Το τελευταίο διάστημα οι τιμές του αλουμινίου στο Ανταλλακτήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) έχουν δεχθεί πιέσεις λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και της υποτονικής ζήτησης στην κορυφαία καταναλωτική Κίνα. Αυτή τη στιγμή η τιμή κυμαίνεται στα 2.400 δολάρια ο τόνος, έχοντας πέσει 10% από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν ελλείμματα, όπως φάνηκε στα συρόμενα αποθέματα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες μεταφορών, κατασκευών και συσκευασίας.

Το μερίδιο των ρωσικών αποθεμάτων αλουμινίου σε αποθήκες που είναι εγγεγραμμένες στο London Metal Exchange (LME) ανέβηκε στο 53% του συνόλου τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, ήτοι 220.575 τόνους, από 41% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε το Ανταλλακτήριο στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές σε βιομηχανίες που κυμαίνονται από τις μεταφορές έως τις κατασκευές και τη συσκευασία συνεχίζουν να αποφεύγουν το ρωσικό μέταλλο.

«Οι εταιρείες στην Ευρώπη και σε ορισμένα μέρη της Ασίας δεν θέλουν ρωσικό αλουμίνιο. Μπορεί να έχουν συμβόλαια για να το λάβουν, αλλά δεν θα το χρησιμοποιήσουν και αντ’ αυτού θα το παραδώσουν στο LME», δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας αλουμινίου.

Το LEM, το παλαιότερο χρηματιστήριο και η μεγαλύτερη αγορά βιομηχανικών μετάλλων στον κόσμο δεν έχει απαγορεύσει τη διαπραγμάτευση και την αποθήκευση ρωσικών μετάλλων στο σύστημά του από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις της Δύσης στα ρωσικά βασικά μέταλλα.

Ωστόσο, ανέστειλε την εισροή ρωσικού μετάλλου στις εγγεγραμμένες στις ΗΠΑ αποθήκες από τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τους δασμούς εισαγωγής στο ρωσικό μέταλλο.

Αυτοί οι δασμοί εισαγωγής των ΗΠΑ περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο τη χρήση του ρωσικού αλουμινίου που παρήγαγε η Rusal, η οποία είχε ήδη ορισμένους καταναλωτές που αυτοκυρώνονταν.

Η εταιρεία εμπορευμάτων Glencore (GLEN.L), η οποία έχει πολυετές συμβόλαιο με τη Rusal, κατέθεσε δεκάδες χιλιάδες τόνους ρωσικού αλουμινίου σε αποθήκες εγγεγραμμένες στο LME στην Ασία τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

Η Glencore είπε τον Φεβρουάριο ότι «δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο» σχετικά με αυτές τις παραδόσεις και ότι το συμβόλαιό της με τη Rusal θα λήξει το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το αυξανόμενο μερίδιο του ρωσικού αλουμινίου στις αποθήκες «φαίνεται ότι συνέβη σε μια αγορά που αντιμετώπιζε εποχιακή υπερπροσφορά, όπως φαίνεται από την αύξηση των αποθεμάτων (όχι μόνο στο LME αλλά και στην αλυσίδα αξίας)», δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer, ​​Carsten Menke.

Τα συνολικά αποθέματα αλουμινίου της LME αυξήθηκαν κατά 85% από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε 512.725 τόνους, διογκώνοντας την έκπτωση για τα μετρητά στο τρίμηνο συμβόλαιο αλουμινίου στα 43,5 $ ο τόνος.
Η έκθεση LME έδειξε επίσης ότι στις 31 Μαρτίου, το μερίδιο των ρωσικών αποθεμάτων χαλκού μειώθηκε στο 49% από 94% τον Ιανουάριο, ή 22.275 τόνους, ενώ το νικέλιο αυξήθηκε στο 21% από 16%, ή 8.058 τόνους.