Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανιών αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο πρωτίστως για την πολιτιστική αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη των Χανίων.

Το μουσείο αναγέρθηκε στον ελεύθερο χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη στην ιστορική περιοχή Χαλέπα, σε οικόπεδο με θέα τη θάλασσα και σε σχετικά μικρή απόσταση από το παλιό λιμάνι των Χανίων.

Βασισμένο στη μελέτη του φημισμένου αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και με συνολικό εμβαδόν του είναι 5.656 τ.μ., το νέο αρχαιολογικό μουσείο είναι ένας πόλος που ενώνει τα ευρήματα που παρελθόντος με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η βασική ιδέα του αρχιτέκτονα ολοκληρώνεται μέσα από την σύνθεση 2 διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται μέσα από τη γη.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εξασφάλισε τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν τη δημιουργία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εκθέσεων στο νέο μουσείο, αλλά και εκείνες που του εξασφαλίζουν το διαδραστικό χαρακτήρα του.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απόλυτα διαχρονικό κτίριο!

Η συνολική αρχιτεκτονική πρόταση απέσπασε  πολύ θετικά σχόλια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στην δημιουργία αυτού του βιοκλιματικού κτιρίου συνετέλεσε η Exalco, ως αποκλειστικός προμηθευτής του έργου.

Τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα συστήματα υαλοπετασμάτων ALBIO 102 και ALBIO 130 για την εντυπωσιακή επένδυση της εξωτερικής όψης του κτιρίου, το ανοιγόμενο σύστημα ALBIO 101 για τις εσωτερικές πόρτες και παράθυρα, το ALBIO 106 για πτυσσόμενες πόρτες και το σύστημα εξωτερικής σκίασης με μηχανισμό για κινητή περσίδα ALBIO SOLAR 100.

ALBIO 101 Ανοιγόμενο σύστημα
Η σειρά Albio 101 διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε τυπολογίες κατασκευής που την καθιστούν ιδανική για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών σε πόρτες, παράθυρα και βιτρίνες καταστημάτων.
Διατίθεται σε τρία διαφορετικά εξωτερικά σχέδια (ανάγλυφο, οβάλ και επίπεδο) για να επιλέξετε όποιο στυλ σας ταιριάζει. Διαθέτει σύστημα στεγάνωσης τριών επιπέδων με λάστιχα EPDM και ειδικούς νεροχύτες απορροής των υδάτων.
Εφαρμογές: μπαλκονόπορτες, παράθυρα και βιτρίνες καταστημάτων. Σταθερά, ανοιγοανακλινόμενα, συρόμενα-ανακλινόμενα, προβαλλόμενα, περιστρεφόμενα κ.α.

ALBIO 102 Υαλοπέτασμα
Η σειρά Albio 102  κυψελωτού Υαλοπετάσματος δημιουργεί σκοτία 12mm μεταξύ των πλαισίων.
Βασικό χαρακτηριστικό της σειράς αποτελεί η στήριξη  των πλαισίων των υαλοπινάκων χωρίς αντικρίσματα στα οριζόντια στοιχεία. Η προέκταση των πλαισίων πραγματοποιείται με την τοποθέτηση μίας λαβής στο προβαλλόμενο παράθυρο ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής εύκολα και χωρίς επιπλέον κόστος.
Εφαρμογές: Όλες οι εφαρμογές υαλοπετάσματος σε όψεις κτιρίων.

ALBIO 106 Σύστημα για πτυσσόμενες πόρτες & παράθυρα
Το σύστημα Albio 106 καλύπτει την τυπολογία των πτυσσόμενων θυρών. Διαθέτει ειδικό σχεδιασμό και εγγυημένη λειτουργικότητα για μεγάλα ανοίγματα, όπως βιτρίνες καταστημάτων ή άλλων χώρων. Με τον ειδικό μηχανισμό, τα φύλλα μαζεύονται αθόρυβα και με ευκολία χάρη στο ειδικό ράουλο του μεντεσέ που διαθέτει. Έτσι εξοικονομείται χώρος αφού τα φύλλα μπορούν να μαζεύονται στην μία ή και στις δύο πλευρές του ανοίγματος χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμό των φύλλων.
Εφαρμογές: Πτυσσόμενες πόρτες και παράθυρα

ALBIO 130 Υαλοπέτασμα
Η σειρά Albio 130 συμβατικού υαλοπετάσματος διαθέτει διαχρονικό σχεδιασμό και δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών στις σύγχρονες κατασκευές. Παρέχει ευκολία στην κατασκευή καθώς και επιλογές στα εξωτερικά διακοσμητικά καπάκια. Με πλάτος 50mm, επιτρέπει χρήση υαλοπίνακα από 6 έως 36mm. Το σύστημα διαθέτει βασικές κολώνες με δυνατότητα κάλυψης ροπών αδράνειας από 60 έως 820 cm4.
Εφαρμογές: Όλες οι εφαρμογές υαλοπετάσματος & κατασκευές αίθριων.

ALBIO SOLAR 100 Σύστημα εξωτερικής σκίασης με σταθερές ή κινητές περσίδες
Το σύστημα Albio Solar 100 αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για εξωτερική σκίαση κτιρίων με χρήση περσίδων αλουμινίου σχήματος ατράκτου. Το σύστημα περιλαμβάνει τόσο τα προφίλ των περσίδων όσο και τα προφίλ που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί για την στήριξη των περσίδων. Μία ολοκληρωμένη γκάμα εξαρτημάτων που εξασφαλίζει στο σύστημα απόλυτη ακρίβεια και ευκολία τοποθέτησης σε κάθε κτίριο. Επίσης διαθέτει μηχανισμούς για έλεγχο της κίνησης στις περσίδες με δυνατότητα τηλεχειρισμού.
Για σκίαση με σταθερές ή κινητές περσίδες, σε στοίχιση οριζόντια, κατακόρυφη, ή σε διάταξη προβόλου, το σύστημα Solar 100 καλύπτει το 100% των εφαρμογών της κατηγορίας αυτής.
Η συμβατότητα του Solar 100 με τα συστήματα υαλοπετασμάτων της Exalco δίνει απεριόριστες δυνατότητες αρχιτεκτονικών αυτοσχεδιασμών στις προσόψεις κτιρίων.