Η βιομηχανία αλουμινίου έχει αρχίσει να επανέρχεται στην παραγωγή, μετά από πολλές εβδομάδες αναγκαστικής διακοπής. Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει το αλουμίνιο τώρα, είναι ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος της κρίσης στη ζήτηση, και ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

H Ιταλία βαδίζει επιφυλακτικά προς την έξοδο από την πιο αυστηρή φάση του lock down, που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου. Κι αυτό, γιατί αφενός η ανάγκη επανεκκίνησης του συστήματος παραγωγής είναι επιτακτική, και αφετέρου στον ιταλικό βορρά, όπου βρίσκονται πολυάριθμες βιομηχανίες αλουμινίου, η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να έχει ανησυχητική επιθετικότητα. Το σενάριο αυτό είναι παρόμοιο σε όλες τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, με εξαίρεση τις χώρες που άρχισαν να ξεπερνούν νωρίτερα την κρισιμότερη φάση της πανδημίας, όπως είναι η Κίνα και η Γερμανία, και αυτές που διατηρούν ακόμη έναν υψηλό ρυθμό μετάδοσης του ιού, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία.

Σε όλες τις οικονομίες πάντως, είναι επείγουσα η ανάγκη επανεκκίνησης του κινητήρα της οικονομίας, ούτως ώστε να μην επιδεινωθούν οι συνέπειες αυτού του άνευ προηγουμένου πλήγματος, που επηρέασε τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση, σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας ταυτόχρονα.

Εδώ και μήνες, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν αναλύσεις και ζοφερές προβλέψεις για το πώς και το πότε θα μπορέσει η οικονομία να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα ανάπτυξης και ευημερίας. Εδώ δεν θα αναλύσουμε αυτές τις προβλέψεις, αλλά θα επισημάνουμε κάποια στοιχεία για το ευρωπαϊκό σενάριο, που αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη πρόβλεψη που δημοσιοποίησε στα τέλη Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η οικονομία της ΕΕ αναμένεται να συρρικνωθεί σε επίπεδα ρεκόρ κατά 7,4% φέτος, και κατά 7,7% στην Ευρωζώνη. Το 2021 μια ανάκαμψη της τάξης του 6,1% αναμένεται στην ΕΕ και του 6,3% στην Ευρωζώνη. Η ανάκαμψη αυτή, βέβαια, δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει πλήρως τη ζημιά του τρέχοντος έτους. Τόσο η ύφεση όσο και η ανάκαμψη θα είναι άνισες. Φυσικά, αυτές οι γενικές προβλέψεις καλύπτουν πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες (από – 4,2% στην Πολωνία έως – 9,75% στην Ελλάδα).

Οι οικονομικές δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και. σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία, προβλέπεται να συρρικνωθεί περισσότερο. Μεταξύ των ισχυρότερων κρατών-μελών, η Ιταλία χτυπήθηκε πρώτη και πιο δυνατά. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,5% περίπου. Τώρα που τα μέτρα περιορισμού έχουν λίγο-πολύ αρθεί, η οικονομία προβλέπεται να αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, η ανάκαμψη της Ιταλίας προβλέπεται να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό, τι σε άλλα κράτη-μέλη.

Η Γερμανία αναμένεται να υποστεί μια λιγότερο απότομη ύφεση της οικονομίας της από τα περισσότερα κράτη-μέλη και να επανέλθει γρηγορότερα στα προ της πανδημίας επίπεδα παραγωγής. Ωστόσο, η Γερμανία προετοιμάζεται να βιώσει φέτος τη βαθύτερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πόλεμο, στα επίπεδα -6,5%. Η έλλειψη ζήτησης και οι διαταραχές στις αλυσίδες αξίας, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές της χώρας.

, Πότε θα Έρθει το Τέλος της Κρίσης;, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Η επίδραση στην αγορά του αλουμινίου
Η πανδημία έχει πλήξει όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου, η οποία αντιπροσωπεύει το 1% του παγκόσμιου συνολικό ΑΕΠ, ή περίπου 800 δισεκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι συνέπειες της πανδημίας του Covid -19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση στην αξία του κλάδου, που εκτιμάται σε περίπου -5%, με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ανάκαμψη του παγκόσμιου κλάδου του αλουμινίου, ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απρόβλεπτη κατάσταση στην Κίνα: καθώς μέσα στο 2019 παρήχθησαν 36 εκατομμύρια τόνοι (από 64 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν συνολικά στον κόσμο) η Κίνα είναι αναμφισβήτητα ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου.

Θα συνεχίσει η Κίνα να παράγει πρωτόχυτο αλουμίνιο, αν μπορεί να απορροφήσει πολύ λιγότερο από πριν, λαμβάνοντας υπόψη μια πτώση στην κινεζική βιομηχανική παραγωγή που ξεπερνά το 13%; Εάν η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι θετική, η Κίνα θα εισβάλει η Κίνα στην αγορά με τεράστιες ποσότητες αλουμινίου με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, την ίδια ώρα που οι μεγάλοι παγκόσμιοι παραγωγοί, όπως η Rusal, η Hydro, η Rio Tinto και η Alcoa εστιάζουν στην παραγωγή με πράσινα, χαμηλά επίπεδα άνθρακα, ενώ παράλληλα πολλοί μεγάλοι τελικοί χρήστες τείνουν να προτιμούν το πράσινο αλουμίνιο. Και, τελικά, θα καταφέρει η Κίνα να διατηρήσει την παραγωγή ημιπροϊόντων αλουμινίου σε πλήρη εξέλιξη, αν και τα προϊόντα αυτά μπορούν να απορροφηθούν σε μικρό μόνο βαθμό από την εσωτερική αγορά, συνεχίζοντας έτσι να πλημμυρίζει τον πλανήτη με φθηνά προϊόντα; Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το ζήτημα της Κίνας είναι φλέγον.

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα είναι μόνο ένας απ’ τους πολλούς παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα και πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον παγκόσμιο κλάδο του αλουμινίου, υπό τις παρούσες συνθήκες της έκτακτης υγειονομικής κρίσης.