Στην καρδιά του Παλαιού Ψυχικού, μια τυπική διπλοκατοικία του 1955 μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κτίριο τριών ανεξάρτητων κατοικιών. Ο επαναπροσδιορισμός των λειτουργικών και μορφολογικών του κανόνων οδηγεί στην ταυτόχρονη μετάλλαξη του  ίδιου του κτιρίου, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο βρίσκεται.

Η παρέμβαση είναι ριζική. Διατηρούνται μόνο ο στατικός φορέας και τμήματα του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται οι εσωτερικές τοιχοποιίες, η υπάρχουσα πρόσβαση και διαμερισματοποίηση. Επανασχεδιάζεται η εσωτερική οργάνωση των νέων κατοικιών, βάσει των σύγχρονων αναγκών των χρηστών και επαναπροσδιορίζεται η μεταξύ τους σχέση με όρους κίνησης και ιδιωτικότητας.

Η αίσθηση αυτή ενισχύεται από την περιβάλλουσα φύτευση, η οποία με τη σειρά της συμμετέχει στη φωτοσκίαση της κατοικίας και δημιουργεί γωνιές με διαφορετικές ποιότητες. Κυρίαρχο στοιχείο το χρώμα. Μέσα στο ήσυχο, κατάφυτο και ειδυλλιακό περιβάλλον του Π. Ψυχικού, στόχος είναι η εναρμόνιση του νέου κελύφους και η ταυτόχρονη σηματοδότηση του.

Για την ανακατασκευή της κατοικίας έγινε χρήση αρχιτεκτονικών συστημάτων της εταιρίας Aluminco.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Έργο:Κατοικία, Τύπος Έργου: Ανακατασκευή, Τοποθεσία: Παλαιό Ψυχικό – Αθήνα – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Υπεύθυνοι Έργου: Γιώργος Τσολάκης– Μαρία Ανθοπούλου, Ομάδα Μελέτης: Ελένη Λάγκαρη – Σοφία Λεπίδα – Μιχάλης Φουντουκλής, Κείμενο Παρουσίασης: Tsolakis Architects, Φωτογράφιση: Μαριάννα Μπίστη