Η αύξηση της ζήτησης αλουμινίου σημαίνει ότι η μελλοντική προσφορά θα απαιτεί αυξημένα ποσοστά ανακύκλωσης και περισσότερη παραγωγή πρωτογενούς μετάλλου. Η ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας ενέχει μεγάλο ρίσκο, που θα ήταν δύσκολο να αναλάβει ένας μεμονωμένος φορέας.

Η ζήτηση για αλουμίνιο αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το μέταλλο είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών διοιξειδίου του άνθρακα σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς. Πώς, όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν στις προσπάθειες βιωσιμότητας του ίδιου του κλάδου του αλουμινίου;

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου δίνει την απάντηση

Ελαφρύ, ανθεκτικό και απείρως ανακυκλώσιμο, το αλουμίνιο παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά και χρήσιμα υλικά που υπάρχουν και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας πολλών βιομηχανικών τομέων. Αυτή η προσαρμοστικότητα συνεχίζει να τροφοδοτεί τη ζήτηση, ιδιαίτερα από την αυτοκινητοβιομηχανία και τον κατασκευαστικό τομέα.

Η πρωτογενής παραγωγή συμβάλλει επί του παρόντος με περισσότερους από 1,1 δισεκατομμύριο τόνους εκπομπών CO2 παγκοσμίως κάθε χρόνο, επομένως η προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον παρουσιάζει περίπλοκες προκλήσεις για τη βιομηχανία. Η ανακύκλωση θα βοηθήσει, καθώς απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια από ό,τι στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά, ακόμη και αν όλο το διαθέσιμο αλουμίνιο ανακυκλωνόταν, θα εξακολουθούσε να υπάρχει ανάγκη για νέο πρωτογενές αλουμίνιο, ακόμα και μετά τα μέσα του 21ου αιώνα.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων Beyond 2 Degrees του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλουμινίου, ο τομέας του αλουμινίου θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές του κατά περίπου 77% . Κάτι τέτοιο, βέβαια, αποτελεί μεγάλη πρόκληση η οποία θα επιτευχθεί μόνο μέσω της ευρείας συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, κατασκευαστών, ΜΚΟ και πελατών.

«Η αυξανόμενη ζήτηση σημαίνει ότι η μελλοντική προσφορά αλουμινίου θα απαιτεί αυξημένα ποσοστά ανακύκλωσης αλλά και μεγαλύτερη παραγωγή πρωτογενούς μετάλλου», λέει ο Miles Prosser, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλουμινίου (IAI). «Η βιομηχανία αλουμινίου έχει ένα ρεκόρ διαφάνειας που δημιουργεί εμπιστοσύνη στους ενδιαφερόμενους, και προθυμία συνεργασίας κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, από τους παραγωγούς δηλαδή μέχρι και το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου. Συνεχίζοντας να εστιάζει σε όλους τους τομείς της βιωσιμότητας και να συνεργάζεται με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, το Ινστιτούτο θα βοηθήσει τη βιομηχανία αλουμινίου να διαμορφώσει ένα καλύτερο αύριο», πρόσθεσε ο Prosser.

Κεντρική θέση στο έργο του Ινστιτούτου, έχει η παροχή ενός παγκόσμιου φόρουμ για συνεργασία με άλλες βιομηχανικές ενώσεις και οργανισμούς εποπτείας της βιωσιμότητας. Και αυτό ήδη αποδίδει αποτελέσματα. Ένας βασικός ενδιαφερόμενος είναι η Aluminium Stewardship Initiative (Πρωτοβουλία Διαχείρισης Αλουμινίου), ένας οργανισμός αφιερωμένος στον καθορισμό προτύπων βιωσιμότητας και στην πιστοποίηση τόσο της βιομηχανίας, όσο και των πελατών της.

«Πιστεύουμε ότι το Ινστιτούτο και η Πρωτοβουλία αποτελούν κορυφαία παραδείγματα για το πώς μια προσέγγιση πολλών ενδιαφερόμενων μελών, μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή», λέει η Δρ Fiona Solomon, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας. «Εμείς ασχολούμαστε τακτικά με πρωτοβουλίες και οργανισμούς σε άλλους τομείς για να συνεργαστούν και να μοιραστούν ιδέες. Τελικά, όλοι χρειαζόμαστε μετασχηματιστικές αλλαγές που θα συμβούν σε βιομηχανίες κάθε είδους, εάν θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους, και τη φύση».

, Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου: Η συνεργασία των φορέων θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του αλουμινίου, ktisma & aluminio

Η ανταπόκριση του κλάδου

  • Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στη Μέση Ανατολή, η Emirates Global Aluminium, πρόκειται να εκποιήσει τα δεσμευμένα ενεργειακά της στοιχεία με φυσικό αέριο και, αντ’ αυτού, να προμηθεύεται ενέργεια από το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου ποσοστού ηλιακής ενέργειας. Η EGA συνεργάζεται επίσης με την General Electric Co. για να εξερευνήσει το υδρογόνο ως καύσιμο, καθώς και λύσεις δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα.
  • Στην Κίνα, πάνω από 4 εκατομμύρια τόνοι δυναμικότητας τήξης θα μεταφερθούν από περιοχές που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα σε επαρχίες πλούσιες σε υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως η Γιουνάν. Η αλλαγή στην πηγή ενέργειας για την τήξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου άνω των 50 εκατομμυρίων τόνων.
  • Στη Γερμανία, η Hydro επένδυσε σε προηγμένες τεχνολογίες διαλογής και τεμαχισμού σκραπ που χρησιμοποιούν μετάδοση ακτίνων Χ και αισθητήρες για τον καλύτερο διαχωρισμό ορισμένων κραμάτων.

Οι παραγωγοί αλουμινίου φύλλων και κουτιών αναψυκτικών στην Ευρώπη εργάζονται για μια πλήρως κυκλική οικονομία εντός 10 ετών. Υπάρχει ο στόχος μέχρι το 2030 να ανακυκλώνεται το 100% των κουτιών αναψυκτικών από αλουμίνιο, μέσω βελτιωμένων συστημάτων συλλογής και ταξινόμησης απορριμμάτων, καθώς και μέσω της μεγαλύτερης ανταπόκρισης των καταναλωτών.

Μια συνεργασία, συγκεκριμένα, θα μπορούσε να αποδειχθεί πραγματικά ρηξικέλευθη. Η Elysis, που ιδρύθηκε το 2018, είναι μια κοινοπραξία με έδρα τον Καναδά μεταξύ δύο μεγάλων εταιρειών, της Alcoa και της Rio Tinto, για τη χρήση τεχνολογίας αδρανούς ανόδου στη διαδικασία τήξης. Όχι μόνο η τεχνική εξαλείφει το CO2, αλλά το οξυγόνο είναι επίσης ένα υποπροϊόν, καθιστώντας τη διαδικασία θετική στον άνθρακα.

Ο Vincent Christ, Διευθύνων Σύμβουλος της Elysis στο Κεμπέκ του Καναδά, επισημαίνει τη σημασία μιας συνεργασίας μεταξύ δύο εταιρειών που διαφορετικά θα ήταν ανταγωνιστικές. «Θα το έλεγα αλλαγή παραδείγματος», λέει, «Όταν επιδιώκεις μια πραγματική πρωτοποριακή ανάπτυξη τεχνολογίας, τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα για έναν μεμονωμένο φορέα. Θα έπαιρνε επίσης πολύ χρόνο και θα κόστιζε πάρα πολύ».

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη έχει ήδη προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές που βλέπουν όχι μόνο την οικονομική της προοπτική αλλά και την αξία που θα προσφέρει στη δική τους επιχείρηση.

Η Apple έχει επενδύσει 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινα ομόλογα από το 2016, με στόχο να ξεκινήσει νέες τεχνολογίες παραγωγής και ανακύκλωσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της Elysis, και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το αλουμίνιο χωρίς άνθρακα της start-up εταιρείας στο νέο της iPhone SE.

Τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του αλουμινίου το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό σε πολλούς χρήστες. Ως εκ τούτου, η ευθύνη του κλάδου είναι να διασφαλίσει ότι πληρεί τόσο τους δικούς του στόχους βιωσιμότητας όσο και των άλλων τομέων που εξαρτώνται από αυτόν.