Μέλη της ΠΟΒΑΣ καθώς και ο Πρόεδρος κ. Θεόφιλος Παγιάτης  έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση με θέμα «Aντισυνταγματικότητες του Νέου Φορολογικού Νόμου», που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, στις 10 Ιανουαρίου 2024 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Η έντονη αντίδραση των φορέων για τα λάθη και τα ζητήματα συνταγματικότητας του Νέου Φορολογικού Νόμου, τα οποία ανέδειξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίου και Σιδήρου κατά την πρόσφατη Γενική της Συνέλευση, φαίνεται πως είναι απόλυτα δικαιολογημένη αφού διατυπώθηκαν και τεκμηριώθηκαν από τους εξαιρετικούς ομιλητές κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ μίλησε για την εξομοίωση του ελεύθερου επαγγελματία με τον μισθωτό που επιχειρεί ο νόμος, τονίζοντας ότι σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αυτό είναι αδιανόητο γιατί η φορολογική θέση του μισθωτού είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του ελεύθερου επαγγελματία. Έδωσε έμφαση στη διάκριση μεταξύ τεκμαρτών και πραγματικών εισοδημάτων επικρίνοντας την πρόβλεψη πως ο φορολογούμενος καλείται να αποδείξει τα εισοδήματα. Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά «δεν είναι ελεύθερος ο νομοθέτης. Υπάρχουν όρια στην έννοια του κράτους Δικαίου».

Ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ τόνισε ότι υπάρχει βαθύτερο ζήτημα που προσκρούει στην αρχή της φορολογικής ισότητας και δείχνει ότι δεν υπηρετείται ο στόχος δημοσίου συμφέροντος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε επίσης  ότι ο νόμος αυτός είναι αναγκαίο να καταπέσει ενώπιον των δικαστηρίων και πως θα πρέπει να κριθεί δικαστικά η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων αυτών.

Επίσης ο κύριος Θεόδωρος Φορτσάκης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, επεσήμανε ότι η εξομοίωση ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών ως προς τα έξοδά τους έχει κριθεί αντισυνταγματική από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  με αφορμή το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι  από τις διατάξεις του νομοθετήματος, που πλέον είναι νόμος του κράτους, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος και καμία νέα επιβάρυνση.

Συνεπώς ο δρόμος για την αντιμετώπιση του άδικου φορολογικού συστήματος είναι μονόδρομος και για το λόγο αυτό οι φορείς θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διότι η εφαρμογή των διατάξεων του  φορολογικού νόμου  θα προσθέσει περισσότερα βάρη ιδιαίτερα στις πλάτες των ασθενέστερων μικρών ατομικών επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων.