Ολόκληρη η χώρα κινείται σε ρυθμούς πράσινης ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα επωφελούνται του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αναβαθμίζοντας ενεργειακά τα σπίτια τους, νέες δράσεις εξαγγέλλονται για τους επερχόμενους μήνες, τόσο για οικιακούς χρήστες όσο και για επιχειρήσεις, αλλά και δημόσια κτίρια.

Ένας από τους μεγάλους κερδισμένους των αναπτυξιακών αυτών δράσεων είναι ο κλάδος του ελληνικού αλουμινίου, που το τελευταίο διάστημα δίνει, με τη σειρά του, μαθήματα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών παγκοσμίως, ο Όμιλος Μυτιληναίου στοχεύει στον απόλυτο εκμηδενισμό των εκπομπών CO2 κατά την παραγωγική διαδικασία, έως το 2050. Και ο κολοσσός της Alumil, απ’ την πλευρά του, επενδύει σε ολοένα και περισσότερες δράσεις με αποστολή την προστασία του περιβάλλοντος και την ενημέρωση γύρω από θέματα πράσινης ανάπτυξης και συμπεριφοράς.

Πρόκειται για τάση που αφορά στο σύνολό της την βιομηχανική παραγωγή, καθιστώντας το «πράσινο αλουμίνιο», δηλαδή το αλουμίνιο που δεν παράγεται με την παραδοσιακή ενεργοβόρα διαδικασία, το μέταλλο του μέλλοντος. Καθόλου τυχαία, η ηγέτιδα κατασκευάστρια αυτοκινήτων BMW, επιλέγει το πράσινο αλουμίνιο για τα καινούρια της μοντέλα, που πρόκειται να αποτελέσουν τα νέα στάνταρ για τις επόμενες γενιές αυτοκινήτων.

Αυτά τα θέματα αναλύονται μεθοδικά στις σελίδες του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας. Εν μέσω μιας πανδημίας, που έχει πληγώσει τόσο τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, το αλουμίνιο εξακολουθεί να στέκει ανθεκτικό, ισχυρό και κερδοφόρο. Τα νεότερα στοιχεία από την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου για την περασμένη, περιπετειώδη χρονιά, το αποδεικνύουν.

Παράλληλα, στις σελίδες που ακολουθούν, θα βρείτε ένα αναλυτικό αφιέρωμα στα καλύτερα αντικωνωπικά συστήματα της αγοράς, μια που σιγά-σιγά έρχεται το θερμό ελληνικό καλοκαίρι, που τα καθιστά απαραίτητα για όλους.

Και φυσικά, όπως σε κάθε τεύχος μας, έχουμε αναλυτική παρουσίαση όλων των νεότερων συστημάτων αλουμινίου των κορυφαίων κατασκευαστών του κλάδου.