Η ΕΤΕΜ, που πρωτοστάτησε στον τομέα της διέλασης του αλουμινίου στην Ελλάδα, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις του χώρου, με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ… ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΕΛΑΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΕΤΕΜ η εταιρεία που έφερε την διέλαση στην Ελλάδα, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το εμπορικό συγκρότημα River West περίπου 60 χρόνια πριν. Η επίδοση μιας εταιρείας και η διάρκεια στο χρόνο είναι ένα μεγάλο στοίχημα που λίγες ελληνικές εταιρείες μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν κερδίσει. Η σταθερότητα και η επιμονή είναι χαρακτηριστικά της ΕΤΕΜ και όχι οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Η Ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζει σημεία κόπωσης, γεγονός αναμενόμενο μετά την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ των περασμένων χρόνων και θα έχει αυτή την εικόνα για αρκετό χρόνο ακόμη. Σε παγκόσμια κλίμακα ο εμπορικό πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των στρατηγικών αναλυτών αλλά υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να διαβαστούν σαν ευκαιρίες ή απειλές σε περιοχές ενδιαφέροντος όπως η λεκάνη της Μεσογείου, η Μέση Ανατολή και η νοτιο-ανατολική Ασία. Επιπλέον η Τουρκία συνεχίζει να αποτελει μια σημαντικά υπολογίσιμη  απειλή αυτή την περίοδο συνδυασμένη και εντεινόμενη από τα μακροοικονομικά μεγέθη της γειτονικής οικονομίας.
Οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να στηρίζουν και να χτίζουν περαιτέρω το ισχυρό brand Ελληνικό Αλουμίνιο και είναι σίγουρο ότι θα βρουν τον τρόπο να ενισχύσουν την παρουσία του στο εξωτερικό. Χρειάζεται προσοχή με την μικρή ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς, να μην αυξηθούν εκ νέου οι προσδοκίες από την εγχώρια κατανάλωση που ίσως οδηγήσουν για αποεπενδύσεις από τις αγορές του εξωτερικού.

ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ
Η ΕΤΕΜ, έχει ξεπεράσει πολλές περιόδους ύφεσης και με δραστικές κινήσεις στην οργανωτικής της δομή, το portfolio των προϊόντων και την αναδιάρθρωση των αγορών της μπορεί να είναι περήφανη, γιατί βγαίνει κάθε φορά δυνατότερη. Ο όμιλος της ΕΤΕΜ θα λειτουργεί εντός του 2020 επτά γραμμές διέλασης, τις περισσότερες από κάθε άλλη ελληνόκτητη εταιρεία. Αυτό και μόνο ίσως είναι ενδεικτικό των επενδύσεων και της λογικής πίσω από την οποία βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός  της εταιριας.
Η ΕΤΕΜ παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που «ζούν με τα προϊόντα της», καθώς οι επενδύσεις των ελληνικών νοικοκυριών σε νέα σύγχρονα και ενεργειακά κουφώματα αυτό το σκοπό έχουν. Κάθε δράση, όπως το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ, που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργειακών επιδόσεων των κτηρίων είναι εξ αρχής θετική.
Η ΕΤΕΜ ακολουθεί μια to-the-market προσέγγιση διαβλέποντας την ανάγκη του κατασκευαστή να έχει την εταιρεία δίπλα του όπου και όποτε χρειαστεί. Για το σκοπό αυτό η εταιρία δίνει κίνητρα στους κατασκευαστές  για να μπορέσουν να υποστηρίξουν τις αγορές τους αλλά και σχεδιάζει  νέα καινοτόμα προϊόντα που βγάζουν την εταιρεία ένα βήμα μπροστά.
Η ελληνική αγορά,  εκτιμάται ότι θα κινηθεί ελαφρώς ανοδικά. Ο κλάδος στο σύνολό του μεταφέρει βάρη από τα προηγούμενα χρόνια και δεν αρκούν μια – δυο καλές χρονιές για να διορθωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Η αυξημένη δυναμικότητα που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια μιλάει από μόνη της για το μέλλον του κλάδου, όπου οι επιχειρήσεις λειτουργούν με σοβαρό πλάνο ανάπτυξης.

, Etem: Παραμένει αταλεύτα προσηλώμενη στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, ktisma & aluminio

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Μιλώντας για την δεύτερη μετά από χρόνια συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ρευστότητα και το κόστος χρήματος στην αγορά. Η επανεμφάνιση παράλογων πιστώσεων στην αγορά πρέπει να συγκρατηθεί και αυτό θα είναι το στοίχημα για πολλές εταιρείες που εκτίθενται ετεροβαρώς στην ελληνική αγορά.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Σε ομιλικό επίπεδο οι τρέχουσες επενδύσεις ξεπερνάνε αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας και με ορίζοντα τριετίας. Μιλώντας μόνο για το εργοστάσιο της Αθήνας το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα τεθεί σε λειτουργία μια νέα γραμμή παραγωγής υποστηριζόμενη από περιφερειακές αλλά όχι ασήμαντες επενδύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση του ρόλου των κέντρων διάθεσης σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
Επίσης ο τομέας των κατεργασιών σε προφίλ για βιομηχανική χρήση θα απορροφήσει μέρος των κεφαλαίων προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δομή στην Ελλάδα.
Για την ανάπτυξη της ΕΤΕΜ τα επόμενα χρόνια εκτός από υλικοτεχνική υποδομή και προϊόντα,  η εταιρία έχει δώσει έμφαση στους ανθρώπους της που είναι και η κινητήριος δύναμη κάθε εταιρείας.