Τα βασικά μέταλλα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) παρουσίασαν μια μίξη κατά τις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης 21 Απριλίου, αν και οι περισσότερες τιμές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Παρ’ όλο που τα μέταλλα ανέβηκαν λόγω των κινεζικών ανακοινώσεων για πολλαπλά μέτρα στήριξης της οικονομίας, έκτοτε βρίσκονται γενικά υπό πίεση.
Η τιμή του αλουμινίου στο LME αναμένεται να φτάσει το εύρος των $2.888-$3.004 στα τέλη Απριλίου, καθώς έχει «σπάσει» το φράγμα των 3.214 $ ανά τόνο.

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η πτώση της τιμής θα συνεχιστεί, ξεκινώντας από τα 3.742 $, και φτάνοντας ενδεχομένως στα 2.888 $.

Η πτώση μπορεί να σταματήσει προσωρινά στα 3.090 $ περίπου, πρόβλεψη που ενισχύεται από μια αντίστοιχη παύση στα 3.107 $, στο 61,8% της ανοδικής τάσης της τιμής, που είχε ξεκινήσει στα 2.510 $.

, LME: Καθοδικό κύμα στην τιμή του αλουμινίου που γνώρισε πρόσφατα υψηλά δεκαετιών, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Στο LME επικρατεί έντονη ανησυχία μήπως γεμίσουν οι αποθήκες του με ρωσικά μέταλλα που δεν θα μπορεί να διαθέσει σε τόσο υψηλές τιμές. Τον περασμένο μήνα Χρηματιστήριο Μετάλλων ρώτησε εκπροσώπους της βιομηχανίας αλουμινίου κατά πόσον θα πρέπει να αποκλειστούν οι ρωσικές προμήθειες μετάλλου και η απάντηση ήταν αρνητική. Το LME, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να υιοθετήσει άλλες κυρώσεις πέραν όσων αποφάσισαν οι κυβερνήσεις που μέχρι στιγμής έχουν αφήσει αλώβητο τον τομέα των μετάλλων. Στις συζητήσεις που γίνονται, όμως, κεκλεισμένων των θυρών, οι βιομηχανίες εκφράζουν μεγάλη αγωνία για το αν θα εξακολουθήσουν να προμηθεύονται από τη Ρωσία.

Για το LME ο κίνδυνος είναι να αρχίσει να συσσωρεύεται μεγάλος όγκος μετάλλου στις αποθήκες του επειδή δεν θα το αγοράζει κανείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο των μετάλλων. Το πρόβλημα είναι πως ό,τι συμβαίνει στις εξαγωγές μετάλλων της Ρωσίας έχει ευρύτατες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς η χώρα εξάγει μεγάλο όγκο νικελίου, παλλαδίου, αλουμινίου, χάλυβα και χαλκού. Οι τιμές όλων αυτών των μετάλλων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον Μάρτιο, μολονότι μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί κυρώσεις μόνον στον χάλυβα.