Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ένωσης Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕRRA VERDE στη Νίκαια.
Όμορφη η ατμόσφαιρα, εορταστική διάθεση, μεγάλη συμμετοχή των ανθρώπων του κλάδου, εκπροσώπων φορέων, συναδέλφων και φίλων του Σωματείου από όλη την Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη, την Βέροια,την Λάρισα, τα Τρίκαλα, στελέχη του κλάδου τίμησαν με την παρουσία τους το Σωματείο του Πειραιά. Εγκάρδια υποδοχή από τα μέλη της ΕΝΚΑΣ Πειραιά  για όλες και όλους που τίμησαν άλλη μια φορά το ιστορικό σωματείο.Την εκδήλωση πλαισίωσε ζωντανή μουσική από τετραμελές μουσικό συγκρότημα  και το Χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Πειραιά, Δραπετσώνας, Κερατσινίου.

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση:
εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ως Αν. Γενικός Γραμματέας ο κος Θεόφιλος Παγιάτης ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κος Ανδριανός Μιχάλαρος ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΣ κος Λάζαρος Ασλανίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΒΥ κος Χρήστος Λούσης η Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου κα Έλλη Γκανάκου, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ κος Ιωάννης Φωτιάδης από την Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταποιητών Μετάλλου & Παρεμφερών Υλικών Ν. Ημαθίας κος Νικόλαος Μπαϊρακτάρης από τη Βέροια, ο Πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοσιδηρουργών Ν. Τρικάλων κος Χρήστος Γκαραγκούνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Υαλοπινάκων Αθηνών Πειραιώς κος Ιωάννης Παγκράτης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Αλουμινίου Αττικής κος Μιχάλης Ιωαννίδης.
Επίσης ο κος Γιώργος Καλογεράκης από την εταιρία Elvial, ο κος Παπανικολάου από την Οxal και η κα Βασιλική Σκυλογιάννη από την εταιρία Εtem.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι επιστημονικοί σύμβουλοι της ΠΟΒΑΣ, Δρ. Στέλιος Λαμπρακόπουλος, Δρ. Νικόλαος Βούρδας, Δρ. Ρουσσέτος Λειβαδάρος.
Διακριτική αλλά σημαντική η παρουσία στην εκδήλωση της προέδρου της Europa Profil Αλουμίνιο κυρία ΑνούςΤζιρακιάν, πού δεν πέρασε ασχολίαστη από τους οικοδεσπότες, οι οποίοι την ευχαρίστησαν θερμά .
Κατά την καθιερωμένη ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΝΚΑΣ κ. Παγιάτης, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε άπαντες τους παρευρισκόμενους, έκανε σύντομεςαλλά περιεκτικές αναφορές σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, την αγορά, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την μαθητεία, το Τεχνικό Εγχειρίδιο Εγκατάστασης Κουφωμάτων, την εκπροσώπηση του κλάδου των κατασκευαστών, τις μελλοντικές εξελίξεις και τάσεις. Η ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΠΟΒΑΣ αλλά και της ΕΝΚΑΣ Πειραιά θα δημοσιευτεί ολόκληρη σε επόμενο Δ.Τ.

Στήριξαν την εκδήλωση εταιρίες του Κλάδου.
Mεγάλοι Χορηγοί: Εlvial και Oxal
Xoρηγοί: οι εταιρίες Europa, Alumil, Etem, Aluminco, Neokem, Altom, Analko, Somfy, NxsDoors, Domus, Kάβουρας, Κυζηρίδης, Teamroll.
Υποστηρικτές: οι εταιρίες Elval Colour, Metaloumin, Sherwin Williams, Gs-Στρατηγέλλης, Δούκας, Panidis, Rmv-Βήχος, Inscreen, Thiral, Aperto, Cal –Λεονταρίδης, Θεμέλιο, Μούγιος- Μαγκλής.

Το Δ.Σ. της ΕΝΚΑΣ Πειραιά ευχαριστεί θερμά τους Χορηγούς και Υποστηρικτές για την στήριξή τους στην υλοποίηση της ετήσιας γιορτής. Επίσης η εταιρεία “Profilmedia”, έχοντας την ευθύνη της Υποστήριξης και Οργάνωσης της εκδήλωσης ευχαριστεί ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΚΑΣ Πειραιά και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Θεόφιλο Παγιάτη για την διαχρονική εμπιστοσύνη που περιβάλλει την συνεργασία μας.
Χρόνια Πολλά, αποδοτική και Ευλογημένη η Νέα Χρονιά.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΚΑΣ ΠΑΓΙΑΤΗ ΘΕΟΦΙΛΟ
Στα πλαίσια της Κοπής Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της ΕΝΚΑΣ Πειραιά που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020 ο Πρόεδρος κος Θεόφιλος Παγιάτης στη μεστή ομιλία του, αναφέρθηκε στην απασχόληση στον Κλάδο Αλουμινίου, στην εκπαίδευση- μαθητεία των κατασκευαστών και στη σύνδεση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, στην έκδοση τεχνικού εγχειριδίου για την εγκατάσταση κουφωμάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών Αλουμινίου-Σιδήρου της Ομοσπονδίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 25-27 Σεπτεμβρίου 2020 στο Αγρίνιο.
Παρά το ιστορικό ρεκόρ αισιοδοξίας στη χώρα μας από τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία  είναι μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών στην ευρωζώνη που καταγράφεται κλίμα αισιοδοξίας,  οι πολίτες δεν δείχνουν να απολαμβάνουν αυτά που θα περίμεναν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τη δημιουργία ενός τεχνητού κλίματος ευφορίας.
** Η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο άλμα κλαδικών δεικτών όπως είναι εκείνος των κατασκευών του Κλάδου μας δηλαδή και των υπηρεσιών.  Ο δείκτης των κατασκευών αυξήθηκε κατά 27,5 περίπου μονάδες. Επίσης στην άνοδο του κλίματος αισιοδοξίας συνέβαλε πολύ και η Αναγγελία πρόσθετων Οικονομικών ελαφρύνσεων

