Eνημερωτική εκδήλωση με θέμα τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο – «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν επενδύσεις σε μεγάλο εύρος κλάδων της οικονομίας, πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς.

O Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θοδωρής Τζούρος και στελέχη της Τράπεζας, η κυρία Ασημίνα Τζίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος Elvial SA & Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου συζήτησαν για τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στην ενότητα με θέμα «Η ευκαιρία αναγέννησης της ελληνικής μεταποίησης και ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς» η κυρία Ασημίνα Τζίκα, επισήμανε ότι ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σε συνδυασμό και με το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δώσει σημαντική ώθηση στις επιχειρήσεις, ώστε να μετασχηματιστούν σε τεχνολογικά καινοτόμες και πράσινες επιχειρήσεις, έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στις αναδυόμενες προκλήσεις της επόμενης ημέρας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι οι ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία θα είναι η νέα μας πραγματικότητα και εμείς οι επιχειρηματίες πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να λειτουργούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποί μας με απίστευτη ευελιξία», σημείωσε η κυρία Α.Τζίκα.

Η ELVIAL έχει σε φάση ώριμου σχεδιασμού το νέο της επενδυτικό πλάνο, ύψους 38εκ.€ το οποίο βασίζεται στους κρίσιμους πυλώνες της πράσινης& κυκλικής οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού και όπως τόνισε η κυρία Τζίκα, η νέα αυτή επένδυση θα ενταχθεί στον νέο Αναπτυξιακό και στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο νέος αναπτυξιακός είναι ξεκάθαρα στη σωστή κατεύθυνση και δίνει ισχυρά κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων που στόχο έχουν να καταστήσουν ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν στο νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία της κ. Ασημίνας Τζίκα στον δημοσιογράφο κ. Λυμπεράκη

K. Τζίκα, Πείτε μας παρακαλώ, που δραστηριοποιείται η επιχείρησή σας, ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Καταρχάς επιτρέψτε μου να συγχαρώ την τράπεζα Πειραιώς για αυτή την πρωτοβουλία ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τις δυνατότητες του νέου αναπτυξιακού, ο οποίος σε συνδυασμό και με το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει μια σημαντική ώθηση στις επιχειρήσεις μας, ώστε να μετασχηματιστούν σε τεχνολογικά καινοτόμες και πράσινες επιχειρήσεις, έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στις αναδυόμενες προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Η δική μας εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του αλουμινίου με βασικό αντικείμενο την παραγωγή και κατεργασία βιομηχανικών προφίλ με υψηλές απαιτήσεις καθώς και με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου.

Ο κλάδος του αλουμινίου αποτελεί σημαντικό βραχίονα της ελληνικής βιομηχανίας και σήμερα είναι ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας μας.
Το να έχεις όμως έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα σημαίνει ότι διαθέτεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σε καθιστούν ανταγωνιστικό σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας όμως είναι ότι αυτό το εξαγωγικό προφίλ καλλιεργήθηκε και εντατικοποιήθηκε στη διάρκεια της 10ετους κρίσης της χώρας μας, όταν ο κλάδος μας βίωσε μια βίαια καθίζηση της εγχώριας ζήτησης που άγγιξε το 70%!

Τότε έπρεπε να βρούμε νέες διεξόδους και το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Έπρεπε επί της ουσίας να τα αλλάξουμε όλα: τις δομές μας εσωτερικά, το workflow και κυρίως την κουλτούρα των ανθρώπων μας. Έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις μέσα στην κρίση. Και οι επενδύσεις έπρεπε να είναι απόλυτα στοχευμένες: σε τεχνολογίες αιχμής και σε εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα που θα απογείωναν την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία της εταιρείας. Και εδώ οφείλω να πω ότι ο τότε αναπτυξιακός νόμος αποτέλεσε ένα πολύτιμο εργαλείο καθώς υπήρχε ενίσχυση 35% ενώ η δυνατότητα χρήσης των αφορολόγητων αποθεματικών βοήθησε τη ρευστότητά μας, καθώς δεν χρειαζόταν να περιμένουμε πότε το κράτος θα κατέβαλλε την όποια επιχορήγηση.

