Από τον Πύργο των Αθηνών ως το The Orbit

Μια συνεργασία που μετρά σχεδόν 50 χρόνια και εισήγαγε στην Αθήνα νέα αρχιτεκτονικά πρότυπα και καινοτόμες αστικές εμπειρίες είναι αυτή του αρχιτεκτονικού γραφείου «Ι&Α. Βικέλας & Συνεργάτες» με την ΕΤΕΜ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ
Το γραφείο «Γιάννης Βικέλας & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες» ιδρύθηκε το 1960. Αργότερα, μετονομάστηκε σε «Ι. & Α. Βικέλας & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες», όταν προσχώρησε στην εταιρεία το 2000, ο γιος του Ιωάννη, Αλέξης Βικέλας.

Η ΕΤΕΜ είναι η πρώτη Ελληνική Εταιρεία που σχεδίασε ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου με την παραγωγική της δραστηριότητα να ξεκινά την δεκαετία του ’60 ως «Αλουμίνιο Αθηνών».

ΕΡΓΑ
Με αφετηρία τον Πύργο των Αθηνών, που κατέχει μέχρι και σήμερα τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου στην Ελλάδα, χτίστηκαν οι βάσεις μιας συνεργασίας που θα άλλαζε ολοκληρωτικά την ταυτότητα της πόλης.
Ο Πύργος των Αθηνών, σχεδιάστηκε από τον Ιωάννη Βικέλα και τον Ιωάννη Κυμπρίτη και άρχισε να κτίζεται το 1968.

Χαρακτηριστική είναι η χρήση υαλοπετασμάτων στα εξωτερικά τοιχώματα του κτιρίου με σκελετό αλουμινίου, που κατασκεύασε η ΕΤΕΜ για τις ξεχωριστές ανάγκες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

, ETEM: Μια ιστορική συνεργασία σε ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι μισού αιώνα, ktisma & aluminio

Η αποπεράτωση του πρώτου ουρανοξύστη της χώρας μας, το 1971, ήταν η αφορμή για να γίνει συνήθης σε μεγάλα εμπορικά κτίρια στην Αθήνα, η χρήση υαλοπετασμάτων.

To υψηλής αισθητικής κτήριο γραφείων και καταστημάτων στο Μαρούσι που σχεδιάστηκε το 2006, με βασική ιδέα την οργάνωση των χώρων γύρω από ένα αίθριο, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της επιτυχημένης συνεργασία των Ι&Α Βικέλας & ΕΤΕΜ. Στα πλαίσια του βιοκλιματικού σχεδιασμού μελετήθηκαν όλα τα στοιχεία και επιλέχθηκαν συστήματα ΕΤΕΜ σε όλα τα ανοιγο-ανακλινόμενα ανοίγματα, υαλοπετάσματα, τις κατακόρυφες περσίδες καθώς και το γυάλινο κύβο που οδηγεί προς το αίθριο.

Το 2019, το επιβλητικό Μουσείο B&E Γουλανδρή, ήταν μια συστηματική προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης του υφιστάμενου διατηρητέου κελύφους με σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.

Παρότι εξωτερικά αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης δυο διαφορετικά κτίρια, εσωτερικά κινείται σε έναν ενιαίο χώρο. Συστήματα ΕΤΕΜ βρίσκουμε στις βιτρίνες του ισογείου, σε όλα τα υαλοπετάσματα, στα σταθερά και ανοιγόμενα υαλοστάσια, όπως και στους ανελκυστήρες του κεντρικού κλιμακοστασίου.

, ETEM: Μια ιστορική συνεργασία σε ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι μισού αιώνα, ktisma & aluminio

Σε ένα ακόμη πολυβραβευμένο έργο, το εμπορικό River West, που μετέτρεψε το 2011 τα δυτικά προάστια σε έναν από τους πιο δημοφιλείς εμπορικούς προορισμούς πρωταγωνίστησαν οι Ι&Α Βικέλας & ΕΤΕΜ. Στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου χρησιμοποιήθηκαν συστήματα υαλοπετασμάτων, ανοιγόμενα συστήματα καθώς και τα καινοτόμα συστήματα αεριζόμενων προσόψεων (VFS).

