Η βιομηχανία αλουμινίου χαμηλού άνθρακα αποτελεί έναν απ’ τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς. Η Hydro αναμένει αύξηση του τζίρου της στο διπλάσιο αυτή τη χρονιά, που προκύπτει από την αυτοκινητοβιομηχανία και την κατασκευαστική δραστηριότητα χαμηλού άνθρακα.

Παρ’ όλο που η συνολική παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου είναι σε μεγάλο βαθμό στάσιμη, οι βασικοί παραγωγοί αλουμινίου παρατήρησαν ότι οι πελάτες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και αλλού είναι όλο και πιο πρόθυμοι να πληρώσουν πιο ακριβά το μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους.
Πράγματι, πολλοί μεγάλοι παίχτες στην αλυσίδα αξίας της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου, έχοντας συνειδητοποιήσει την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης της κλιματολογικής αλλαγής, έχουν ήδη εμπλακεί σε ποικίλες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καθαρή και βιώσιμη παραγωγή ενός από τα πλέον οικολογικά μέταλλα του πλανήτη. Εκτός απ’ τους παραγωγούς αλουμινίου που στοχεύουν στη βιωσιμότητα, πολλοί αγοραστές λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα για να μειώσουν ή και να μηδενίσουν πλήρως τις καθαρές τους εκπομπές άνθρακα. Οι πελάτες που προέρχονται από διάφορες βιομηχανίες, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και η οικοδομή, έχουν αυξανόμενες απαιτήσεις βιωσιμότητας από τις πρώτες ύλες που αγοράζουν, εξαιτίας κανονισμών και προγραμμάτων αξιολόγησης. Οι παραγωγοί αλουμινίου, γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες της βιομηχανίας, διαχειρίζονται την αυξανόμενη ζήτηση αλουμινίου χαμηλού άνθρακα, με εντατική έρευνα και δράσεις ανάπτυξης. Αυτές οι δράσεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία υλικού με χαμηλό βάρος, που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στο θέμα του αποτυπώματος άνθρακα.

Νέα brands αλουμινίου χαμηλού άνθρακα
Το 2017, η U.C. RUSAL εισήγαγε το νέο της brand αλουμινίου χαμηλού άνθρακα, το ALLOW, το οποίο είναι ένα προϊόν πρωτόχυτου αλουμινίου που περιέχει λιγότερους από τέσσερις τόνους ισοδύναμου CO2 ανά τόνο αλουμινίου (εκπομπές πεδίου 1 και 2 στο χυτήριο), σε σύγκριση με το μέσο όρο της βιομηχανίας, που είναι περίπου 13,4 τόνοι ισοδύναμοι CO2 ανά τόνο αλουμινίου. Η RUSAL εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την πρόσβασή της σε καθαρή, ανανεώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια, ώστε να παράγει ένα προϊόν με πολύ μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Το ALLOW της RUSAL πιστοποιήθηκε ανεξάρτητα από τη συμβουλευτική ομάδα αειφόρου ανάπτυξης Quantis, με έδρα την Ελβετία, καθώς και από το βρετανικό BSI.
Η Hydro παρουσίασε δύο πράσινα brands, το CIRCAL 75R και το REDUXA, το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.
Τα δύο αυτά πράσινα brands είναι αλουμίνιο που κατασκευάζεται είτε από ανακυκλωμένο σκραπ είτε από πρωτόχυτο μέταλλο που παρήχθη σε υδροηλεκτρικά χυτήρια. Είναι αμφότερα πιστοποιημένα υλικά με ίχνη αποτυπώματος CO2 και πλήρη ανιχνευσιμότητα. Το Hydro REDUXA είναι μια σειρά πιστοποιημένου, πρωτόχυτου αλουμινίου χαμηλού άνθρακα, με ένα μέγιστο αποτύπωμα άνθρακα 4,0 τόνους CO2 ανά τόνο αλουμινίου. Το Hydro CIRCAL είναι ένα είδος σλουμινίου ανώτερης ποιότητας, που παράγεται με τουλάχιστον 75% ανακυκλωμένο σκραπ και πιστοποιημένο αποτύπωμα άνθρακα κάτω από 2,3 τόνους CO2 ανά τόνο αλουμινίου. Το ποσοστό του σκραπ μεταβάλλεται ανάλογα με τις προδιαγραφές του πελάτη. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του ανακυκλωμένο σκραπ, τόσο χαμηλότερο είναι το αποτύπωμα άνθρακα.
Μετά την παρουσίαση αυτών των δύο πράσινων brands αλουμινίου, η επιχείρηση Extruded Solutions της Hydro, που διαθέτει προσόψεις και λύσεις για κτίρια στην οικοδομική και κατασκευαστική βιομηχανία, έχει επικεντρωθεί στην προώθησή τους. Η Hydro πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα πρότζεκτ 40 μικρών και μεγάλων κτιρίων σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας προσόψεις Circal. Ένα παράδειγμα είναι το Økern Portal, ένα απ’ τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Νορβηγίας, στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν περίπου 300 τόνοι αλουμινίου Circal στις προσόψεις. Η μονάδα Hydro’s Building Systems χρησιμοποιεί περίπου 80.000 τόνους αλουμινίου το χρόνο για την κατασκευή προσόψεων και κουφωμάτων. Μέσα στο 2020 αναμένεται να χρησιμοποιήσει 25.000 τόνους αλουμινίου Circal, ενώ πέρσι είχε χρησιμοποιήσει 10.000 τόνους.
«Το 2021 προβλέπουμε ότι θα πωληθούν 40.000-50.000 τόνοι αλουμινίου Circal. Οι ποσότητες είναι ακόμη μικρές σε κλίμακα παγκόσμιας αγοράς, όμως πρόκειται για ένα απ’ τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της Hydro. Μέχρι το τέλος του 2020, όλα τα προϊόντα και οι λύσεις της Building Systems στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμα σε Circal και Reduxa, ενώ περιμένουμε αύξηση της ζήτησης για αλουμίνιο χαμηλού άνθρακα μέσα στα επόμενα χρόνια», είπε ο Egil Hogna, διευθυντής της Building Systems της Hydro.
Φέτος, η Hydro θα ενισχύσει την παραγωγή του Circal, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική δυνατότητα σε 25.000 τόνους, κάτι που θα γίνει μετά την αναβάθμιση και επέκταση του εργοστασίου ανακύκλωσης Azuqueca στην Ισπανία. Το κόστος παραγωγής του μετάλλου, όμως, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς, της διαλογής και του καθαρισμού του σκραπ, εξακολουθεί να είναι 10-20% υψηλότερο από αυτό του πρωτόχυτου αλουμινίου, κάτι που δυσχεραίνει τις πωλήσεις σε κάποιες βιομηχανίες.
Παρ΄όλα αυτά, το κόστος μιας πρόσοψης κτιρίου προέρχεται επίσης από τα τζάμια και τα άλλα υλικά, καθώς και από την εργασία. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του Circal θα αυξήσει το κόστος μόλις κατά 2-3%.
«Όμως είναι το αλουμίνιο αυτό που κάνει τη διαφορά στο ανθρακικό αποτύπωμα. Οι πελάτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε παρόμοια οπτικά προϊόντα, κι έτσι οι χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα του Circal της Hydro υπερτερούν του υψηλότερου κόστους», συμπλήρωσε ο Hogna. Οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτούν όλα τα νέα κτίρια να λειτουργούν με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 – και όλα τα κτίρια έως το 2050. Το Circal 75R της Hydro επιτρέπει στους κατασκευαστές και τους αρχιτέκτονες να καλύψουν ακόμα και τους πιο αυστηρούς στόχους αειφόρου ανάπτυξης.

