Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης
το 5ο Συνέδριο Real estate για την Ακίνητη περιουσία στην Βόρεια Ελλάδα.
Συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από όλο το φάσμα του επιχειρηματικού
και οικονομικού κόσμου αλλά και πολύ σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτείας.

Στο πάνελ των ομιλητών για το θέμα συντόνιζε ο ceo της DEMAND κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος. Εκτός από την κ. Ασημίνα Τζίκα συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κων/νος Ζέρβας και ο πρόεδρος της ALUMIL κ. Γ. Μυλωνάς.

Στην διεξοδική συζήτηση , όλοι κατέθεσαν απόψεις, μελέτες και σύγχρονους τρόπους ανάπλασης της Δυτικής Εισόδου της συμπρωτεύουσας ως μοχλό ανάπτυξης, με την κ.Τζίκα να τονίζει την χρησιμότητα αλλά και την κρισιμότητα αποφάσεων, συνοψίζοντας στην τριλογία “το concept, το Στρατηγικό πλάνο και το Εξωστρεφές Marketing”, και “την Ενεργοποίηση του Δημόσιου Τομέα με την συνεργασία και ουσιαστική υποστήριξη του Ιδιωτικού Τομέα’”.

Με προσήλωση σ αυτόν τον στόχο εξασφαλίζεται η Ανάπτυξη του project αλλά και ευρύτερα της πόλης αφού θα προκαλέσει την διείσδυση και εγκατάσταση νέων μεγάλων επιχειρήσεων από το εξωτερικό που θα δημιουργήσουν τους δικούς τους χώρους, τους δικούς τους εργαζόμενους, χωρίς απαραίτητα να στοχεύουμε την μεταφορά υπαρχουσών επιχειρήσεων από άλλα σημεία της πόλης, η απώλεια της έδρας των οποίων θα δημιουργήσει νέα τοπικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα οι πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις της κ. Α.Τζίκα στις ερωτήσεις του κ. Κ..Ανδριόπουλου:

Εσείς κ.Τζίκα που ζείτε στη Θεσσαλονίκη, το εργοστάσιο σας είναι στο Κιλκίς , αλλά συνδιαλλάσσεστε με όλο σχεδόν τον κόσμο κι αυτό είναι μεγάλη τιμή για όλους τους Έλληνες , να βλέπουμε εταιρείες που πετυχαίνουν στο εξωτερικό, αν δεν κάνω λάθος πάνω από 70% του τζίρου σας προέρχεται από εξαγωγές σε άλλες χώρες. Σαν επενδυτές τι είδατε στην είσοδο της Δυτικής πόλης εκτός από αυτά που λέμε τα προφανή και τα λοιπά; Μπορείτε να προσθέσετε και κάτι άλλο σε άλλο αυτό;

Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο θα μας δώσει την ευκαιρία σαν πόλη που όλοι έχουμε ανάγκη. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα, γιατί τα πλεονεκτήματα τα γνωρίζουμε όλοι, αλλά έχουμε κουραστεί ως Θεσσαλονικείς, να ακούμε για τις προοπτικές αυτής της περιοχής και στο τέλος να μην γίνεται τίποτα. Γιατί οι όποιες μεμονωμένες πρωτοβουλίες, τελικά δεν επαλήθευσαν αυτούς που τις επέλεξαν και δεν έφεραν την πολυπόθητη στροφή. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η θέση μαζί με τα μεγάλα οικόπεδα και τα παλιά βιομηχανικά κτίρια , μπορούν να δώσουν ένα business direct για την πόλη μας, όπως πολύ σωστά αναφέρει η Delloit, μαζί με την αντίστοιχη οικοδομική ανάπτυξη, που θα βοηθήσει την στέγαση εργαζομένων και εταιρειών που τελικά θα αποφασίσουν να επιλέξουν αυτό το κομμάτι της πόλης. Παρ όλα αυτά για να περάσουμε σε μια πετυχημένη μετάβαση, γιατί νομίζω ότι εκεί κολλάμε, μας λείπει ακόμη και σήμερα ο κεντρικός σχεδιασμός. Και είναι χαρά μας που έχουμε σήμερα μαζί μας τον κ. Ζέρβα, γιατί νομίζω η Δημοτική αρχή μαζί με την Περιφέρεια πρέπει να βγούν μπροστά σ αυτή την μετάβαση – μετάλλαξη της περιοχής. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός σχεδιασμός σε τρείς πυλώνες:
• Ποιο είναι το concept που θέλουμε σ αυτή την περιοχή
• Να υπάρχει ένα ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο που θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση της αστικής ανάπλασης.
• Να προχωρήσουμε σε ένα δυναμικό εξωστρεφές marketing της πόλης, ως όμως πόλος έλξης επενδυτών και εργαζομένων ακόμα και εργαζομένων που δουλεύουν με τηλεργασία. Δηλαδή μπορώ
να δουλεύω στην πόλη μου, στη Θεσσαλονίκη και να εργάζομαι στο Λονδίνο, στις Βρυξέλες. Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει.

