Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακοινώσουν μια ενδιάμεση συμφωνία σε μια σύνοδο κορυφής που θα λάβει χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για το εμπόριο αλουμινίου και χάλυβα που θα αποτρέψει την εκ νέου επιβολή δασμών της εποχής Τραμπ στο διατλαντικό εμπόριο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπραγματεύονται μια προσωρινή πολιτική συμφωνία που θα καλύπτει τις δύο κύριες σανίδες του αποκαλούμενου Παγκόσμιου Διακανονισμού για τον Χάλυβα και το Αλουμίνιο που είναι υπό διαπραγμάτευση από ΕΕ και ΗΠΑ από το 2021: αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η συμφωνία – η οποία θα υπολείπεται μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας – επιδιώκει να διευθετήσει μια διαφωνία που ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Ευρώπη, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας έως τις 31 Οκτωβρίου θα σήμαινε ότι οι εισφορές στις εξαγωγές 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα επανέλθουν αυτόματα σε ισχύ στις αρχές του 2024.

Οι διατλαντικοί σύμμαχοι επιδιώκουν μια πολιτική συμφωνία επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταλήξουν σε επίσημη συμφωνία εντός της προθεσμίας και παραμένουν μακριά από συναίνεση σε ορισμένες βασικές πτυχές του θέματος, όπως η συμβατότητα με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, σύμφωνα με τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg.

Ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να συντονίσουν τον τρόπο μέτρησης και αντιμετώπισης της πλεονάζουσας ποσότητας, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Η συμφωνία θα προβλέπει νέους δασμούς στον χάλυβα που στοχεύουν σε μη εμπορικές πρακτικές χωρών όπως η Κίνα, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Η προκαταρκτική συμφωνία για τον αειφόρο παγκόσμιο αλουμίνιο και χάλυβα θα τιμολογηθεί ως ένα από τα κύρια παραδοτέα της πρώτης διατλαντικής συνόδου κορυφής σε δύο χρόνια μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών στοχεύει να απεικονίσει την ενότητα μεταξύ των μακροχρόνια εμπορικών εταίρων καθώς και οι δύο προετοιμάζονται να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή ενόψει του αυξανόμενου σκεπτικισμού στο εσωτερικό. Επιδιώκουν επίσης να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στο εμπόριο και την τεχνολογία.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως την Τετάρτη για την οριστικοποίηση της συμφωνίας χάλυβα και αλουμινίου με τις ΗΠΑ, ανέφεραν οι πολίτες. Η Γερμανία και η Γαλλία, ωστόσο, ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από την Επιτροπή σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία, δεδομένης της οικονομικής σημασίας αυτού του ζητήματος και των γεωπολιτικών του προεκτάσεων.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν επίσης μια κρίσιμη συμφωνία πρώτων υλών που αναμένεται να ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να επωφεληθούν από ορισμένες από τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρονικά οχήματα.