• Οι προοπτικές ζήτησης παραμένουν εξαρτημένες από τον αντίκτυπο της μείωσης των αποθεμάτων στο τέλος του 2022
• Η περιορισμένη ευρωπαϊκή παραγωγή εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία
• Η συζήτηση σχετικά με την αποδοχή της αγοράς αλουμινίου ρωσικής προέλευσης συνεχίζεται

Οι μικτές προοπτικές και η συγκρατημένη αισιοδοξία διέπουν αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου, μετά από 12 μήνες που χαρακτηρίστηκαν από ασταθή προσφορά, η οποία προκάλεσε επιφυλακή και μεταβολή των αγοραστικών συνηθειών. Τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα αποτιμήθηκαν αμετάβλητα την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίου (LME) μετρητά συν $240-$270/mt στην αποθήκη του Ρότερνταμ.

Αυτό αντικατοπτρίζει μια μείωση κατά 60% στο μέσο από τον Μάιο του 2022, όταν τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν σε υψηλά ρεκόρ στην αγορά spot, φτάνοντας τα 630 $/mt στις 5 Μαΐου, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να εξασφαλίσουν υλικό εν μέσω φόβων για περαιτέρω αυξήσεις τιμών. Το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα στο χώρο των logistics, επίσης οδήγησαν σε ανοδικές τάσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου κατά τον Δεκέμβριο έπεφταν κάτω από το όριο των 2.400 δολαρίων ανά τόνο, μειωμένα κατά περισσότερο από 40% από το ρεκόρ των 4.100 δολαρίων τον Μάρτιο, εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση και μείωση της ζήτησης. Ταυτόχρονα, η αισιοδοξία για το άνοιγμα της Κίνας άρχισε να εξασθενεί, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι ένα νέο κύμα λοιμώξεων από τον κορωνοϊό θα περιορίσει την ικανότητα της χώρας να ανοίξει γρήγορα την οικονομία της. Ο δείκτης PMI της Caixin China General Manufacturing υποχώρησε στο 49,0 τον Δεκέμβριο του 2022, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του έτους, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η επαναλειτουργία στην Κίνα θα πάρει χρόνο.

Σε ότι αφορά στην προσφορά, το LME αποφάσισε να μην απαγορεύσει το ρωσικό μέταλλο να διακινείται και να αποθηκεύεται στις αποθήκες του, επειδή ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς εξακολουθεί να σχεδιάζει να αγοράσει το μέταλλο της χώρας το 2023.