Εδώ τώρα θα πρέπει να συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας, αλλά το πλάνο και η στρατηγική πρέπει να ξεκαθαριστεί από τις Δημόσιες Αρχές για να μην πάνε χαμένες κι άλλες πρωτοβουλίες σαν την σημερινή, και άλλες όπως η εξαιρετική πρωτοβουλία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μυλωνάς. Να μην πάει καμία χαμένη, να μην μείνει στα χαρτιά, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Και βέβαια εδώ πρέπει να προχωρήσουμε και σε μια καμπάνια. Για παράδειγμα έχω εντυπωσιαστεί με την χώρα της Πολωνίας, η οποία κατάφερε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωση, να πετύχει τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Είχα δει τυχαία στο Euronews το εργοστάσιο της Mercedes που έδειχνε τον διευθυντή του εργοστασίου, ότι είχε πάει στον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος του έλυσε όλα τα θέματα, τον έφερε σε επικοινωνία με όλους τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς, ένοιωσε ότι το δημαρχείο ήταν μέρος της λύσης. Πρέπει επομένως να μετασχηματιστεί αυτός ο ρόλος και μπορεί. Ο κ.Ζέρβας είναι ένας άνθρωπος που δεν γνώριζα προσωπικά μέχρι σήμερα, αλλά τον γνώρισα, και διαπιστώνω πως είναι φρέσκος με ιδέες. Πρέπει απλά να διασφαλιστεί, η συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους ανθρώπους που παίρνουν τελικά τις αποφάσεις . Κλείνοντας σας προτρέπω (κ.Ζέρβα) βγείτε ενωμένοι μπροστά σαν μια γροθιά.

Εμείς επιλέξαμε την Δυτική Είσοδο και ξεκινήσαμε φτιάχνοντας ένα office park και σε δεύτερη φάση κατοικίες και η κατασκευή τους έχει ξεκινήσει με σκοπό να τελειώσει με 20000 μέτρα ανωδομής στα τέλη του 2023. Παρατηρούμε και ξέρουμε ότι η Θεσσαλονίκη ως αγορά, δεν έχει αυτό που λέμε μια δομημένη αγορά γραφείων. Είναι σκόρπια, κατακερματισμένα, πάρα πολλά ημιπαράνομα η νόμιμα στις περιοχές της Θέρμης κ.ο.κ. Προς το αεροδρόμιο , από την άλλη, η πόλη έχει πάρει ένα χαρακτήρα ότι το retail και τα μεγάλα boxes πήγαν ανατολικά προς το αεροδρόμιο , ο ιστός της ο υπόλοιπος, ο κεντρικός, είναι αυτός που ξέρουμε, είναι δομημένος και έτσι νομίζουμε ότι η αγορά γραφείων σε μεγάλο βαθμό θα εξελιχθεί στην Δυτική είσοδο. Εσείς πιστεύετε οτι και πριν ακόμα έρθουν οι μεγάλες ξένες εταιρείες, ότι υπάρχουν εταιρείες τοπικές, εγκατεστημένες όπως οι δικές σας, που με αυτό το ερέθισμα θα δημιουργήσουν administration και τα κεντρικά τους γραφεία σε κάποιους χώρους στη Δυτική είσοδο, είτε με 1000m2 είτε 500 είτε 2000 ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο καθένας ή η Θεσσαλονίκη θα το παρατηρεί αυτό σαν προσπάθεια; ή θα περιμένει τους τρίτους απ έξω και η ίδια η επιχειρηματική κοινότητα δεν θα κινητοποιείται προς τα εκεί;

Εμείς καταρχήν ως εταιρεία, πιστεύουμε πάρα πολύ στο project της Δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. Ως εταιρεία λοιπόν, έχουμε πάρει αποφάσεις, για να αναπτύξουμε τις γραφειακές μας εγκαταστάσεις, αλλά και ένα αντίστοιχο εκθεσιακό χώρο για τα προϊόντα μας. Οπότε αυτό είναι μια ειλημμένηαπόφαση και εντός δύο ετών το αργότερο, είναι κάτι το οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Πιστεύουμε πάρα πολύ σ΄ αυτό το concept, αλλά για να απαντήσω και στην ευρύτερη ερώτηση, κατά πόσον θα υπάρχει ενδιαφέρον από Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες, εγώ πιστεύω ότι το ενδιαφέρον, δεν θα είναι τόσο έντονο, και αυτός είναι και λόγος που επιμένω πολύ στην εξωστρέφεια. Το πολύ να καταφέρεις να μετακινήσεις κάποιες εταιρείες από την μια περιοχή της πόλης σε μια άλλη. Άρα το άλφα και το ωμέγα, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε είναι η βιωσιμότητα αυτού του εγχειρήματος. Και γι αυτό αναφέρθηκε το έργο του Ελληνικού. Το Ελληνικό έχει κάνει ένα πολύ ωραίο site το οποίο έχει χωρίσει σε ζώνες, υπάρχει το master plan του έργου, έχει χωρίσει σε ζώνες. Μπορεί το όποιο επενδυτικό κοινό υπάρχει , με μια ψηφιακή διάδραση, είτε είσαι επενδυτής, είτε είσαι developer, χορηγός, ή οποιοσδήποτε άλλος ο οποίος ενδιαφέρεσαι να μεταφέρεις τις δραστηριότητες του εκεί … Μπορείς άμεσα να υποβάλλεις το ενδιαφέρον σου και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να υιοθετήσουμε γι αυτόν τον χώρο της Δυτικής εισόδου της πόλης μας. Και στο σημείο αυτό προκύπτει το θέμα των χρημάτων, συμφωνώ απόλυτα, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, είναι καθαρά πολιτική βούληση του Δημάρχου που είναι μαζί μας, της περιφέρειας, να το πάρουν απόφαση, υπάρχουν πολλές εταιρείες και ο ΣΒΕ που θα χαρούν πάρα πολύ να χρηματοδοτήσουν τέτοια project.

Πρέπει οπωσδήποτε να φέρουμε κόσμο από έξω μέσα. Μόνο έτσι θα δώσουμε ζωή.