Η ενίσχυση της παρουσίας της Mytilineos εκτός συνόρων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του νέου μετασχηματισμού της εταιρείας, καθώς η νέα δομή θα διευκολύνει τόσο την απεύθυνσή της στο διεθνές επενδυτικό κοινό, όσο και την περαιτέρω εντατικοποίηση της δραστηριοποίησής της στο εξωτερικό.

Έτσι, ο εταιρικός μετασχηματισμός κατʼ αρχάς αίρει την υφιστάμενη πολυπλοκότητα, προσδίδοντας στη Mytilineos ξεκάθαρη διάρθρωση, η οποία αποτελεί ζητούμενο για τους διεθνείς επενδυτές. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπό αυτό το πρίσμα έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της η αναδιοργάνωση του 2017 με τα τέσσερα business unit, καθώς πλέον είναι απαραίτητη η απλοποίηση του equity story για να αντανακλάται η αξία της εταιρείας.

«Απευθυνόμαστε τώρα πια σε ένα διεθνές επενδυτικό κοινό, το οποίο θέλει απλή και κατανοητή δομή», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αντίπαλοι της Mytilineos είναι πλέον οι ξένες εταιρείες που διεκδικούν την ίδια απεύθυνση. «Οι 5-6 ελληνικές εταιρείες, που προσπαθούν κι αυτές να διεθνοποιηθούν, είναι σύμμαχοί μας και όχι αντίπαλοι».

Όπως ανακοινώθηκε, για να αποκτήσει η Mytilineos τη νέα οργανωτική δομή της, προβλέπεται «διπλή» απόσχιση δραστηριοτήτων, με τη δημιουργία ισάριθμων θυγατρικών, για τις κατασκευές (ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ) και για τα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μ Παραχωρήσεων). Στη βασική εταιρεία, τη Mytilineos – Energy & Metals, θα παραμείνουν τα business unit της ενέργειας και των μετάλλων.

, Mytilineos: Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ο εταιρικός μετασχηματισμός, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, σημαντικό λόγο για τον μετασχηματισμό της Mytilineos σε εταιρεία Μεταλλουργίας και Ενέργειας αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό που είναι απολύτως κατανοητός στους επενδυτές. «Παράλληλα, μεταλλουργία χωρίς ενέργεια δεν νοείται, ενώ δεν υπάρχει άφθονη ενέργεια από το δίκτυο. Επίσης, αν η Αλουμίνιον της Ελλάδας συνεχίζει σήμερα να ανθεί, εν μέσω της εικόνας καταστροφής που κυριαρχεί πανευρωπαϊκά, η αιτία είναι πως υπάρχει πίσω της το business unit της ενέργειας», τόνισε.

Στον κλάδο της Μεταλλουργίας εντάσσονται οι δραστηριότητες των Δελφοί Δίστομον (ορυχεία), Αλουμίνιο της Ελλάδας (εργοστάσιο Αλουμινίου), ΕΠΑΛΜΕ (παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου), Εργοστάσιο Βόλου (παραγωγή για «βαριές» και σύνθετες κατασκευές) και Sometra (εργοστάσιο ψευδαργύρου).

Στον συγκεκριμένο κλάδο, προβλέπεται η συνέχιση των επενδύσεων στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριότητας κυκλικής οικονομίας, με ανακύκλωση καταλοίπων της παραγωγικής διαδικασίας. Ο κ. Μυτιληναίος έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη νέα πιλοτική μονάδα που δημιουργεί η εταιρεία στη Σίνδο, όπου θα αναπτύξει καινοτόμα τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, η οποία σαν πρώτη βιομηχανική εφαρμογή θα επιτρέψει την ανάκτηση ψευδαργύρου, μολύβδου και χαλκού από τα κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο Sometra στη Ρουμανία. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μονάδα πρότυπο κυκλικής οικονομίας.

, Mytilineos: Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ο εταιρικός μετασχηματισμός, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Κορυφαίο ολοκληρωμένο «πράσινο» utility
Με κινήσεις όπως οι παραπάνω, στόχος της Mytilineos είναι να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς στον χώρο της ανταγωνιστικής μεταλλουργίας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ενώ με την αναδιοργάνωση του τομέα της Ενέργειας επιδίωξη είναι να εξελιχθεί σε κορυφαίο ολοκληρωμένο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία.

Η αναδιάρθρωση προβλέπει την υπαγωγή πέντε διευθύνσεων στο business unit, της Μ Ανανεώσιμες (για ΑΠΕ και αποθήκευση σε Ελλάδα και εξωτερικό), της M Energy Generation & Management (θερμοηλεκτρική παραγωγή και PPAs), τη M Energy Customer Solutions (λιανική B2C και B2small), τη M Integrated Supply & Trading (φυσικο αέριο και υπηρεσίες B2B) και τη M Power Projects στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συγκεκριμένη δομή θα δώσει κατʼ αρχάς τη δυνατότητα ενοποίησης του χαρτοφυλάκιου έργων ΑΠΕ της εταιρείας, καθώς αυτή τη στιγμή υπήρχαν «πράσινες» τεχνολογίες που εντάσσονταν σε διαφορετικά units. «Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή τα φωτοβολταϊκά υπάγονται στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ενώ τα αιολικά πάρκα στον Τομέα Power & Gas», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Παράλληλα, θα επιτρέψει στη Mytilineos να επεκτείνει τη γεωγραφική εμβέλεια της δραστηριότητάς της σε χώρες εκτός Ελλάδος που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ή έχουν αγορά η οποία συνδέεται με την ελληνική. Επίσης, θα δώσουν τη δυνατότητα προμήθειας ενέργειας σε επιχειρήσεις αξιοποιώντας το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με τη θερμοηλεκτρική παραγωγή που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία.

Μάλιστα, ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα αερίου 826 MW, η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, με συνέπεια να ξεπεράσει τα 2 GW η ισχύς των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της επιχείρησης. Παράλληλα, η συνολική δυναμικότητα του «πράσινου» portfolio είναι της τάξεως των 8,5 GW, από τα οποία έργα ΑΠΕ 480 ΜW βρίσκονται σε λειτουργία, τα 560 MW υπό κατασκευή, 2,5 GW έτοιμα για κατασκευή και περίπου 5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

, Mytilineos: Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ο εταιρικός μετασχηματισμός, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Άτσαλος ο σχεδιασμός της ενεργειακής μετάβασης
Με τη νέα δομή, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η εταιρεία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μία σειρά από αναδυόμενες προκλήσεις, όπως την αυξημένη ενεργειακή ζήτηση, την αύξηση του κόστους σε προϊόντα, υπηρεσίες, ενέργεια, καθώς και υψηλή κινητικότητα στην εργασία. Επίσης, η εταιρεία καλείται να απαντήσει στην πρόσκληση «πρασινίσματος» της βιομηχανίας, συνυφασμένης με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας για την παραγωγή.

Όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, επανέλαβε την άποψη που έχει εκφράσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, πως γίνεται ανοργάνωτα και άτσαλα, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος. Υπενθύμισε ότι η κρίση ξεκίνησε πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε πως αποτελεί υποχρέωση το «πρασίνισμα» της οικονομίας, ωστόσο πρέπει να γίνει σωστά στον χρόνο και με τάξη.
«Δεν έχω πολλές ελπίδες πως αυτό θα συμβεί, οι Βρυξέλλες είναι “άλλος πλανήτης”», συμπλήρωσε. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους, σημείωσε ότι θα είναι υψηλότερα από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

πηγή: insider.gr