Το πρόγραμμα EUROPA CARES γεννήθηκε το 2018, και αφορά στο σύνολο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της Europa με στόχο να καλύψει και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του AGENDA 2030 του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα επιδιώκει να καλύψει τέσσερις μεγάλες κατηγορίες ενεργειών:
– Ενέργειες και δράσεις που αφορούν στην κοινωνία
– Ενέργειες και δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον
– Ενέργειες και δράσεις που αφορούν τους εργαζομένους

H κοινωνία είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας
Η Europa αναγνωρίζοντας την σημασία και την αξία της κοινωνίας μέσα στην οποία δραστηριοποιείται, έχει επιλέξει να υποστηρίζει ενεργά τόσο τις τοπικές κοινότητες όσο και ευρύτερα την κοινωνία σε κάθε επίπεδο και στο πλαίσιο που είναι εφικτό. Έτσι το πρόγραμμα EUROPA CARES για ακόμα μια χρονιά υπήρξε
ιδιαίτερα δραστήριο σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε εθνικό επίπεδο οι ενέργειες που έγιναν σχετίστηκαν κατά κύριο λόγο με τις ανάγκες που υπήρχαν κάθε περίοδο που διανύαμε και καταβλήθηκε προσπάθεια να βρεθεί η Europa δίπλα σε κάθε δοκιμασία. Έτσι μερικές από τις δράσεις περιληπτικά σε εθνικό επίπεδο ήταν:
• Η χορηγία υλικών για αντικατάσταση των κουφωμάτων στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην Μονάδα Κυριαμαδίου Κρήτης τον Αύγουστο.
• Η χορηγία συστήματος σκίασης στις εγκαταστάσεις του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας ΑΕΡ Στρατού Μεγάρων ΤΑΕΣ.
• Η ετήσια στήριξη του έργου της HOPE GENESIS HELLAS για την μείωση της υπογεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, μέσω της οικονομικής και πρακτικής στήριξης των κατοίκων.
• Η ολοκλήρωση του προγράμματος για την στήριξη των πυρόπληκτων του Ματιού ολοκληρώνοντας την τελευταία παροχή υλικών για εγκατάσταση νέων κουφωμάτων στις οικίες τους.
• Η υλοποίηση προγράμματος στήριξης των σεισμοπαθών στο νησί της Σάμου, με την παροχή υλικών.
• Η χορηγία υλικών σε πυροσβεστικά σώματα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού (Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας (ΣΕΑΔ), ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου Αττικής και ο 6ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών).

Σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών η Europa:
• Χορήγησε πλήρως όλα τα υλικά για την αντικατάσταση κουφωμάτων στο Ιατρικό Κέντρο Αλιάρτου με την ευγενική υποστήριξη του τοπικού κατασκευαστή κ. Τσιάρα που ανέλαβεαφιλοκερδώς την κατασκευή των κουφωμάτων.
• Χορήγησε όλα τα υλικά και ανέλαβε το κόστος κατασκευής για την αντικατάσταση των κουφωμάτων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης.
• Χορήγησε το σύνολο των υλικών και ανέλαβε το κόστος της κατασκευής για την αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων του Γυμνασίου – Λυκείου Αγίας Άννας Ευβοίας που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
• Χορήγησε παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελεώνα για την στήριξη των μητέρων και των βρεφών εντός της φυλακής.

Ενίσχυσε τον αθλητισμό ως πηγή πολιτισμού και διέξοδο για τους νέους:
• Με στήριξη αθλητικών σωματείων (περισσότερα από δέκα αθλητικά σωματεία για το 2021).
• Με χορηγία εξοπλισμού της Εθνικής Ομάδας Canoe Kayak Slalom του ΝΟΧ και του πρωταθλητή Αρβανίτη Παναγιώτη.
• Με δωρεά των τερμάτων ποδοσφαίρου στο Γυμνάσιο Νέας Λαμψάκου κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου.
• Με χορηγία της διοργάνψσης του πρώτου τουρνουά Tennis υπό την αιγίδα του TennisLeague στο Costa Navarino.

Αλλά καταβάλλεται ένας συνεχής αγώνας και στο πεδίο της ισότητας των φύλων:
• Με την παροχή οικονομικής στήριξης προς την ΧΕΝ Κομοτηνής για την κάλυψη εξόδων της έκδοσης των διηγημάτων με θέμα «Είδα τον Φόβο».
• Με χορηγία στην ΧΕΝ Ελλάδος για την καμπάνια «Μήπως…ήρθε η ώρα;» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
• Με στήριξη της καμπάνιας ReDress Project με έμπρακτη τοποθέτηση της Europa απέναντι στην βία κατά των γυναικών.

Το περιβάλλον είναι το μέλλον των παιδιών μας
H Europa αξιοποιεί τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού από τους εργασιακούς κινδύνους, επιτρέποντας την αξιοποίηση σημαντικών καινοτομιών στην επεξεργασία των παραγόμενων προφίλ αλουμινίου. Η συνεχής επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη στοχεύει στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των επιμέρους παραγωγικών διαδικασιών.

Εδώ και αρκετά χρόνια η Europa έχει:
• εγκαταστήσει ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων, με αποτέλεσμα την μηδενική απόρριψη υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον, αλλά και την εξοικονόμηση νερού, καθώς και την προστασία των εργαζομένων.
• προχωρήσει σε φύτευση Ελαιώνα στον ιδιόκτητο χώρο έκτασης 135.000 τ.μ.
• αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκα συστήματα συνολικής ισχύος 3,6 Mw.

Παράλληλα σε επίπεδο ανακύκλωσης στους χώρους του εργοστασίου υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης παραγωγικών υλικών (μπαταριών σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ, λαμπτήρων σε συνεργασία με την Φωτοκύκλωση ΑΕ, καπακιών και χαρτιού), με πρόσβαση σε όλους τους χώρους των γραφείων και του εργοστασίου. Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί μια συνήθης πρακτική του χώρου της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου για ανακύκλωση των απορρίψεων της παραγωγικής διαδικασίας (σκράπ αλουμινίου) σε συνεργασία με το “Αλουμίνιο της Ελλάδος, AOG”

Όλα τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει σε Πιστοποίηση από την BUREAU VERITAS  (BVQI) για την περιβαλλοντική επίδοση της εταιρείας με ISO 14000. Το ενδιαφέρον της Europa για το περιβάλλον δεν έμεινε όμως στην Πιστοποίηση καθώς ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω ενεργειών σε μια συνεπή και οργανωμένη στρατηγική έχει ξεκάθαρο στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Το αποτύπωμα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα, με την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδύσεων της Europa σε υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό. Το στρατηγικό σχέδιο της Europa σε αυτό το επίπεδο παρακολουθείται καθημερινά ως προς την υλοποίηση και βελτιώνεται κατά τακτά διαστήματα από Υπεύθυνο Περιβάλλοντος που υπάρχει εσωτερικά στην εταιρεία, παρέχοντας ισχυρότερο έλεγχο της διαδικασίας από ότι θα συνέβαινε στην περίπτωση μιας τακτικής επίσκεψης κάποιου εξωτερικού συνεργάτη. Για αυτό και εντός του 2021 ζητήθηκε από την Europa να παρουσιάσει αυτή την στρατηγική στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιομηχανικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων “CRETE 2021”, που διοργανώθηκε στα Χανιά.

Oι εργαζόμενοι είναι η δύναμή μας
Οι εργαζόμενοι αποτελούν τον κεντρικό παράγοντα πίσω από την λειτουργία και την επιτυχία της Europa σε όλα τα επίπεδα. Το προσωπικό τους ενδιαφέρον για την Europa είναι εκείνος ο παράγοντας που διατηρεί το υψηλό επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε αυτό το επίπεδο η Europa για το 2021:
• Διασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας εφαρμόζοντας για ακόμη μια χρονιά περισσότερες από 150 οδηγίες ασφαλείας. Επισημαίνουμε ότι για σειρά ετών η Europa έχει πιστοποίηση ISO 18001 για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ) ενώ έχει βραβευτεί σε αυτό το πεδίο με τα Health & Safety Awards για το 2019, 2020 και το 2021.
• Λαμβάνοντας πλήρη μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας (χορηγία υλικών για προστασία, διενέργεια δωρεάν τακτικών και έκτακτων test, εξ αποστάσεως εργασία κλπ), εντάσσοντας την συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί στο ISO και λαμβάνοντας αντίστοιχη βεβαίωση από την Bureau Veritas.
• Χορηγώντας τις εθελοντικές συμμετοχές των εργαζομένων στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών.
• Υποστηρίζοντας για ακόμα μια χρονιά την καμπάνια Greece Race for the Cure και με συμμετοχή όλων των γυναικών της εταιρείας στον Digital αγώνα που διοργανώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού στον κόσμο.
• Παρέχοντας δώρα για την εορταστική περίοδο συμβάλλοντας τόσο στον οικογενειακό προϋπολογισμό των εργαζομένων όσο και σε δώρα για τα παιδιά.

Το πρόγραμμα EUROPA CARES αποτελεί στρατηγική απόφαση για την διοίκηση της Europa, η οποία επιδιώκει με τον πιο ενεργό τρόπο να το εδραιώσει στην εταιρική κουλτούρα και στην καθημερινή δραστηριότητα όλων εντός της εταιρείας. Αποτελεί απότοκο μιας ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας σε όλα τα επίπεδα. Η δέσμευση της διοίκησης της Europa σε αυτό το στόχο παραμένει ακλόνητη καθώς αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κουλτούρα αποτελεί ένα συνεχή αγώνα βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα.

, EUROPA CARES: Με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, ktisma & aluminio