, H ζήτηση για “Πράσινο” Αλουμίνιο Αυξάνεται σε Παγκόσμια Κλίμακα, ktisma & aluminio

Elysis, η διαδικασία τήξης μηδενικού άνθρακα
Η Apple Inc έχει αγοράσει το πρώτο αλουμίνιο μηδενικού άνθρακα από την κοινοπραξία της Alcoa Corporation και της Rio Tinto, τον Δεκέμβριο του 2019. Το αλουμίνιο μηδενικού άνθρακα παρήχθη από το τεχνολογικό κέντρο της Alcoa στο Πίτσμπουργκ. Το αλουμίνιο παράγεται από την Elysis, μια κοινοπραξία ανάμεσα στην Alcoa Corporation και τη Rio Tinto με έδρα το Μόντρεαλ. Η κοινοπραξία ιδρύθηκε με χρηματοδότηση ύψους 144 εκατομμυρίων δολαρίων από την Alcoa, τη Rio Tinto, την Apple και τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Κεμπέκ.
Το 2018, η Alcoa Corporation και η Rio Tinto, με την υποστήριξη του κολοσσού της τεχνολογίας Apple, ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν και θα διαθέσουν μια νέα διαδικασία τήξης του αλουμινίου που εξαλείφει όλες τις άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραδοσιακή διαδικασία τήξης. Η κοινοπραξία θέλει μέχρι το 2024 να διαθέσει στην αγορά μια νέα τεχνολογία παραγωγής αλουμινίου που να εκπέμπει μόνο οξυγόνο. Ο Vincent Christ, Πρόεδρος και CEO της Elysis είπε: «Αυτή η πώληση είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Elysis και ένα σημάδι της προόδου μας κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας μας. Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της αγοράς για την παραγωγή αλουμινίου μέσω της πρωτοποριακής μας τεχνολογίας τήξης με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την τεχνολογία μας, με απώτερο στόχο να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία».
Ο Alf Barrios, διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto Aluminium είπε: «Η Rio Tinto είναι υπερήφανη για την πώληση του πρώτου αλουμινίου στην ιστορία της βιομηχανίας που παράγεται χρησιμοποιώντας τεχνολογία τήξης χωρίς άνθρακα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το αλουμίνιο μηδενικού άνθρακα και προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον».