Λόγω της αυξημένης ζήτησης και του πραξικοπήματος στη Γουινέα.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 έφθασε η τιμή των συμβολαίων επί του αλουμινίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ξεπερνώντας την Τετάρτη τα 2.800 δολάρια/τόνος. Η τελευταία άνοδος οφείλεται στην πολιτική αναταραχή στη Γουινέα που εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η προσφορά να περιοριστεί σημαντικά σε μια περίοδο που η ζήτηση ενισχύεται.

Το μέταλλο σημείωσε άλμα 1,8% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange) και πλέον κερδίζει περίπου 90% από τα χαμηλά που σημείωσε τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου, εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη Γουινέα, αποσταθεροποιώντας την αφρικανική χώρα που είναι βασική πηγή βωξίτη, την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμίνας.
Ακόμα και πριν την πολιτική αναταραχή στη Γουινέα, οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι τιμές όδευαν προς νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τα 3.300 δολ. ανά τόνο καθώς μεγαλώνει το παγκόσμιο έλλειμμα στο μέταλλο. 
Αυτό οφείλεται κυρίως στα μέτρα στήριξης σε παγκόσμιο επίπεδο που ενισχύουν τη ζήτηση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κινεζικά µεταλλουργεία αλουµινίου που αγωνίζονται να διατηρήσουν την παραγωγή τους εν μέσω της εποχικής ενεργειακής έλλειψης στη χώρα. Την εικόνα επιβαρύνουν και οι πρωτοβουλίες της κινεζικής κυβέρνησης για να χαλιναγωγήσει τις εκποµπές άνθρακα στη βιομηχανία.
Η τιμή των 2.800 δολαρίων είναι η υψηλότερο από τον Μάιο του 2011 ενώ εφέτος η τιμή του έχει ενισχυθεί 40%.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα που έχουν πρώτη ύλη αλουμίνιο θα αυξηθούν οι τιμές από τα συστήματα αλουμινίου που βάζουμε στα κουφώματα μέχρι αυτοκίνητα.

Πηγή: businessnews.gr