Απασχόληση στον κλάδο μας
Η Ομοσπονδία μας είχε εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την ανησυχία της για την έλλειψη εξειδικευμένων τεχνιτών στον Κλάδο μας είτε αυτό αφορούσε τις Κατασκευές Αλουμινίου είτε από Σίδηρο.
Σήμερα λοιπόν είναι ορατός ο κίνδυνος μέσα από μία μικρή έρευνα που έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία με τους εργοδότες. Ένα ποσοστό 70% δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν  τεχνίτες για την βιοτεχνία τους δημιουργώντας έτσι μία μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των θέσεων εργασίας και ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την εγχώρια αγορά εργασίας και τον Κλάδο.(αντιστοίχιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης).
Έρχεται μία πρόσφατη έρευνα,η οποία δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες σε έγκριτη οικονομική εφημερίδα που δηλώνει ότι  κατεγράφη το 2019 το υψηλότερο ποσοστό (ρεκόρ δεκαετίας) έλλειψης τεχνιτών  για την κάλυψη θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Για πρώτη φορά διατυπώνεται και επίσημα πώς η ειδικότητα των τεχνικών του κατασκευαστικού κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο εισέρχεται στη λίστα των δέκα πρώτων θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης.
Οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν γρηγορότερα από ποτέ. Ως αποτέλεσμα η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων. Μαζί μας στην αίθουσα είναι και άνθρωποι της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης που τα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.

Εκπαίδευση μαθητεία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΒΑΣ) έχει τους μηχανισμούς να διακρίνει τις ανάγκες της αγοράς και μάλιστα έγκαιρα, γι΄ αυτό λοιπόν το επισημάναμε αυτό μεσούσης της κρίσης και από αυτό  το Σωματείο της ΕΝΚΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ  το οποίο σήμερα είναι ο οικοδεσπότης! Ανέκαθεν η εκπαίδευση αποτελούσε για εμάς θέμα μέγιστου ενδιαφέροντος. Είναι λοιπόν μία ευκαιρία επειδή βλέπω στην αίθουσα τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος έχει εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση και συνεχίζει την προσπάθειά του για τη σύνδεση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Στην προσπάθεια αυτή δεν είμαστε μόνοι και ο Κλάδος ολόκληρος στέκεται αρωγός. Ένας κλάδος που παρέμεινε όρθιος στην κρίση πρέπει να δώσει προοπτική στη νεολαία της τεχνικής εκπαίδευσης για ένα καλύτερο μέλλον με προσβάσεις στην εργασία .
Το πόσο σημαντικό θεωρούμε αυτό το θέμα φαίνεται από το ότι  η ΠΟΒΑΣ συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα METVET. Η κρατική μηχανή δεν έχει ευήκοα ώτα, αλλά εμείς θα επιμένουμε με αυτό το θέμα και η ευχή μας είναι για τον χρόνο που διανύουμε να αποκατασταθεί ο μηχανισμός σύνδεσης της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας για να μην βλέπουμε νέους ανέργους τη στιγμή που στον Κλάδο μας χρειαζόμαστε τεχνικούς εξειδικευμένους, σε μία περίοδο μάλιστα που προσμένουμε αύξηση του τζίρου και κατά συνέπεια του όγκου της εργασίας.
Θέλουμε να είναι πιο χειροπιαστή αυτή η ανάπτυξη για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Όπως προανέφερα, το κλίμα αισιοδοξίας είναι αυξημένο και δεν επιθυμούμε να αδικήσουμε κανέναν. Δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται σε όποια κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα στεκόμαστε απέναντί της όταν χρειάζεται.

Εκπροσώπηση του κλάδου κ.λπ.
Στεκόμαστε απέναντι και σε τακτικές που ενοχλούν τον Κλάδο και την εξέλιξή του προσπαθώντας να βάλουμε κανόνες στην αγορά, σε μια αγορά που εξακολουθεί να είναι δύσκολη και με πολλές εκπλήξεις που δεν είναι πάντα ευχάριστες .

