H πρωτοβουλία βραβεύτηκε από το Υπουργείο Ενέργειας της Ινδίας για την επίτευξη μιας εξαιρετικά αποδοτικής ενεργειακά τεχνολογίας

Την 14η Δεκεμβρίου, που στην Ινδία έχει ορισθεί ως Εθνική Ημέρα Εξοικονόμησης Ενέργειας, η Vedanta Aluminium, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου της χώρας, ανακοινώνει μια σημαντική νέα ανακάλυψη στον σχεδιασμό της επένδυσης των «δοχείων» στα χυτήρια αλουμινίου της. Αυτά τα χυτήρια στεγάζουν πολλά δοχεία, τα οποία είναι ουσιαστικά ξεχωριστά κτίρια εντός του μεταλλουργείου, που περιέχουν μια σειρά από «δοχεία» ή μεγάλα κελιά ηλεκτρόλυσης, μέσα στα οποία πραγματοποιείται η παραγωγή αλουμινίου μέσω τήξης.

Το «Vedanta Lining Design» είναι μια πατενταρισμένη, ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία που παρέχει τόσο το πλεονέκτημα της αυξημένης ενεργειακής απόδοσης όσο και αυτό της βελτιωμένης διάρκειας ζωής των χυτηρίων, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά 200 έως 250 KWh ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου.

Η καινοτομία έχει, επίσης, βραβευτεί από το Γραφείο Ενεργειακής Απόδοσης του Υπουργείου Ενέργειας (BEE), στα πλαίσια των Εθνικών Βραβείων Καινοτομίας Ενεργειακής Απόδοσης (NEEIA) 2023, παρουσία του Προέδρου της Ινδίας, Smt. Droupadi Murmu. Με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Εξοικονόμησης Ενέργειας, αυτή η σημαντική αναγνώριση έρχεται ως μια ισχυρή επιβεβαίωση της δέσμευσης της εταιρείας να υπερασπιστεί την ενεργειακή απόδοση και τη διατήρηση μέσω μετασχηματιστικών καινοτομιών στην παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου. Οι πρωτοβουλίες της, εν προκειμένω ευθυγραμμίζονται επίσης στενά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για τη βιομηχανία, την καινοτομία και τις υποδομές (SDG9), την Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (SDG12) και τη δράση για το κλίμα (SDG13).

Η νέα τεχνολογία επένδυσης σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας τεχνικές αριθμητικής υπολογιστικής μοντελοποίησης που προσομοιώνουν την ηλεκτρική και θερμική συμπεριφορά μέσα στα δοχεία τήξης. Μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή διάρκειας ενός έτους, ο σχεδιασμός είναι τώρα έτοιμος να αναπτυχθεί στα χυτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Vedanta Jharsuguda στην Odisha, ενός από τα μεγαλύτερα χυτήρια αλουμινίου στον κόσμο, και στο BALCO, το εμβληματικό μεταλλουργείο αλουμινίου της Ινδίας με έδρα το Korba του Chhattisgarh. Η τεχνολογία προβλέπεται να μειώσει τις εκπομπές GHG έως και 3,86 lakh tCO2e (τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα) που παράγονται ετησίως στο μεγαλύτερο μεταλλουργείο του στη Jharsuguda.

Η Vedanta Aluminium κυκλοφόρησε επίσης τη δεύτερη ετήσια Έκθεση Δράσης για το Κλίμα, ευθυγραμμισμένη με την Ομάδα Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Αποκαλύψεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD). Το πλαίσιο TCFD περιλαμβάνει ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκαλύψουν τους οικονομικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το κλίμα στα ενδιαφερόμενα μέρη τους. Η λεπτομερής έκθεση σκιαγραφεί με διαφάνεια τη συνολική προσέγγιση που έχει αναλάβει η Vedanta Aluminium για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

, Επαναστατική ανακάλυψη ενεργειακής απόδοσης από την Vedanta Aluminium μέσω τεχνολογίας potlining, ktisma & aluminio

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της εταιρείας για την εξοικονόμηση ενέργειας , ο κ. John Slaven, Διευθύνων Σύμβουλος της Vedanta Aluminium, δήλωσε: «Στη Vedanta Aluminium, η δράση για το κλίμα είναι βασικός στρατηγικός πυλώνας και επιχειρηματική επιταγή, που εκτελείται μέσω μιας πολιτικής μετριασμού και αντιστάθμισης του άνθρακα. Η διαχείριση και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια αναπόσπαστη πτυχή όλης αυτής της προσπάθειας και, ως εκ τούτου, εστιάζουμε στο να πρωτοστατήσουμε σε αυτόν τον τομέα στη βιομηχανία αλουμινίου. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μετάβαση σε βιώσιμες εναλλακτικές πηγές, θέτοντας έτσι νέα σημεία αναφοράς στην υπεύθυνη παραγωγή σε όλη την αλυσίδα αξίας του κλάδου».

Ως μέρος της καινοτομίας της, η εταιρεία ενσωμάτωσε επίσης με επιτυχία τη γραφιτοποίηση στο σχεδιασμό της επένδυσης δοχείων, μια διαδικασία που κάνει τις ιδιότητες των καθόδων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αλουμινίου παρόμοιες με του γραφίτη – έναν εξαιρετικό αγωγό ηλεκτρισμού, γνωστό για τη σταθερότητά του σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία επιτρέπει στις καθόδους, που είναι καθοριστικές για τη διαδικασία τήξης, να εμφανίζουν ενισχυμένη ηλεκτρική αγωγιμότητα, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και βιώσιμες λειτουργίες.

Η Vedanta Aluminium έχει δεσμευτεί να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Κατά τη διάρκεια του 2023, εφαρμόζοντας μια σειρά από σημαντικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας , πέτυχε συνολική εξοικονόμηση 1,4 εκατομμυρίων gigajoules (GJ). Έως το 2025, η εταιρεία σχεδιάζει να αντλεί το 7% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Μέσα στο 2023 χρησιμοποίησε 1,37 δισεκατομμύρια μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας, που ισοδυναμούν με παραγωγή ενέργειας περίπου 150 MW από θερμοηλεκτρικό σταθμό.

Η Vedanta Aluminium, μια εταιρεία του ομίλου Vedanta Limited, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου της Ινδίας, κατασκευάζοντας περισσότερο από το ήμισυ του αλουμινίου της Ινδίας, δηλαδή 2,29 εκατομμύρια τόνους το 2023. Είναι ηγέτης στα προϊόντα αλουμινίου προστιθέμενης αξίας που έχουν σημαντικές εφαρμογές σε βασικές βιομηχανίες. Η Vedanta Aluminium κατατάσσεται στη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Dow Jones Sustainability Index (DJSI) 2022 για τη βιομηχανία αλουμινίου, ως αντανάκλαση των πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξής της. Με τα παγκοσμίου φήμης χυτήρια αλουμινίου, τα διυλιστήρια αλουμίνας και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία, η εταιρεία εκπληρώνει την αποστολή της να δώσει ώθηση στις αναδυόμενες εφαρμογές του αλουμινίου ως το «Μέταλλο του Μέλλοντος» για ένα πιο πράσινο αύριο.