Οι τιμές του αλουμινίου σημειώνουν άνοδο το τελευταίο διάστημα, έχοντας μάλιστα αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, καθώς η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης έχει προκαλέσει προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς.

Στα μέσα Νοεμβρίου η τιμή του αλουμινίου στο London Metal Exchange (LME) αυξήθηκε κατά 1,5% στα 1.980 $ τον τόνο, το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει από τον Δεκέμβριο του 2018
Οι τιμές του LME για το ελαφρύ μέταλλο έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο περίπου από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ και οι τιμές στο Shanghai Futures Exchange βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.
Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι αυτό το ράλι των τιμών θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερβολικό.
«Το ότι η Κίνα έγινε καθαρός εισαγωγέας του μετάλλου ήταν ένας απ’ τους σημαντικότερους λόγους της κατολίσθησης των τιμών, οι οποίες όμως έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τα επίπεδα του Μαρτίου», δήλωσε ο Gianclaudio Torlizzi της συμβουλευτικής εταιρεία T-Commodity στο Μιλάνο.
«Στις τρέχουσες τιμές, τα κινέζικα χυτήρια βγάζουν καλά χρήματα και θα αυξήσουν την παραγωγή.»

, LME: Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών η τιμή του αλουμινίου, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Αναλυτές της UBS σημείωσαν ότι η φαινομενική ζήτηση της Κίνας είναι 15% ετησίως, με τους τομείς των καλωδιώσεων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των φωτοβολταϊκών και των συσκετών να αποτελούν τους κυριότερους τελικούς χρήστες
«Στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου το 2020 χαρακτηρίστηκε από την υπερπροσφορά, αλλά επί του παρόντος υπάρχει πραγματική στενότητα στην Κίνα, η οποία προκάλεσε και αυτήν την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών», συμπλήρωσε.
Η πρόβλεψη των αναλυτών, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters, είναι ότι το φετινό πλεόνασμα της αγοράς αλουμινίου θα αγγίξει τους δυόμιση εκατομμύρια τόνους περίπου.

Η Κίνα, που είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής αλουμινίου στον κόσμο, σημείωσε μηνιαίο ρεκόρ 3,2 εκατομμυρίων τόνων τον Οκτώβριο, αυξημένο κατά 9,7% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Επιπλέον, στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σημειώθηκε επίσης αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα δημιούργησε μια νέα και σημαντική ροή ζήτησης αλουμινίου.
Παρόμοια είναι η εικόνα και για την παραγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ, η οποία βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον περασμένο Ιούλιο.
Οι αναλυτές της Citi, με βάση αυτά τα δεδομένα, θέτουν ως τιμή-στόχο τα 1.900 $ για το 2021 και τα 2.000 $ το 2022.

Η Citi σημειώνει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια αγορά από πλεόνασμα δυόμιση εκατομμυρίων τόνων το 2020, σε έλλειμμα 1,7 εκατομμυρίων τόνων έως το 2023. «Το κόστος παραγωγής εξαιτίας της αύξησης των τιμών της αλουμίνας και της ενέργειας, καθώς και του χαμηλότερου δολαρίου, αναμένεται να δώσει ώθηση σε ένα νέο ράλι των τιμών του αλουμινίου», καταλήγει.