Η ΓΗ είναι το σπίτι όλων μας. Εκκινώντας από αυτή την αδιαπραγμάτευτη αρχή, η ALUMIL έχει θέσει την προστασία του πλανήτη ως βασική της προτεραιότητα, ακολουθώντας ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και επενδύοντας συστηματικά σε πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Μετά από την ενημερωτική καμπάνια για τις αλλαγές που συντελούνται στην Αρκτική, τις συνέπειές τους σε όλο τον κόσμο και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ALUMIL συνεχίζει την ενημέρωση για τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, εστιάζοντας στην πλαστική ρύπανση.

Γνωρίζετε ότι
Η παραγωγή του πρώτου συνθετικού πλαστικού, του βακελίτη, ξεκίνησε το 1907, σηματοδοτώντας την έναρξη της δραστηριότητας της παγκόσμιας βιομηχανίας πλαστικών, η οποία, μετά το 1950, άρχισε να αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς, με την ετήσια παραγωγή πλαστικών το 2019 να ανέρχεται σε 460 εκατομμύρια τόνους.

, H ALUMIL ενημερώνει: Η αυξανόμενη πλαστική ρύπανση και τρόποι αντιμετώπισής της, ktisma & aluminio

Τι είναι η πλαστική ρύπναση
Με τον όρο πλαστική ρύπανση εννοούμε την παρουσία πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον, τα οποία έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στην άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα όσο και στην ανθρώπινη υγεία: Αφενός τα πλαστικά μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια, απελευθερώνοντας τοξικές χημικές ουσίες στο έδαφος και το νερό και αφετέρου μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα ο καθένας μας να καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα.

Πλαστική ρύπναση στη θάλασσα
Κάθε χρόνο, διαρρέουν στους ωκεανούς 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, 11 χιλιάδες εκ των οποίων υπολογίζεται πως καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες. Ειδικά οι πλαστικές σακούλες αποτελούν μια σύγχρονη περιβαλλοντική μάστιγα: Από το 1 τρισεκατομμύριο που παράγονται ετησίως, μόλις το 1% ανακυκλώνεται, με το υπόλοιπο 99% να καταλήγει στο έδαφος και τον ωκεανό. Οι πλαστικές σακούλες ευθύνονται για τον θάνατο 100.000 θαλάσσιων ειδών ζώων κάθε χρόνο, όπως οι θαλάσσιες χελώνες που μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με μέδουσες και, στην προσπάθειά τους να τις φάνε, πνίγονται.

, H ALUMIL ενημερώνει: Η αυξανόμενη πλαστική ρύπανση και τρόποι αντιμετώπισής της, ktisma & aluminio

Μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης;
Φυσικά και μπορούμε. Αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών και αυξάνοντας την ανακύκλωσή τους. Συγκεκριμένα μπορούμε:
• Να ελαχιστοποιήσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα μπουκάλια νερού, τα ποτήρια καφέ, τα καλαμάκια, τις σακούλες, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενα είδη από υλικά φιλικά προς στο περιβάλλον.
• Να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά τα πλαστικά απορρίμματα, συμβάλλοντας στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στη χώρα μας.
• Να στηρίζουμε, όσο και όπως μπορεί ο καθένας μας, πρωτοβουλίες για τη μείωση των πλαστικών, συμμετέχοντας, για παράδειγμα, σε εθελοντικούς καθαρισμούς παραλιών ή/και βυθών.
• Να ενημερώνουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης και να ενθαρρύνουμε συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και γνωστούς μας να μειώσουν τη χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά τους.

, H ALUMIL ενημερώνει: Η αυξανόμενη πλαστική ρύπανση και τρόποι αντιμετώπισής της, ktisma & aluminio

Τι κάνει η ALUMIL για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης
Μέσα από τις δράσεις της, η ALUMIL επιλέγει να αποτελεί μέρος της λύσης.
• Καταρχάς, η εταιρεία ακολουθεί πιστά την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας και από το 2002 εφαρμόζει ένα πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001, εξασφαλίζοντας την αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων της με το φυσικό περιβάλλον.
Υποστηρίζει ως χορηγός και συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, όπως το εθελοντικό πρόγραμμα Blue Halkidiki 2022 του περιβαλλοντικού συλλόγου Greek Eco Project, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί στον Τορωναίο Κόλπο της Χαλκιδικής, με «ψαριά» 3,5 τόνους απορριμμάτων.
Χρηματοδότησε το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη», το οποίο ενεργεί για τον καθαρισμό των επιπλεόντων απορριμμάτων, συμβάλλοντας στον καθαρισμό της θάλασσας από το φυτοπλαγκτόν.
• Σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς οργανισμούς, συμμετέχει σε «δράσεις γειτονιάς», όπως ο καθαρισμός του πάρκου «Μάνος Χατζιδάκις» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου από μέλη της εθελοντικής ομάδας της εταιρείας Green Ambassadors και εργαζομένους από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.
Χρησιμοποιεί ειδικούς κάδους ανακύκλωσης στα γραφεία της σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς και οργανώνει συστηματικά καμπάνιες ενημέρωσης για τους ανθρώπους της σχετικά με τη σημασία της μείωσης χρήσης και της ανακύκλωσης πλαστικού.

, H ALUMIL ενημερώνει: Η αυξανόμενη πλαστική ρύπανση και τρόποι αντιμετώπισής της, ktisma & aluminio

Για την προστασία του πλανήτη μας, κάθε πράξη μετράει. Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.