Η ELVIAL ήταν χορηγός σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση με τίτλο “Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου με την συνδιοργάνωση φορέων των κατασκευών, ΣΕΠΑΚ, Σ.Α.Τ.Ε (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), Σ.Ε.Γ.Μ(Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών –Γραφείων Μελετών), Σ.Π.Μ.Ε (Σύνδεσμος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος), Ε.Ι.Α (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής), Ε.Ε.Α (Ελληνική Ένωση Αλουμινίου).

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μελέτη του ΙΟΒΕ από τον γεν. Διευθυντή  του καθηγητή κ. Νίκο Βέττα.  Όπως επισημάνθηκε η φορολογία των ακινήτων στην χώρα μας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και στον κλάδο των κατασκευών. Κάτι που δεν ίσχυε πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που οι φόροι είχαν μικρή επίπτωση στην αγορά των ακινήτων. Με την εισαγωγή του ΕΝΦΙΑ η κατάσταση ανατράπηκε. Οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιστοιχούσαν το 2017 σε 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 10,8% το 2007. Η συνολική επενδυτική δαπάνη σε κατασκευαστικά έργα μειώθηκε από 33.6 δις ευρώ το 2007 σε 9 δις ευρώ το 2017, δηλαδή στο ¼ του επιπέδου του 2007. Επομένως σχεδόν το σύνολο της πτώσης των συνολικών επενδύσεων οφείλεται στην συρρίκνωση των επενδύσεων σε κατοικίες.

Η μελέτη καταλήγει πως η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, θα οδηγήσεισε αύξηση του ΑΕΠ έως και 1,389 δις. Ευρώ το 2022 και σε 33χιλ. πρόσθετες θέσεις εργασίας , αφού θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα αυξηθεί η κατανάλωση. Τέλος η μείωση του ΦΠΑ στις νέες κατοικίες θα άρει μια σημαντική στρέβλωση και θα αυξήσει τις επενδύσεις σε κατοικίες. Σύμφωνα πάντα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, η μείωση του ΦΠΑ στις νέες κατοικίες από 24% σε 13% θα έχει ένα μικρό δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 14 εκκ. αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσει στις επενδύσεις σε νέες κατοικίες.

Η ELVIAL θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξη της σε κάθε ουσιαστική και οργανωμένη προσπάθεια για την λύση των προβλημάτων του κλάδου των κατασκευών.