Η εταιρεία μας μέσα στην κρίση υπερδιπλασίασε τα μεγέθη της, παραμένοντας μια από τις πιο υγιείς και θωρακισμένες, από κάθε άποψη, βιομηχανίες. Το αναφέρω αυτό για να επιβεβαιώσω ότι η κρίση γεννά πράγματι ευκαιρίες.
Σήμερα, οι προκλήσεις είναι και πολλές και μεγάλες. Από το β’ εξάμηνο του 2021 καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε:

• Ένα επιθετικά αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Στο αντικείμενό μας, η ενέργεια είναι ο 3ος συντελεστής κόστους και μέσα σε ένα χρόνο έχουμε βιώσει αύξηση >235%

// το net metering που θα αποτελούσε λύση ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές της χώρας που δραστηριοποιούνται ενεργοβόρες βιομηχανίες γιατί είναι κλειστός ο ΔΕΔΗΕ αλλά και ο ΑΔΜΗΕ, άρα ούτε η επιχειρηματική ενεργειακή κοινότητα είναι εφαρμόσιμη.

// το virtual net metering μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί ΠΕΡΑ από τα όρια της περιφέρειας.Πλέον οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα αφορούν στην ιδιοκατανάλωση, δίνοντας προτεραιότητα στους μεγάλους καταναλωτές.

• Δυσκολίες στην τροφοδοσία των α’ και β’ υλών, το οποίο το αντιμετωπίζουμε με σημαντικά υψηλότερα αποθέματα. Αυτό σημαίνει δέσμευση μεγαλύτερων κεφαλαίων και αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος.

• Συνεχείς και σχεδόν μονομερείς αυξήσεις στα υλικά & στο μεταφορικό κόστος. Από τη στιγμή που η διαθεσιμότητα στα υλικά είναι περιορισμένη, οι όποιες αυξήσεις τείνουν να είναι μονομερείς και με άμεση ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι το ανά μονάδα παραγωγικό κόστος συνεχώς να μεταβάλλεται και είναι κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή.

• Οι πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Και αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο μείωσης της ζήτησης που πλέον είναι ορατός.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι ζούμε σε έναν VUCA world, δηλαδή σε έναν κόσμο ασταθή, αβέβαιο, σύνθετο και διφορούμενο. [VOLATILE, UNCERTAIN, COMPLEX, AMBIGUOUS]
Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι οι ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία θα είναι η νέα μας πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να λειτουργούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποί μας με απίστευτη ευελιξία.

Κ. Τζίκα, προγραμματίζετε επενδύσεις στην επιχείρησή σας; Αν ναι, θα χρησιμοποιήσετε τον αναπτυξιακό νόμο σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης;

Φέτος, η επιχείρησή μας ολοκληρώνει την υλοποίηση ενός επενδυτικού ύψους 28 εκ.€ που στόχο έχει την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την ενδυνάμωση των ρομποτικών logistics μας.
Είναι όμως σε φάση ώριμου σχεδιασμού, το νέο επενδυτικό μας πλάνο, ύψους 38εκ.€ το οποίο έχει ένα διαφορετικό προφίλ και βασίζεται στους εξής κρίσιμους κατά την άποψή μας πυλώνες:

// πράσινη & κυκλική οικονομία. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Ήδη η εταιρεία μας έχει ένα πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη διαδικασία της μεταποίησης και οι συμπληρωματικές επενδύσεις θα μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα των υλικών που χρησιμοποιούμε,

// ψηφιακός μετασχηματισμός. Η ELVIAL είναι ίσως η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά στον κλάδο της με ρομποτικές εφαρμογές σχεδόν σε κάθε φάση. Πρέπει όμως όλο αυτό να δεθεί σε ένα σύστημα, ώστε η άντληση της πληροφόρησης να είναι εύκολη, γρήγορηκαι αξιόπιστη. Είπαμε τίποτα δεν είναι στάσιμο πλέον, άρα η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση είναι το Α και το Ω. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Η εφαρμογή του Artificial Intelligence εσωτερικά στο εργοστάσιο θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους που μπορούν να διατεθούν σε άλλους τομείς. Και φυσικά η ψηφιοποίηση θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εμπειρία και αλληλεπίδραση που θα έχει η εταιρεία με τους συνεργάτες της.

// ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού,
Τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποί μας πρέπει να αποκτούμε συνεχώς νέες δεξιότητες, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε πετυχημένα τις προκλήσεις.

Επί της ουσίας, το νέο επενδυτικό πλάνο θα συντελέσει στον μετασχηματισμό μας σε μια τεχνολογικά και ψηφιακά ευέλικτη εταιρία με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας και της συνεισφοράς μας στην κοινωνία. Μόνο έτσι πιστεύω μπορούμε να είμαστε μια μεγάλη εταιρεία που θα αντέξει στον χρόνο, καλλιεργώντας τέτοιου είδους χαρακτηριστικά.

Η νέα μας επένδυση θα ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο νέος αναπτυξιακός είναι ξεκάθαρα στη σωστή κατεύθυνση και δίνει ισχυρά κίνητρα για την υλοποίηση επενδύσεων που στόχο έχουν να καταστήσουν ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν στο νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον.