Τα αποθέματα αλουμινίου στις εγγεγραμμένες αποθήκες του London Metal Exchange (LME) εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά κατά τις τελευταίες ημέρες του 2023 μετά από περισσότερες εισροές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανταλλακτήριο, υπογραμμίζοντας την πλεονάζουσα προσφορά. Τα αποθέματα αλουμινίου τις τελευταίες ημέρες της χρονιάς αυξήθηκαν κατά 42.400 μετρικούς τόνους, φτάνοντας στους 551.050, τη μεγαλύτερη ποσότητα από τις 19 Ιουνίου. Συνολικά αυξήθηκαν κατά 24% τις τελευταίες δύο εβδομάδες του έτους.

Το LME δεν προσδιορίζει την πηγή των ημερήσιων εισροών, αλλά οι έμποροι είπαν ότι ανέμεναν περισσότερο ρωσικό μέταλλο να αποσταλεί στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του Ανταλλακτηρίου.

Το Ανταλλακτήριο δίνει μια μηνιαία ανασκόπηση της πηγής των αποθεμάτων του, και τα τελευταία στοιχεία για τον Νοέμβριο έδειξαν ότι το μερίδιο των διαθέσιμων αποθεμάτων αλουμινίου ρωσικής προέλευσης ήταν στο 78,8%.

Το υψηλό μερίδιο μετάλλου ρωσικής προέλευσης στα αποθέματα του LME έχει προβληματίσει ορισμένους παραγωγούς, οι οποίοι ανταγωνίζονται τη Rusal, καθώς και ορισμένους δυτικούς καταναλωτές που αποφεύγουν το ρωσικό μέταλλο από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

Όσον αφορά στις τιμές του αλουμινίου αυτές έδειξαν τάσεις υποχώρησης κατά την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά πρώτων υλών αμβλύνθηκαν. Και η αισιοδοξία των επενδυτών για τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων μειώθηκε.

Το αλουμίνιο τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) υποχώρησε 1,5% στα 2.279 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Πέμπτη 4/12/23. Κατά τις τελευταίες ημέρες του 2023 οι τιμές του αλουμινίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι οι αποστολές βωξίτη, της πρώτης ύλης που απαιτείται για την κατασκευή του αλουμινίου, θα καθυστερούσαν μετά από μια έκρηξη στη μεγάλη παραγωγό της Γουινέας.

«Το ράλι τροφοδοτήθηκε από κερδοσκοπικά κεφάλαια Commodity Trading Advisor (CTA), τα οποία συχνά οδηγούνται από προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών», δήλωσε ο Alastair Munro, στρατηγικός αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Marex.

Ο Munro είπε ότι τα CTA οδήγησαν το αλουμίνιο υψηλότερα κατά το τέλος του 2023, ωθώντας τη βραχυπρόθεσμη κάλυψη στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά δήλωσε ότι τελικά δεν υπήρξαν προβλήματα μεταφοράς βωξίτη μετά την έκρηξη στη Γουινέα.

«Το κλείσιμο του παραθύρου αρμπιτράζ μεταξύ του LME και της Κίνας συνέβαλε επίσης στις αδύναμες τιμές», πρόσθεσε ο Munro.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ επιβαρύνει επίσης την αγορά μετάλλων, αφού η τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve έδωσε λίγες ενδείξεις.

Ο περιορισμός των απωλειών καθορίστηκε από μια ελαφριά πτώση του δείκτη του δολαρίου, καθώς ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα με τιμές δολαρίου λιγότερο ακριβά για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.