Ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η τιμή του αλουμινίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που τροφοδοτεί τους φόβους για την προμήθεια πρώτων υλών και ενέργειας. Η τιμή του ελαφρού μετάλλου στο LME αποτυπώνει τη γενικότερη αύξηση των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων.

Ο τόνος του αλουμινίου έφθασε στα 3.552 δολάρια στις αρχές Μαρτίου, μια τιμή που αποτελεί ρεκόρ πολλών ετών. Το αλουμίνιο σημείωσε επίσης το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα κατά 12% από το 2018, το Φεβρουάριο.

Tο συμβόλαιο αλουμινίου με τις περισσότερες συναλλαγές του Απριλίου στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 0,3% στα 22.700 γιουάν (3.596,04 δολάρια) ο τόνος.

Να σημειωθεί ότι το 2021, η Ρωσία ήταν ο τρίτος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Bureau of Metal Statistics, και εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής της προς την Τουρκία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του αλουμινίου είναι άμεσο αποτέλεσμα των αυξανόμενων κυρώσεων προς τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι ανησυχίες για την προσφορά του μετάλλου ολοένα και εντείνονται.

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζει να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς οι εντεινόμενες δυτικές κυρώσεις απειλούν να διαταράξουν το εμπόριο. Επιπλέον, η διακοπή των εξαγωγών από το εργοστάσιο αλουμίνας στην Ουκρανία απειλεί να διαταράξει τη ρωσική παραγωγή αλουμινίου.

Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal, διέκοψε την παραγωγή στο διυλιστήριο αλουμίνας Nikolaev στην Ουκρανία, επικαλούμενη υλικοτεχνικές προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη γύρω περιοχή.

Η ΕΕ και σύμμαχοί της έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις, ολιγάρχες και αξιωματούχους της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός που διεξήχθησαν τη Δευτέρα απέτυχαν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο και οι διαπραγματευτές δεν είπαν πότε θα διεξαχθεί νέος γύρος.