Η Sherwin –Williams ηγέτης  στην βιομηχανία  χρωμάτων διαθέτει τη τεχνογνωσία να παράγει υψηλής ποιότητας πούδρες βαφής  που μπορούν να αντέξουν στις σκληρότερες συνθήκες διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή τους. Η έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάρκεια της βαφής στον χρόνο.

Ως μέρος της διαδικασίας συνεχούς ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στις πούδρες, οι επιστήμονες της Sherwin-Williams αξιολογούν και ελέγχουν όλα τα προϊόντα  χρησιμοποιώντας διάφορα test. Στόχος της Sherwin-Williams είναι η διασφάλιση της αντοχής των πουδρών βαφής Syntha Pulvin ενάντια στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

H ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΥΔΡΑΣ
Η Sherwin-Williams έχει πάνω από 47 χρόνια εμπειρίας στα test φυσικής έκθεσης των χρωμάτων στις καιρικές συνθήκες. Αρχικά γίνεται η έκθεση των δοκιμίων στις καιρικές συνθήκες και έπειτα πραγματοποιούνται μετρήσεις για την διαφορά της απόχρωσης, γυαλάδας και το chalking  σε χρονικά διαστήματα ενός, δύο, τριών και δέκα χρόνων. Στο Florida test οι γωνίες έκθεσης των δοκιμίων μπορεί να είναι 45°, 90°, 5°, όλα με νότιο προσανατολισμό. Το συνηθέστερο είναι οι 5°.

CHALKING
Η αποδόμηση των χρωστικών και της ρητίνης προκαλεί το φαινόμενο του chalking δηλαδή ένα σχηματισμό σαν κιμωλία σε σκόνη πάνω στο χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, η ρητίνη διασπάται και τα σωματίδια της παίρνουν τη μορφή σκόνης. Η δοκιμή αυτού του φαινομένου εκτελείται με ASTM D4214 δοκιμές και η μέτρηση γίνεται τρίβοντας ένα μαλακό ύφασμα πάνω στην επιφάνεια. Έπειτα η σκόνη συλλέγεται από το ύφασμα και υπολογίζεται με κλίμακα από το 1 έως το 10, με το 1 να είναι κακό και το 10 εξαιρετικό.

ΓΥΑΛΑΔΑ
Η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά αρνητικά στην γυαλάδα των χρωμάτων. Η μακροχρόνια έκθεση των χρωμάτων στην υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε σταδιακή μείωση της γυαλάδας. Ανάλογα με την κατηγορία του χρώματος (κλάση 1, κλάση 2, κλάση 3) προσδιορίζεται και η αναμενόμενη απώλεια γυαλάδας.

ΞΕΘΩΡΙΑΣΜΑ
Η απώλεια χρώματος προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) που οφείλεται στη φθορά των χρωστικών και της ρητίνης. Το χρώμα μετράται σε μονάδες Hunter σύμφωνα με το ASTM D2244 και προσδιορίζεται με τιμές Delta E (ΔΕ). Όταν το ΔΕ είναι πάνω από κάποια τιμή, η οποία καθορίζεται από την απόχρωση, η διαφορά είναι ορατή με γυμνό μάτι.

TEST ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
H Sherwin-Williams χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να προσδιορίσει την επίδραση των καιρικών συνθηκών στο χρώμα. Οι φθορές στο χρώμα από τις καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι η αλλαγή του χρώματος, απώλεια μηχανικής αντοχής και γυαλάδας, ρωγμές, φουσκάλες και οξείδωση.

Υπάρχουν τρείς κύριοι τρόποι δοκιμών αντοχής στις καιρικές συνθήκες:
• Test φυσικής έκθεσης σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες (Florida Test)
Η Sherwin-Williams διαθέτει μια παγκοσμίου επιπέδου εγκατάσταση Florida Test ISO 17025. Σε αυτό το φυσικό test έχουν τοποθετηθεί πάνω από 100.000 δοκίμια χρωμάτων- εκ των οποίων ορισμένα χρονολογούνται από το 1960. Η Φλόριντα θεωρείται μια εξαιρετική τοποθεσία για την δοκιμή της αντοχής του χρώματος καθώς διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες (πολύ υγρασία, μεγάλη ένταση ηλιακής ακτινοβολίας, υψηλή αλατότητα αέρα). Όταν κριθεί αναγκαίο γίνονται δοκιμές των χρωμάτων σε ανάλογες εγκαταστάσεις τρίτων φορέων.

• Test επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία
Στο test επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης  χρησιμοποιούνται ειδικά ανακλαστικά κάτοπτρα που αυξάνουν την ένταση της φυσικής ηλιακής ακτινοβολίας από πέντε έως οκτώ φορές περισσότερο από τον φυσικό τρόπο έκθεσης. Η έκθεση των δοκιμίων κατά αυτό τον τρόπο αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές επιταχυνόμενες δοκιμές. Έξι εβδομάδες έκθεσης των δοκιμίων στο test επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης μπορούν να προσομοιάσουν έναν χρόνο έκθεσης στο Florida Test. Στη Sherwin-Williams χρησιμοποιούμε συχνά τη μέθοδο αυτή για την έρευνα νέων προϊόντων.

• Test επιταχυνόμενης δοκιμής σε τεχνητές καιρικές συνθήκες (QUV, Accelerated weathering test)
H Sherwin-Williams χρησιμοποιεί το QUV Test σε όλα τα επιστημονικά, τεχνολογικά εργαστήριά της σε όλο τον κόσμο. Τα βαμμένα δοκίμια τοποθετούνται μέσα σε μια μονάδα ελέγχου QUV όπου εκτίθενται σε εναλλασσόμενους κύκλους υπεριώδους ακτινοβολίας και υγρασίας σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ο έλεγχος της αντοχής των  πουδρών βαφής στις καιρικές συνθήκες είναι σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της ποιότητας των χρωμάτων και της δημιουργίας νέων τεχνολογιών. Οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης της Sherwin-Williams για τις πούδρες βαφής χρησιμοποιούν και τις τρεις μεθόδους δοκιμών. To Test φυσικής έκθεσης σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες είναι η πλησιέστερη μέθοδος στην πραγματικότητα όσον αφορά την αντοχή του χρώματος στο χρόνο. Τα Test επιταχυνόμενης φυσικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία έχει καθοριστική σημασία στη διαδικασία παραγωγής νέων πουδρών. Τέλος, τα Test επιταχυνόμενης δοκιμής σε τεχνητές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τα παραπάνω test αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο διασφάλισης μιας ποιοτικής πούδρας βαφής.

Επικοινωνήστε με το έμπειρο προσωπικό μας για περεταίρω πληροφορίες σχετικά με τη βαφή και τις υπερανθεκτικές πούδρες βαφής και ζητήστε τις συλλογές μας υπερανθεκτικών χρωμάτων.