Τεχνικό εγχειρίδιο εγκατάστασης κουφωμάτων.
Πολλοί στάθηκαν απέναντί μας, πολλά ακούστηκαν .
Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επόμενη φάση, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζουμε τη μεθεπόμενη.
Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση των συναδέλφων αλλά και των μηχανικών με στόχο τη διάχυση της γνώσης και εν’ τέλει τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος που απολαμβάνει ο τελικός καταναλωτής.
Το δικαίωμα εκπροσώπησης του Κλάδου δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το πάρει αυτοβούλως . Είναι ένα δικαίωμα που λαμβάνεται μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες διέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Έτσι λοιπόν τον Κλάδο των κατασκευαστών τον εκπροσωπεί πανελληνίως η ΠΟΒΑΣ με την καθοριστική συμμετοχή των Σωματείων μελών της και των αντιπροσώπων τους στα συλλογικά όργανα της και μόνο αυτή!
Oι επίδοξοι εκπρόσωποι των κατασκευαστών καλά θα κάνουν να ομιλούν μόνο για τον εαυτό τους. Και δεν είμαστε εκ προοιμίου σε κανέναν απέναντι. Ούτε χωρίσαμε τον Κλάδο σε πληβείους και πατρικίους. Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε οι καλύτεροι και όλες αυτές τις γελοιότητες που χωρίζουν τον Κλάδο και τον γεμίζουν αντιπαλότητες που μόνο αυτούς που τις υποκινούν εξυπηρετούν. Απέναντι στα φουσκωμένα εγώ τους, βάζουμε τη γενναιοδωρία τού Εμείς προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στον Κλάδο μας!!

Συνέδριο
Όσο για τις προσπάθειες παρεμπόδισης του 8ου Πανελλήνιου Συνέδριου της ΠΟΒΑΣ θέλω να τους επισημάνω ότι αυτό είναι το Συνέδριο των Κατασκευαστών και όλων των ανθρώπων του Κλάδου. Το Συνέδριο που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από συζήτηση και διαβούλευση με τον ευρύτερο κλάδο. Είναι το συνέδριο που δεν ακολουθεί σκοπιμότητες και δεν επηρεάζεται από συμφέροντα. Το Συνέδριο που δίνει Βήμα σε όλους. Οι εταιρείες συνδιοργανωτές Profilmedia και  Profilgroup πραγματικά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προτάσσοντας το κοινό συμφέρον.
Βιομηχανίες, εμπορικά και κατασκευαστές από κοινού πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις αρκεί να σεβαστούμε την λεπτή διαχωριστική γραμμή ισορροπίας που επιβάλλει σε όλους να αναγνωρίσουμε τον ρόλο καθενός στην αλυσίδα του Κλάδου.

Μελλοντικές εξελίξεις και τάσεις
Μια που βρισκόμαστε στην αρχή του νέου έτους αλλά και της δεκαετίας θεωρώ σκόπιμο να γίνει μία μικρή αναφορά και στις μελλοντικές εξελίξεις και τάσεις.
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ότι η επόμενη δεκαετία αναμένεται να έχει σαφώς θετικό πρόσημο για τον Κλάδο. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα χρειαστεί μία μεγάλης κλίμακας ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, κάτι που μεταφράζεται σε 50 με 60 χιλιάδες παρεμβάσεις ετησίως έως το 2030. Αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρχουν συνεχή κίνητρα στους ιδιώτες (π.χ. προγράμματα τύπου ΕΚΟ) για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες του. Επιπροσθέτως θα εφαρμοστούν και προγράμματα για τα δημόσια κτίρια (πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ).
Από το 2020 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι συμβατά με τις απαιτήσεις των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. Αυτό θα επιφέρει αλλαγές στον ΚΕΝΑΚ, ο οποίος αναμένεται να αναθεωρηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Επιπροσθέτως από τον Μάρτιο του 2020 θα ισχύσουν οι ΕΤΕΠ για τα κουφώματα που θα εγκαθίστανται σε Δημόσια Έργα.
Όλος ο Κλάδος (κατασκευαστές και βιομηχανία) θα πρέπει να είναι έτοιμος και πιστεύω ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις. Η ΕΝΚΑΣ σε συνεργασία με την ΠΟΒΑΣ θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στο θέμα των πιστοποιήσεων (ΠΟΒΑΣ FPC, Εγκατάσταση Κουφωμάτων κ.λπ.)
Ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και την Υπομονή σας!!

Χτυπήματα
1. Ανέκαθεν η εκπαίδευση αποτελούσε για εμάς θέμα μέγιστου ενδιαφέροντος. Είναι λοιπόν μία ευκαιρία επειδή βλέπω στην αίθουσα τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος έχει εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση  και συνεχίζει την προσπάθειά του για τη σύνδεση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
2. Το Συνέδριο που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται  μέσα από συζήτηση και διαβούλευση με τον ευρύτερο κλάδο. Είναι το συνέδριο που δεν ακολουθεί σκοπιμότητες και δεν επηρεάζεται από συμφέροντα. Το Συνέδριο που δίνει Βήμα σε όλους.
3. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα χρειαστεί μία μεγάλης κλίμακας ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, κάτι που μεταφράζεται σε 50 με 60 χιλιάδες παρεμβάσεις ετησίως έως το 2030.