Oι τιμές των βασικών μετάλλων συνέχισαν να ολισθαίνουν κατά τη διάρκεια του Μαίου και του Ιουνίου, καθώς τα μέταλλα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο LME σημείωσαν σοβαρές ζημιές, προκαλώντας πτώση του δείκτη κατά 6,6% μέσα στον Μάιο. Ο λόγος της πτώσης αυτής παραμένει ο ίδιος: οι επενδυτές εμφανίζονται προσεκτικοί σχετικά με τη ζήτηση μετάλλων, λόγω της έλλειψης εξελίξεων στον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, και της ασθενούς κατάστασης του κατασκευαστικού τομέα στις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες. Οι τιμές του ψευδαργύρου και του χαλκού ήταν έδειξαν τις μεγαλύτερες πτωτικές τάσεις, καθώς σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια μέσα σε σχεδόν επτά χρόνια (ο ψευδάργυρος) και τρεισήμισι χρόνια (ο χαλκός).

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τιμές του αλουμινίου βρίσκονταν και πάλι υπό μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, λόγω της στασιμότητας, της χαμηλής ζήτησης και των συνεχιζόμενων υψηλών εξαγωγών αλουμινίου από την Κίνα. H τάσεις στο LME βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 μηνών (1720,5 δολάρια ΗΠΑ / τόνο στις 10 Ιουνίου), αφότου τα στοιχεία έδειξαν ανοδική πορεία στις εξαγωγές από την Κίνα, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά. Η Κίνα εξήγαγε 536.000 τόνους ακατέργαστου αλουμινίου τον προηγούμενο Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 7,6% σε σχέση με τον Απρίλιο και αύξηση κατά 11,7% από το Μάιο του 2018, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,4% από την αρχή του έτους. Η παραγωγή αλουμινίου στην Κίνα αυξήθηκε κατά 2,4% τον Μάιο σε 2,98 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS). Η άνοδος αυτή ήταν της τάξης του 2,1% από 2,92 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο. Η τιμή του αλουμινίου (στο LME) ήταν κατά μέσο όρο 1776 δολάρια ΗΠΑ / τόνο τον Μάιο και 1840 δολάρια ΗΠΑ / τόνο για τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 (Ιανουάριος-Μάιος). Το Σεπτέμβριο, οι τιμές του αλουμινίου στο LME παρέμεναν σε ιστορικά χαμηλά. Η τιμή τριμήνου για το αλουμίνιο έχει αποτύχει να υπερβεί τα 2000 δολάρια ανά τόνο από το 2018, και είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 Σεπτεμβρίου έκλεισε στα μόλις 1775 δολάρια ανά τόνο.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώθηκαν απότομα και απροσδόκητα νωρίτερα πριν λίγους μήνες, αφότου η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι αθέτησε τις προηγούμενες υποσχέσεις της να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομικές της πρακτικές. Επιπλέον, η απειλή του Προέδρου Τραμπ να εισαγάγει δασμούς για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Αν και η εισαγωγή των δασμών αναβλήθηκε πρόσφατα για διάστημα έως έξι μηνών, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η απειλή.

Φυσικά, η παρατεταμένη πίεση στις τιμές των μετάλλων παραμένει. Αυτό εξηγεί γιατί η Commerzbank δεν αισθάνεται πολύ αισιόδοξη για τη σημαντική ανάκαμψη της τιμής του αλουμινίου, εκτιμώντας μια τιμή της τάξης των 1900 δολαρίων ΗΠΑ ανά τόνο κατά το τέλος του χρόνου. «Η εμπορική ένταση κυριαρχεί στην αγορά αυτή τη στιγμή και είναι δύσκολο να αλλάξει αυτό», δήλωσε ο Daniel Hynes της ANZ. «Έχουν υπάρξει πολλοί θετικοί θεμελιώδεις παράγοντες που αναδύθηκαν πρόσφατα, όμως η αγορά έχει επιλέξει να τους αγνοήσει, οπότε είναι δύσκολο να πούμε ότι τα πράγματα μπορούν πραγματικά να ανακάμψουν σε βιώσιμη βάση», δήλωσε ο Hynes.

Επιπλέον, ακόμη και όταν οι τιμές των μετάλλων ανέκαμψαν προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα (όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις τον Μάιο), οι παρατηρητές της αγοράς απέδωσαν αυτές τις διακυμάνσεις σε αλγοριθμικές εμπορικές δραστηριότητες. Αυτές οι διακυμάνσεις συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά και αφορούσαν πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Στοιχεία από την παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου
Η παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου ανήλθε τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2019 σε 20.909 εκατομμύρια τόνους (Mt), δηλαδή είναι κατά 0,4% χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλουμινίου (IAI).

Οι εταιρείες στη Βόρειο Αμερική παρήγαγαν 1.265 Mt αλουμινίου (αύξηση της παραγωγής σχεδόν κατά 2,3%) και στη Νότια Αμερική 335 χιλιάδες τόνους (πτώση κατά 21,7%). Τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης παρήγαγαν 1163 Mt αλουμινίου (μείωση κατά 4,4% περίπου), ενώ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης 1347 Mt (κάτω από 1%).

Η Κίνα παρήγαγε περίπου 11,83 εκατομμύρια τόνους του μετάλλου (αύξηση κατά 0,3%), ενώ η υπόλοιπη Ασία 1.453 Mt (πάνω από 1% άνοδος) και η Ωκεανία 627.000 τόνους, που ουσιαστικά αντιστοιχούν στην παραγωγή της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου παρήγαγαν 1742 Mt (πτώση κατά 1,6%). Στην Αφρική η παραγωγή αλουμινίου παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο των 547 χιλιάδων τόνων. Οι ΗΠΑ παρήγαγαν 890.000 μετρικούς τόνους πρωτόχυτου αλουμινίου το 2018, περίπου 20% περισσότερο σε σύγκριση με το 2017. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 40% από τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραμένουν σημαντικός εισαγωγέας πρωτόχυτου αλουμινίου, το οποίο ανήλθε σε 4,1 εκατομμύρια τόνους το περασμένο έτος.