– Το ελαφρύ μέταλλο εξελίσσεται στο “νέο χρυσό”
– Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι της εκτόξευσης του αλουμινίου

Σε αληθινό χρυσάφι εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα το αλουμίνιο. Πλέον η τιμή αγοράς του στο LME ξεπερνά το όριο των 3.180 δολαρίων ανά τόνο, ενώ τα τρίμηνα συμβόλαια είναι ακόμη υψηλότερα, καθώς διαμορφώνονται στα 3.200 δολάρια ανά τόνο. Δηλαδή, τόσο στη spot αγορά όσο και σε αυτή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης η αύξηση από την αρχή του χρόνου
ξεπερνά το 50%!

Xαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς οι αναλυτές της Morgan Stanley προέβλεπαν νέα άνοδο της τότε τιμής, η οποία διαμορφωνόταν στα 2007 δολάρια, έως τα 2.337 δολάρια ανά τόνο. Αντίστοιχα, οι αναλυτές της Amro προέβλεπαν μια αύξηση της τιμής του αλουμινίου έως τα 2.436 δολάρια. Η πραγματικότητα τους διέψευσε όλους.

Η σημερινή τιμή του ελαφρού μετάλλου συνιστά ένα ρεκόρ 13 ετών καθώς το αλουμίνιο είχε καταγράψει ιστορικό υψηλό στα 3.271,25 δολάρια τον Ιούλιο του 2008. Με τη διαφορά ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν στα επίπεδα του 1,58 έναντι 1,17 σήμερα. Γεγονός που σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και οι καταναλωτές βιώνουν ιστορικά υψηλά επίπεδα για το κόστος του αλουμινίου.

Μια εξέλιξη που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην αγορά, τόσο για τις εταιρείες κατασκευής αλουμινίου όσο και για τις εταιρείες μεταποίησης αλλά και για τους καταναλωτές.

Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια «τέλεια καταιγίδα» που επηρεάζει τις τιμές σε όλα τα στάδια της αλυσίδας.

, LME: Ρεκόρ δεκατριών ετών για το αλουμίνιο, Κτίσμα & Αλουμίνιο
Βασικός παράγοντας για την εκτόξευση αυτή είναι η διαμόρφωση της σχέσης προσφοράς και ζήτησης: Η χρήση του αλουμινίου έχει πολλαπλασιαστεί, καθώς θεωρείται «πράσινο» και ανακυκλώσιμο μέταλλο, άρα η ζήτηση αυξάνει και θα συνεχίσει να αυξάνει για τα επόμενα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που ούτως ή άλλως υπάρχει στην Ευρώπη λόγω της ταχείας ανάκαμψης μετά την πανδημία. Τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης αλλά και η επιθυμία πραγματοποίησης αγορών από τους καταναλωτές έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης με αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων.

Ο παράγοντας Κίνα
Μια απ’ τις κυριότερες αιτίες των ραγδαίων αυτών εξελίξεων είναι η προσπάθεια της Κίνας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου παρήγαγε το 58% των ποσοτήτων του μετάλλου. Εντούτοις, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλλει όριο στο ποσοστό ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου.
Ταυτόχρονα, η χώρα έχει επιβάλλει πλαφόν στην παραγωγή του στους 45 εκατ. τόνους, ενώ πέρα από αυτό μόνο θα αντικαθιστά παλιές ποσότητες του μετάλλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να καλύπτει τη ζήτηση, είτε για ηλιακά πάνελ είτε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ παράλληλα η χρήση του μετάλλου αυξάνεται τόσο σε νέες όσο και σε ήδη υπάρχουσες εφαρμογές. Αν σε αυτά προστεθεί και το αυξημένο κόστος μεταφοράς από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο, το τελικό κόστος του αλουμινίου από την Κίνα γίνεται ακόμη υψηλότερο.

, LME: Ρεκόρ δεκατριών ετών για το αλουμίνιο, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Αβεβαιότητα στο βιομηχανικό χώρο
Οι αυξημένες τιμές μετακυλίονται μεταξύ των προμηθευτών, φτάνοντας εν τέλει στον τελικό καταναλωτή. Την ίδια στιγμή, ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της αβεβαιότητας, καθώς στην πράξη κανείς στην αγορά δεν μπορεί να ξέρει πού θα κινηθούν τα κόστη και οι τελικές τιμές σε ορίζοντα ακόμη και λίγων εβδομάδων από σήμερα.
Οι επαγγελματίες του αλουμινίου δεν γνωρίζουν πόσο θα κοστίζει αύριο το μέταλλο και η επεξεργασία του, η οποία είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία.

Αντίστοιχα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κλεισμένες συμφωνίες ανατρέπονται και είτε μπαίνουν στον πάγο είτε αναδιαπραγματεύονται, με τους εμπλεκόμενους να επικαλούνται ακόμα και λόγους «ανωτέρας βίας».
Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι εταιρείες παραγωγής ή και επεξεργασίας μετάλλων οι οποίες αναγκάζονται να περιορίσουν ή και να αναστείλουν την παραγωγή τους, ακριβώς λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας αλλά και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Αυτή ακριβώς η αντιστάθμιση των κινδύνων, είτε μέσω ίδιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είτε μέσω «κλειδωμένων» τιμών ενέργειας είναι ο βασικός παράγοντας που διαχωρίζει τις εταιρείες παραγωγής αλουμινίου σε κερδισμένους και χαμένους.

Εκείνοι δηλαδή που έχουν προνοήσει ώστε να παράγουν από ίδιους πόρους – και δη μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- ένα κομμάτι της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Αντίστοιχα, οι εταιρείες που μέσα από διμερείς συμφωνίες με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εξασφαλίσει «κλειδωμένα» κόστη ή φρόντισαν να κάνουν αντιστάθμιση του κινδύνου βρίσκονται επίσης σε πλεονεκτική θέση.

Παράλληλα, όλες οι μετοχές του κλάδου ενισχύονται σημαντικά. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι συνθήκες προμηνύουν τη διατήρηση της ανοδικής πορείας του αλουμινίου, μιας και η ζήτηση είναι αυξημένη και πολλές αγορές φαίνονται διατεθειμένες να αποκτήσουν το συγκεκριμένο μέταλλο για την κάλυψη των αναγκών τους, πληρώνοντας ακριβό τίμημα.

, LME: Ρεκόρ δεκατριών ετών για το αλουμίνιο, Κτίσμα & Αλουμίνιο