιρεία δίνει έμφαση και στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό της. Σε αυτό το πλαίσιο, εργάζεται εδώ και τρία χρόνια προς έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό, χρησιμοποιεί τεχνολογία ΑΙ στις γραμμές παραγωγής της (ανάπτυξη από την ίδια σε συνεργασία με Ελληνική start up), ενώ δημιουργεί κι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο βιομηχανικό κέντρο στο Κιλκίς, επενδύοντας περαιτέρω στα logistics, σε ρομποτικές αποθήκες και στην αυτοματοποιημένη διαχείριση των προϊόντων της.

, ALUMIL:  Συνεχής ανάπτυξη με όχημα στοχευμένες επενδύσεις, ktisma & aluminio

Ενίσχυση της παραγωγικότητας

Από ένα πλήρες και φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο όπως αυτό που έχει σχεδιάσει η ALUMIL, δεν θα μπορούσε να λείπει η επένδυση στην παραγωγή. Σήμερα, είναι σε πλήρη ανάπτυξη ένα πλάνο επενδύσεων συνολικού ύψους 10,03 εκατ. ευρώ που αφορά σε μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή και παράδοσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε λίγους μήνες, ολοκληρώνεται η εγκατάσταση πρέσας στο Κιλκίς, με τη συνολική ετήσια ικανότητα διέλασης να αυξάνεται κατά 4.000 τόνους. Επιπλέον, σε Κιλκίς, Ξάνθη και Κωνσταντινούπολη, λειτουργούν νέες γραμμές συρραφής θερμομονωτικών προφίλ, που αυξάνουν την ετήσια ικανότητα συρραφής κατά 11.500 τόνους. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωρούν επενδύσεις που αφορούν μονάδες CNC γιας την κατεργασία προφίλ αλουμινίου, με αύξηση ετήσιας παραγωγικής ικανότητας κατά 950 τόνους αλλά και εξαρτημάτων, με 2 νέα CNC 5 αξόνων για εξαρτήματα στην ίδια μονάδα, κάτι που αυξάνει την ετήσια ικανότητα κατεργασίας λαβών.

Ακόμη, μέσα στο επενδυτικό πλάνο έχει ενταχθεί η δημιουργία ρομποτικής αποθήκης εξαρτημάτων (έναρξη λειτουργίας τον Νοέμβριο 2023), με 6 νέους πύργους κάθετης αποθήκευσης για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σε περιόδους αιχμής, αλλά κυρίως των διεθνών project τη βελτίωση της συσκευασίας και της σήμανσης αλλά και τη μείωση του κόστους διαχείρισης. Προχωρά, επίσης, η εφαρμογή δύο νέων συστημάτων βαφής σε Κιλκίς και Σερβία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση παραγγελιών, καθώς και η εγκατάσταση, έως τον Μάιο του 2024, νέας κάθετης γραμμής βαφής, που θα αυξήσει τόσο την παραγωγική δυναμικότητα κατά 6.000 τόνους, αλλά κυρίως τον χρόνο παράδοσης με πολλά διαφορετικά χρώματα.

Τέλος, για τη συσκευασία προφίλ έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από επενδύσεις στη μονάδα του Κιλκίς, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται να αυξήσουν τη δυναμικότητα στη μονάδα συσκευασίας κατά 6.000 τόνους, να μειώσουν το κόστος συσκευασίας αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μηχανημάτων της μονάδας.

Πάντα μπροστά, πάντα καινοτόμα

Οι διαρκείς επενδύσεις της ALUMIL αποδεικνύουν ότι μια επιτυχημένη εταιρεία, που αφουγκράζεται την εποχή της, οφείλει να έχει ξεκάθαρη στρατηγική και όραμα για την ανάπτυξή της, ακολουθώντας τις τάσεις, δίνοντας προοπτική, δημιουργώντας ένα θετικό αποτύπωμα με τη δράση της, αλλά και αποτελώντας ένα ισχυρό παράδειγμα, «χτίζοντας» ένα αφήγημα – πρότυπο και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άλλωστε, για την ALUMIL η κατασκευαστική αριστεία και η συνεχής πρόοδος είναι τα μέσα για την επίτευξη των στόχων της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εδραίωσης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στο σύγχρονο επιχειρείν.

, ALUMIL:  Συνεχής ανάπτυξη με όχημα στοχευμένες επενδύσεις, ktisma & aluminio