Σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας μάλιστα ναδίρ πολλών εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αλουμινίου στο LME έφτασε στα μέσα Φεβρουαρίου τα 2.410 δολάρια ο τόνος, το χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο που έχει βρεθεί από τις 10 Ιανουαρίου. Στους λόγους της διολίσθησης της τιμής του ελαφρού μετάλλου συγκαταλέγεται η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων στις αποθήκες του LME, που φαίνεται ότι αποθάρρυνε τους επενδυτές. Παράλληλα, η τιμή του χαλκού βρίσκεται σε ανοδική πορεία μετά την ισχυρή αύξηση των δανείων στην Κίνα.

Στην πορεία των συναλλαγών ωστόσο το αλουμίνιο έχει μαζέψει κάποιο μέρος των απωλειών και κινείται πλέον στα 2.419 δολ. ο τόνος με πτώση 0,9%.

Όπως ανέφερε trader στο Reuters, «η άνοδος των αποθεμάτων πυροδότησε πωλήσεις στην αγορά αλουμινίου, ενώ ορισμένα θετικά στοιχεία από την Κίνα βοηθούν τον χαλκό».

Τα αποθέματα αλουμινίου των εγκεκριμένων από το LME αποθηκών έχουν αυξηθεί πλέον στους 576.775 τόνους, επίπεδα σχεδόν διπλάσια από τις 6 Φεβρουαρίου, αμβλύνοντας τους φόβους για ελλείψεις στην αγορά.

Παρομοίως, τα αποθέματα αλουμινίου σε αποθήκες που παρακολουθούνται από το Shanghai Futures Exchange ανέρχονται σε 268.984 τόνους, έχοντας σημειώσει άλμα σχεδόν 180% από τα τέλη Δεκεμβρίου, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές αντανακλά την αδύναμη ζήτηση στην κορυφαία καταναλωτική δύναμη παγκοσμίως Κίνα.

Όπως αναφέρει trader, ωστόσο, το άλμα στα νέα τραπεζικά δάνεια στην Κίνα τον περασμένο μήνα στα 720,21 δισ. δολάρια, υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θέλει να επαναφέρει την ανάπτυξη μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών του Covid.

Κάτι που δείχνει να δίνει ισχυρή ώθηση στον χαλκό, που βλέπει την τιμή spot του να ενισχύεται κατά 1% στα 8.946 δολάρια ο τόννος.
Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το δολάριο μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύονται αύριο στις ΗΠΑ, αναμένεται να δώσει καλύτερη εικόνα για την πορεία των μετάλλων το προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος καθιστά τα μέταλλα πιο ακριβά για κατόχους άλλων ισοτιμιών, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στη ζήτηση.

Σε άλλα βιομηχανικά μέταλλα, το συμβόλαιο τριών μηνών του ψευδάργυρου υποχωρεί κατά 0,7% στα 3.021,5 δολάρια ο τόνος.
Ο μόλυβδος ενισχύεται κατά 0,6% στα 2.092 δολάρια ο τόνος, ο κασσίτερος προσθέτει 0,9% στα 27.600 δολάρια και το νικέλιο υποχωρεί κατά 3% στα 26.950 δολάρια.