Το ξενοδοχείο The Island Concept Boutique Hotel είναι ένα 5* Boutique ξενοδοχείο που καταλαμβάνει την έκταση μιας μικρής χερσονήσου στην άκρη της μαγευτικής παραλίας του Αλμυρού, με απρόσκοπτη θέα στο Μιράμπελλο.

Περιλαμβάνει δεκαπέντε ευρύχωρα δωμάτια, μοναδικού σχεδιασμού, με κοινές αναφορές και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η σύλληψη της αρχιτεκτονικής πρότασης βασίζεται στην παράδοση της Κρητικής τοπικής Αρχιτεκτονικής και σε στοιχεία που παραπέμπουν στη νησιωτική Ελλάδα. Βασικός άξονας του σχεδιασμού ήταν ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον του τόπου. Τα προϋπάρχοντα κτίσματα μετασχηματίστηκαν και μεταμορφώθηκαν ριζικά – κατασκευαστικά, ενεργειακά και μορφολογικά – με στόχο να αποτελέσουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την περιοχή.

, ELVIAL: The Island Concept Boutique Hotel, ktisma & aluminio

Η χρήση της πέτρας Ρεθύμνου συμβάλλει στην ενσωμάτωση του όγκου στην καταπράσινη χερσόνησο που εισβάλλει στην θάλασσα με τρόπο μοναδικό. Η εκβολή του ποταμού στην παραλία του Αλμυρού, υπήρξε η έμπνευση του υδάτινου στοιχείου που βρίσκει ο επισκέπτης στην είσοδο του ξενοδοχείου, του οποίου η μικρή κλίμακα δεν προδίδει την πολυτέλεια και κομψότητα που βρίσκει κανείς στο εσωτερικό των δωματίων, αλλά και στα στοιχεία των εξωτερικών διαμορφώσεων.

Με βασικό άξονα τη  διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων αλλά και την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, για τα ανοιγόμενα συστήματα του ξενοδοχείου επιλέχθηκε το σύστημα ELVIAL W59 SI2, το οποίο αποδεικνύει ότι η άψογη απόδοση και ο κλασσικός σχεδιασμός μπορούν να συνυπάρξουν απόλυτα στις αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις, δημιουργώντας μια υπέροχη εικόνα όπου η οπτική εντύπωση αναβαθμίζεται και η αντοχή του συστήματος παραμένει ακέραιη. Οι επιδόσεις του συστήματος είναι εξαιρετικές και πιστοποιημένες από το Ινστιτούτο ift Rosenheim της Γερμανίας. Μία λύση που το αποτέλεσμά της θα απολαμβάνουν οι ένοικοι για μια ζωή.

Εσωτερικά των δωματίων η οργάνωση των χώρων υλοποιήθηκε με γνώμονα τη θέα προς την πόλη του Αγίου Νικολάου, την παραλία του Αλμυρού και τον κόλπο του Μιραμπέλλου, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Η φιλοσοφία του έργου The Island Concept στηρίζεται στη μοναδικότητα των ελληνικών νησιών και στην ιστορία που «κρύβεται» πίσω από αυτό καθώς βρίσκεται σε μια καταπράσινη ιδιωτική χερσόνησο, σε ένα από τυς πιο δημοφιλείς και μοναδικούς προορισμούς της Ελλάδας. Ο σχεδιασμός του σέβεται την απλότητα της αρχιτεκτονικής των ελληνικών νησιών και εναρμονίζεται με τη φύση. Τα στοιχεία αναδεικνύονται με τη μοναδικότητα των συρόμενων συστημάτων MINIMAL Look που εκτός από την υψηλή αισθητική τους συνδέουν το εσωτερικό περιβάλλον με το εξωτερικό διατηρώντας εξαιρετικές ενεργειακές επιδόσεις. Το MINIMAL Look της ELVIAL με ελάχιστη όψη περιμετρικού πλαισίου μόλις 35mm και μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες, μεγιστοποίησε τη διαπερατότητα, προσφέροντας στιβαρότητα και ικανοποιώντας την ανάγκη για διαφάνεια και άπλετο φυσικό φως.

Ταυτόχρονα με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, μελετήθηκε προσεκτικά ο προσανατολισμός κάθε χώρου ώστε τα δωμάτια να έχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας την απαραίτητη έκθεση στον ήλιο προκειμένου να μειώνονται τα ενεργειακά έξοδα της λειτουργίας του ξενοδοχειακού καταλύματος. Σε αυτό συμβάλλει και η ύπαρξη πολλών φυτεμένων δωμάτων, που εντάσσονται αρμονικά στο καταπράσινο περιβάλλον της χερσονήσου.

, ELVIAL: The Island Concept Boutique Hotel, ktisma & aluminio

Το The Island Concept Boutique Hotel διαθέτει κοινόχρηστo εστιατόριο, μπαρ, πισίνα, χώρο ευεξίας και υπαίθριο γυμναστήριο. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε από την ομάδα Μελέτης στην ιδιωτικότητα των βεραντών των δωματίων έτσι ώστε οι ένοικοι να αισθάνονται ότι διαμένουν σε μικρής κλίμακας νησιώτικες κατοικίες.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον επισκέπτη ο οποίος επιθυμεί να βιώσει την ιστορία του τόπο και την τοπική Αρχιτεκτονική αλλά και να απολαύσει την Κρητική φιλοξενία, παγκόσμιο πόλο έλξης αναλλοίωτης αξίας.

ΛΙΣΤΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Αρχιτεκτονική Μελέτη & Εσωτερική Διακόσμηση: MAKRIDIS ASSOCIATES
Κατασκευαστής Κουφωμάτων Αλουμινίου: Alfalumin
Photo Credit: Σταύρος Μαρμαράς