– Τα βασικά μέταλλα σε ανοδική πορεία μετά την πανδημία
– Το αλουμίνιο ξεπερνά την απόδοση του χαλκού φέτος

Αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές αλουμινίου στο Ανταλλακτήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) το τελευταίο διάστημα – μια πορεία που ακολουθούν στο σύνολό τους τα βασικά μέταλλα. Η τιμή του αλουμινίου στα τέλη Ιουνίου έφτασε τα 2.406 $ τον τόνο.

Oι τιμές των βασικών μετάλλων στο LME ακολουθούσαν ανοδική πορεία μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών καθησυχάζει ορισμένες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες της τράπεζας.

Για να καθησυχάσει τις αγορές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε: «Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή πιστεύουμε ότι η απασχόληση είναι πολύ υψηλή ή επειδή φοβόμαστε την πιθανή αύξηση του πληθωρισμού». Μέχρι στιγμής, οι δηλώσεις του δείχνουν να επαληθεύονται.

Το αλουμίνιο έχει υψηλότερη απόδοση από τον χαλκό καθώς η Κίνα περιορίζει τις τιμές  Το αλουμίνιο έχει ξεπεράσει τον χαλκό, κατακτώντας τη δεύτερη καλύτερη απόδοση στο London Metal Exchange φέτος, καθώς μια σφιχτή παγκόσμια αγορά συμβάλλει στην αντιστάθμιση των ανησυχιών για την προγραμματισμένη απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων της Κίνας.

Οι τιμές για το ελαφρύ μέταλλο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν άνοδο άνω του 21% φέτος στο LME, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 18% του χαλκού και κατά 48% του κασσίτερου, που έχει και την κορυφαία απόδοση. Ο χαλκός και το αλουμίνιο κινδύνεψαν από τις προσπάθειες της Κίνας να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων τον τελευταίο μήνα, αλλά μέχρι στιγμής το αλουμίνιο αποδεικνύεται πιο ανθεκτικό, καθώς η αγορά σχηματίζει μια διαφορετική εικόνα.

, LME: Σταθερά ανοδική η τιμή του αλουμινίου, ktisma & aluminio

Την εικόνα αυτή ενισχύουν και τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγοραστές για να λάβουν μέταλλο στην ασιατική αγορά, τα οποία θεωρούνται ευρέως ως βαρόμετρο. Στην Ιαπωνία, οι καταναλωτές αλουμινίου πληρώνουν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από το 2015, ενώ οι Κινέζοι αγοραστές απολαμβάνουν τα χαμηλότερα ασφάλιστρα για το χαλκό από το 2017 τουλάχιστον.

Οι παραγγελίες για αλουμίνιο που είναι αποθηκευμένο σε αποθήκες που παρακολουθούνται από το LME, σχηματίζουν μια παρόμοια εικόνα. Τα λεγόμενα ακυρωμένα δικαιώματα για χαλκό έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δεκαετίας την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ οι παραγγελίες αλουμινίου έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Τα σημάδια μιας σφιχτής αγοράς αλουμινίου έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάκαμψης στον κλάδο, την τελευταία περίοδο. Η ζήτηση για το μέταλλο, που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, χτυπήθηκε σκληρά κατά την πρώιμη περίοδο της πανδημίας, αλλά έκτοτε παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη. Παράλληλα, οι περιορισμοί της ρύπανσης στην Κίνα έχουν αλλάξει δραματικά τις προοπτικές. Τώρα, οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ προσπαθούν επίσης να θέσουν φρένο στο ράλι των τιμών του αλουμινίου, απελευθερώνοντας στρατηγικά αποθέματα του μετάλλου.