Η Architectural Aluminium Academy συμπλήρωσε δύο χρόνια από την ίδρυσή της, καταφέρνοντας, μέσα από συστηματική προσπάθεια και δουλειά, να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου.

Έχοντας στο πλευρό της την ALUMIL, δύο από τα μεγαλύτερα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας καθώς και αξιόλογες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, η Ακαδημία Αρχιτεκτονικού Αλουμινίου έχει πλέον εδραιωθεί ως ένα Kέντρο Eκπαίδευσης και Kαινοτομίας που στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση του κατασκευαστικού κλάδου, μέσα από τη διάδοση και εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων και τεχνικών.

 

Προάγοντας τη δια βίου μάθηση και την αριστεία, η Ακαδημία, μέσα από τα ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει, έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση τόσο των υφιστάμενων επαγγελματιών (αρχιτεκτόνων, μηχανικών και κατασκευαστών) όσο και νεοεισερχόμενων στον κλάδο, συμβάλλοντας στην ευρύτερη ενίσχυση και εξέλιξή του.

Παράλληλα, προωθώντας τη συνεργασία μέσα από ανοιχτές δράσεις καινοτομίας, έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την αμεσότερη σύνδεση ερευνητών, επιστημόνων, επαγγελματιών και σπουδαστών, καλλιεργώντας το «μαζί» και την ανταλλαγή ιδεών μέσα σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ελευθερίας και ευγενούς επιχειρηματικής άμιλλας.

 

Το 2023 ήταν για την Architectural Aluminium Academy μια ιδιαίτερα παραγωγική και επιτυχημένη χρονιά, γεμάτη από πρωτοβουλίες που άφησαν θετικό αποτύπωμα στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

  • Η διοργάνωση της 1ης Ημερίδας Ανοιχτής Καινοτομίας και της δράσης ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign, με σκοπό την επιτάχυνση της σύνδεσης των βιομηχανιών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία με ερευνητικές ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιωσιμότερου μέλλοντος.
  • Η πανελλαδική έρευνα σχετικά με τις ανάγκες των αλουμινοκατασκευαστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αριστείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη συμμετοχή της Π.Ο.Β.Α.Σ.
  • Οι νέες υπηρεσίες που ανέπτυξε η Ακαδημία για την υποστήριξη των μηχανικών, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων σεμιναρίων πάνω σε σύγχρονα κατασκευαστικά ζητήματα και των υπηρεσιών Blower Door Test και Υπέρυθρης Θερμογραφίας.
  • Η εξέλιξη των εκπαιδευτικών μεθόδων της Ακαδημίας με τη δημιουργία τοίχων προσομοίωσης, με στόχο τη βιωματική εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου στην εφαρμογή νέων υλικών και τεχνικών για την ορθή εγκατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου.

 

Αυτή η επένδυση της Architectural Aluminium Academy στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης απέφερε καρπούς, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά: Μέσα στο 2023, εκπαιδεύτηκαν πάνω σε σύγχρονα ζητήματα του κλάδου των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου περισσότεροι από 1.500 κατασκευαστές και μηχανικοί, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο, τη Ρουμανία και τη Σερβία, αποδεικνύοντας ότι το όραμα της Ακαδημίας για την αναβάθμιση του κλάδου δεν γνωρίζει σύνορα.

 

Πέρα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνολική συμβολή της Architectural Aluminium Academy στην ανάπτυξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων του κλάδου, από την αρχή της λειτουργίας του οργανισμού μέχρι σήμερα: 14 επιχειρήσεις επέλεξαν το πρόγραμμα της Συμβουλευτικής βελτιώνοντας την οργάνωση, τη λειτουργία και τη στρατηγική τους˙ ολοκληρώθηκαν 13 κύκλοι σπουδών του προγράμματος «Προετοιμασία Πιστοποίησης Κατασκευαστών Αλουμινίου» που υλοποιήθηκε σε 9 πόλεις της Ελλάδας με 228 κατασκευαστέςσυμμετέχοντες˙ τέλος, 67 σπουδαστές παρακολούθησαν το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Τεχνικός Κουφωμάτων Αλουμινίου», δημιουργώντας μια καλή «μαγιά» για την επόμενη γενιά κατασκευαστών.

Γιορτάζοντας μια επέτειο-ορόσημο, η Architectural Aluminium Academy ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, παραμένοντας ακλόνητη στην αποστολή της. Με το βλέμμα στραμμένο στην κατασκευαστική αριστεία, τη βιωσιμότητα του κτιριακού τομέα, τη συμμετοχικότητα και τη συνεργασία, είναι βέβαιο ότι η Ακαδημία θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του κλάδου τα επόμενα χρόνια.