Η EUROPA στα πλαίσια της ετήσιας χορηγίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) στήριξε την διάλεξη της Δέσποινας Ζαβράκα και του Αναστάσιου Τέλλιου με τίτλο «Συντακτικό Επιφανειών» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η διάλεξη είχε σαν σκοπό να περιγράψει μια σειρά πρόσφατων μελετών που πραγματοποίησε το γραφείο “ΤΤΔΖ Αρχιτέκτονες”, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 από τον Αναστάσιο Τέλλιο και τη Δέσποινα Ζαβράκα. Οι μελέτες αφορούσαν κυρίως συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το συνθετικό έργο αρθρώνεται πάνω σε έναν άξονα προβληματισμών γύρω από την ‘επιφάνεια’ ως ενός πυκνού συστήματος οργάνωσης συντακτικών και τυπολογικών σχέσεων. Ως τέτοιο, στοιχειοθετείται όχι τόσο από μορφολογικές απόπειρες, από πάνω προς τα κάτω (top-down), αλλά από μια επιχείρηση  της βαθύτερης ουσίας, του χώρου, του τόπου και του τοπίου, φυσικού και πολιτισμικού, να αναδυθεί προς την επιφάνεια και μέσω αυτής.

Η EUROPA διαχρονικά υποστηρίζει τις δράσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Δράσεις που σαν σκοπό έχουν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και γνώσης για νέους αλλά και παλαιούς αρχιτέκτονες και επαγγελματίες του χώρου, καθώς και για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική φιλοσοφία εν γένει.