Η απόλυτη επιτυχία που σημείωσε η Έκθεση «Ελληνικό Αλουμίνιο» που διεξήχθη στα μέσα Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo είναι ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει επικρατήσει στον κατασκευαστικό κλάδο και στην ευρύτερη αγορά αλουμινίου.

Μετά από απουσία εννέα ολόκληρων ετών, η έκθεση συγκέντρωσε ξανά την αγορά – μια αγορά που αποτελεί έναν απ’ τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και η οποία, μέσα στα πολλά χρόνια της οικονομικής ύφεσης, κατάφερε να ορθοποδήσει και να ανοίξει το δρόμο για τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τη συμμετοχή και στήριξη όλων των εταιρειών από κάθε επιμέρους τομέα της αγοράς αλουμινίου, η έκθεση ανέδειξε την πεμπτουσία του κλάδου στην Ελλάδα – ενός κλάδου αξιώσεων, που αποτελεί σήμερα έναν απ’ τους ισχυρότερους εξαγωγικούς της χώρας. Πράγματι, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε, το αλουμίνιο αναδείχθηκε ο δεύτερος πιο εξαγωγικός και ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στη χώρα.

Το περιοδικό μας, «Κτίσμα & Αλουμίνιο» βρέθηκε, όπως πάντα κάνει, κοντά στους αγαπημένους φίλους και συνεργάτες του αλουμινίου, στηρίζοντας έμπρακτα την, υψηλότατου κύρους, διοργάνωση, Ευχόμαστε, η μεγάλη αυτή γιορτή, να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής για την αγορά του αλουμινίου στη χώρα μας και διεθνώς.

Εύλογα, κάποια απ’ τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν στην Έκθεση είναι αυτό της ενεργειακής κρίσης και του τεράστιου αντικτύπου της στη βιομηχανία, αλλά και της αειφόρου, πράσινης ανάπτυξης, που αποτελεί το μέλλον του κλάδου.

Ένας απ’ τους τομείς που επηρεάζονται άμεσα τόσο απ’ το αυξημένο κόστος της ενέργειας όσο και απ’ τις πολύτιμες ιδιότητες του αλουμινίου, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Ιδιαίτερα, δε, μετά τη σημαντική άνοδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόσο η ελαφρότητα και αντοχή στη διάβρωση, όσο και η αέναη ανακυκλωσιμότητα του ελαφρού μετάλλου, το καθιστούν απολύτως απαραίτητο για τη μελλοντική ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζουμε ένα νέο, χρηματοδοτούμενο απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη απ’ τις εισαγωγές αλουμινίου, αλλά και να μειώσει σημαντικά το κόστος της παραγωγής.

Στο τεύχος μας, ακόμη, θα βρείτε όλα τα νεότερα της εγχώριας αλλά και διεθνούς αγοράς αλουμινίου, καθώς και όλα τα καινούρια, πρωτοποριακά συστήματα που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση «Ελληνικό Αλουμίνιο».