Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέδειξε την ανθεκτικότητα των εξαγωγών αλουμινίου εν μέσω πανδημίας

Η Ελληνική Στατιστικής Αρχή εξέδωσε πρόσφατα στοιχεία για τις εξαγωγές του αλουμινίου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, όπως και όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμινίο- Α’ ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο κλάδος αντιπροσώπευσε το 5,6% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας μέσα στο 2020.

Έτσι, ο κλάδος κατατάσσεται, ως ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 8% σε σχέση με το 2019 κυρίως λόγω της πανδημίας, και ο 2ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 780 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας μείωση κατά 6% σε σχέση με το 2019.

Οι πωλήσεις πρωτόχυτου το 2020 σημείωσαν οριακή αύξηση 0,4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 53% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 2% και κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 84% των συνολικών πωλήσεων.
Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2020, παρ’ ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (67% των συνολικών πωλήσεων της α΄μεταποίησης του κλάδου). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος, αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές.

Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 5,5% περίπου σε σχέση με το 2019. Η εγχώρια αγορά σημείωσε μείωση μικρότερη του 2% σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές τέλος που απορρόφησαν το 74% των πωλήσεων αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2019 και κατευθύνθηκαν κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή δασμών antidumping στις εισαγωγές προϊόντων διέλασης από την Κίνα. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (84%) όσο και στις εξαγωγές (45%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των ελληνικών εταιρειών.

, Αλουμίνιο: Ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος στην Ελλάδα το 2020, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών
Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από το «μέτωπο» του εμπορικού ισοζυγίου, με το έλλειμμα το εξεταζόμενο διάστημα να περιορίζεται δραστικά κατά 33,2%. Η εικόνα του εξαγωγικού εμπορίου επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες διατηρούν τη δυναμική που έχουν αναπτύξει και αποδεικνύουν πως αποτελούν σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί. Η στήριξη όχι μόνο της πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυώνται την επιτυχία του στόχου μας. Ο μικρός άθλος που πέτυχαν οι Έλληνες εξαγωγείς κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες μπορεί να συνεχισθεί, συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης και στη δημιουργία νέου πλούτου που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος», αναφέρει σχετικά η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 παρουσίασε αύξηση 8,5%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -7,8% και οδήγησαν σε συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος κατά -33,2%.

Αναλυτικότερα, ανοδική είναι η πορεία των εξαγωγών κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 226 εκατ. ευρώ ή κατά 8,5% και ανήλθαν σε 2,88 δισ. ευρώ έναντι 2,65 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020.

Υποχώρηση καταγράφεται για τις εισαγωγές τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς υποχώρησαν κατά 340,4 εκατ. ευρώ ή κατά -7,8% και ανήλθαν σε 4,02 δισ. ευρώ έναντι 4,36 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 κατά 566,8 εκατ. ευρώ, ή κατά -33,2%, στα -1,14 δισ. ευρώ από -1,71 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Η αύξηση των εξαγωγών κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ανακόπτει την πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, και οδηγεί σε μείωση μεν των εξαγωγών της χώρας για το δίμηνο του 2021, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μειώνονται κατά 108 εκατ. ευρώ ή κατά -2% και ανήλθαν σε 5,40 δισ. ευρώ από 5,51 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 μειώθηκαν κατά περίπου 1,11 δισ. ευρώ ή κατά -12,2%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 8 δισ. ευρώ έναντι 9,11 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2020.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2021 μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά -28%, στα -2,60 δισ. ευρώ από -3,60 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Η πορεία των εξαγωγών ανά περιοχή
Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές το Φεβρουάριο του 2021, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αποστολών προς τις Τρίτες Χώρες κατά 17,7% όταν προς τις χώρες της Ε.Ε. καταγράφεται μεν αύξηση, αλλά πολύ μικρότερη, της τάξεως του 1,4%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκε κατά 4 μονάδες περίπου και άγγιξε το 52,3% έναντι 56,1% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2020. Αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, που διαμορφώθηκε στο 47,7% έναντι 43,9%.
Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2021, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, συρρικνώθηκε προς τις Χώρες της ΕΕ (-3,5%) ενώ προς τις Τρίτες Χώρες παρέμεινε στάσιμη (-0,1%).