– Στις 27 Αυγούστου το αλουμίνιο έφτασε στα 2.664 δολάρια, τιμή που πλησιάζει το υψηλό δεκαετίας του Αυγούστου 2011.
– Η αναμενόμενη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη τροφοδοτεί την τιμή του αλουμινίου.

Tεράστια άνοδο σημειώνει το τελευταίο διάστημα η τιμή του αλουμινίου, που κυμαίνεται στα υφηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Η άνοδος της τιμής του ελαφρού μετάλλου από τις αρχές του 2021 αγγίζει πλέον το 32%.

Ένα νέο ετήσιο υψηλό άγγιξε το αλουμίνιο την Παρασκευή 27 Αυγούστου στο LME (Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου), φτάνοντας στην τιμή των 2.664,5 δολαρίων ανά τόνο, και ξεπερνώντας κατά 1,7% τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας. Στην τιμή αυτή, το μέταλλο απείχε κατά 1,5 δολάριο μόνο από το υψηλό του Αυγούστου 2011, που ήταν τα 2.666 δολάρια ανά τόνο.

Η τιμή του αλουμινίου παρουσίαζε κατά τον Αύγουστο αύξηση κατά 0,5% και η διαπραγματεύσεις όριζαν την τιμή στα 2.629 δολάρια ανά τόνο στο LME, μια τιμή που κυμαίνεται κοντά στο υψηλό των 2.642 δολαρίων που κατέγραψε τον Ιούλιο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2018. Στη Σαγκάη, το αλουμίνιο αυξήθηκε κατά 1,4%, στα 20.705 γουάν ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Αυτή την περίοδο το αλουμίνιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τον κασσίτερο στο LME (Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου). Η άνοδος, άλλωστε, της τιμής του, οφείλεται στις γενικότερες προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και άνθιση των αγορών που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα το αλουμίνιο – της αυτοβιομηχανίας, της συσκευασίας, των ηλεκτρικών κ.λπ.

Εκτός αυτού, όμως, το αλουμίνιο ενισχύεται από τις εκτιμήσεις ότι η Κίνα, που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο παραγωγό του μετάλλου, θα περιορίσει την προσφορά για να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων, ενώ η διανομή ισχύος στην ασιατική χώρα αναμένεται να συρρικνώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Στο μεταξύ, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα σε διυλιστήριο αλουμινίου της Τζαμάικα αναμένεται να αυξήσει το premium που θα πληρώσουν οι αγοραστές για το αλουμίνιο που αποστέλλεται στις ΗΠΑ στα δυτικά, σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς μια πιθανή έλλειψη πρώτων υλών αλουμινίου θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω την αγορά.

Καθοριστικός ο ρόλος της Κίνας στην εκτόξευση της τιμής του αλουμινίου
Η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε τους περιορισμούς το 2017, μειώνοντας την ετήσια ικανότητα τήξης στους 45 εκατ. τόνους, ενώ οι κλιματικοί στόχοι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξάλειψαν κάθε προσδοκία για αλλαγή της πολιτικής αυτής.

«Η κυβέρνηση είναι σοβαρή αυτή τη φορά», δήλωσε η Alison Li, αναλυτής της Mysteel. «Πλέον η Κίνα έχει ως στόχο την επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα και εκτιμούμε ότι θα διατηρήσουν αυτό το όριο». Η πραγματική παραγωγή στην Κίνα φέτος θα φτάσει περίπου τους 40 εκατ. τόνους, οπότε προς το παρόν οι παραγωγοί έχουν ακόμα το περιθώριο να αυξήσουν την παραγωγή, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ωστόσο ο κλάδος πιθανότατα θα φτάσει στο ανώτατο όριο μέχρι το 2024, οπότε η κινεζική αγορά θα γίνει ελλειμματική.

Παραγωγοί αλουμινίου σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό, αλλά θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές για να γίνουν επενδύσεις, δεδομένου του υψηλότερου κόστους περιβαλλοντικής συμμόρφωσης. Η Trafigura εκτιμά πως η τιμή του μετάλλου θα πρέπει να φτάσει τα $3.500/τόνο εντός του επόμενου έτους για να αποφευχθούν ελλείψεις και με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή νέων μονάδων τήξης.