, ETEM: Μια ιστορική συνεργασία σε ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι μισού αιώνα, ktisma & aluminio

Φτάνοντας στο σήμερα, το 2020 ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η κατασκευή ενός βιοκλιματικού κτηρίου-ορόσημο για την Αθήνα, που διακρίνεται για τις χαρακτηριστικές φουτουριστικές γραμμές του και την «πράσινη» συνείδηση του. Το The Orbit είναι βέβαιο ότι δημιουργεί έναν κόμβο καινοτομίας και έμπνευσης.

Σκοπός της ΕΤΕΜ, σε ολόκληρο το ταξίδι αυτής της πολύτιμης συνεργασίας, από τον Πύργο Αθηνών ως και το The Orbit, ήταν και είναι η παροχή λύσεων και προϊόντων που εμπνέουν τη δημιουργικότητα. Προτεραιότητα της, η ανάδειξη της σχεδιαστικής μορφολογίας των κτηρίων με τις υψηλότερες επιδόσεις σε λειτουργικότητα και αισθητική.

, ETEM: Μια ιστορική συνεργασία σε ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι μισού αιώνα, ktisma & aluminio

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ & ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΒΙΚΕΛΑ
Ο Αλέξης Βικέλας έχει δηλώσει ότι «Αυτή τη χρονική περίοδο της πανδημίας, επαναπροσδιορίσαμε τις σχέσεις μας, ανθρώπινες και εργασιακές αξιοποιώντας εργαλεία όπως η τηλεργασία. Η ζωή μας μεταβάλλεται διαρκώς με το ενδιαφέρον πλέον να έχει στραφεί στους εσωτερικούς χώρους και κυρίως στους εργασιακούς. Οι άνθρωποι ως ένοικοι αναζητούν ένα ευχάριστο επαγγελματικό περιβάλλον με περισσότερο πράσινο και υπαίθριους χώρους».

Όσον αφορά τον βιοκλιματικό σχεδιασμό δηλώνει πως «Ανάλογα με την εποχή φοράμε τα κατάλληλα ρούχα. Μελλοντικά θα ήθελα να σχεδιάσω ένα κτήριο που δεν θα είναι απλώς χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης αλλά που θα προσαρμόζεται πλήρως σαν χαμαιλέων ανάλογα με την εποχή και τις κλιματικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό δοκιμασμένων αλλά και σύγχρονων υλικών».

Ο αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας, συμβουλεύει τους νέους σχεδιαστές «Να ταξιδεύουν όσο πιο συχνά μπορούν και να επιδιώξουν να ζήσουν στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε ως εργαζόμενοι. Το σημαντικό για έναν νέο σχεδιαστή είναι να προσπαθεί να διευρύνει τους ορίζοντές του και να αναζητά συνεχώς πραγματικές εμπειρίες που θα διεγείρουν όλες του τις αισθήσεις. Οι εμπειρίες αυτές που θα αποκομίσει μπορούν να τον εμπνεύσουν και να τον βοηθήσουν ώστε να θέσει τα κατάλληλα ερωτήματα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρεί την περιέργεια για όλα τα φαινόμενα που βλέπει γύρω του και να πειραματίζεται διαρκώς».

Από την πλευρά της η ΕΤΕΜ, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των συνεργατών της, με προϊόντα και υπηρεσίες άριστης ποιότητας, που θα συνεχίζουν να βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων και της κοινωνίας στο σύνολό της.

, ETEM: Μια ιστορική συνεργασία σε ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι μισού αιώνα, ktisma & aluminio

Ι & Α ΒΙΚΕΛΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ο κ. Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931 και από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε ότι η κλίση του ήταν η αρχιτεκτονική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 1955 και έλαβε δίπλωμα Αρχιτεκτονικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο κ. Ιωάννης Βικέλας, στη μακρόχρονη καριέρα του, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με έργα του αστικού ιστού της Αθήνας, που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους. Σήμερα συνεχίζει μαζί με τον γιο του, Αλέξη, την πολυετή επιτυχημένη πορεία με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αστικού ιστού με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, πάντα με ποιότητα και αισθητική.

Ο κ. Αλέξης Βικέλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1995 και έλαβε το Δίπλωμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2000 απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών από το Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ντίσελντορφ. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε ως υπεύθυνος οργάνωσης των αρχιτεκτονικών μελετών και επιβλέψεων στο γραφείο που διατηρούν με τον πατέρα του, κ. Ιωάννη Βικέλα.