Η Domus, μια απ’ τις ιστορικές ελληνικές εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας του κουφώματος, κλείνει φέτος 102 χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας και, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, εξακολουθεί να παράγει νέα προϊόντα και να επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα. Η ιστορία της ξεκινά ακόμα νωρίτερα, όταν ο ιδρυτής της, Γιάννης Κουνέλης, κατέφτασε στον Πειραιά το 1902, απ’ τα τουρκοκρατούμενα Σέρρας. Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν στο παρελθόν…

Aπό το 1916, η κλειθροποιία DOMUS είναι το “κλειδί” για την ποιότητα στις πόρτες του ελληνικού σπιτιού. Αναμφισβήτητα είναι η κορυφαία ελληνική εταιρία στον χώρο της ασφάλειας του κουφώματος. Η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας σε συνδυασμό με τα άριστης ποιότητας προϊόντα, έχουν σαν αποτέλεσμα την διεθνή αναγνώριση και την δημιουργία ενός ισχυρού “brand”.

Ιστορία 102 χρόνων
Το 1902 ο παππούς Γιάννης Κουνέλης κατέβηκε στον Πειραιά με την οικογένειά του από τα τουρκοκρατούμενα Σέρρας και σπούδασε στη σχολή μηχανικών του Πειραϊκού Συνδέσμου. Εργάστηκε στην πολύ γνωστή εταιρεία του κου Ευάγγελου Μυτιληναίου όντας το δεξί του χέρι από το ξεκίνημά της μέχρι και το έτος 1916 που κατασκεύασε μόνος του τα πρώτα καλουπάκια για να φτιάχνει μεταλλικά εξαρτήματα για τα μπαούλα.

Το πρώτο μικρό εργοστάσιο το έστησε το 1920 στη Θηβών 36 και εκεί ξεκίνησε να φτιάχνει και μεταλλικά κουτιά για το μπαρούτι. Το 1936 έχει μπει η 2η γενιά, ο Βασίλης και ο Θεόδουλος, υιοί του Γιαννή Κουνέλη και το τότε μικρό εργοστάσιο έφτιαχνε και διάφορα μεταλλικά εξαρτήματα για το στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το 1940 η βιοτεχνία ΚΟΥΝΕΛΗ άρχισε να παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα που μέχρι τότε οι χονδρέμποροι τα προμηθεύονταν από το εξωτερικό. Είδη όπως: χαλκάδες, ημίκυκλα, πόρπες, σύρτες, χερούλια, κλειδαριές μπαούλων, κ.τ.λ. παράγονταν και στην Ελλάδα.

Το 1950 τα παιδιά Βασίλης και Θεόδουλος ξεκίνησαν με τα εξαρτήματα για τα κουφώματα και από το 1951 στη Θηβών 208 ξεκινάνε και παράγονται η πρώτη Ελληνική κλειδαριά ποιότητας “PICCOLO”, οι γρύλοι παραθύρων “REX” και οι χωνευτές κλειδαριές “JACKSON”.

Το 1972 για τη Domus ξεκινάει η εξαγωγική δραστηριότητα με πρώτη αγορά το Λίβανο και από εκεί στον Αραβικό Κόλπο.

Το 1976 αναλαμβάνει η 3η γενιά, ο Γιάννης και Δημήτρης Κουνέλης και η Domus φτιάχνει πλέον κλειδαριές ασφαλείας.

Το 1984 σχεδιάζεται και παράγεται η “ΓΛΩΣΣΟΥ” που γίνεται και ορόσημο για τη μετέπειτα εξέλιξη της Domus.

1990 η Domus επελέγη από την εταιρεία Η/Υ IBM να αναπτύξει την παραγωγή μιας νέου τύπου ευέλικτης βάσης για τον εφοδιασμό των οθονών των ηλεκτρονικών υπολογιστών της.

Το 1997 σχεδιάζεται και παράγεται η “DSL” που η λειτουργικότητα, η ευκολία στην τοποθέτηση και τη χρήση την κάνουν να κατέχει ξεχωριστή θέση στην αγορά.

Από το 2009 μπαίνει σε Νέα Εποχή. Η Domus παρά την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας παράγει νέα προϊόντα. Τα συστήματα για συρόμενα παράθυρα αλουμινίου D-FENDER, οι κλει- δαριές Πολλών Σημείων για ανοιγόμενα παράθυρα αλουμινίου TOPGEAR, η πλήρης γκάμα των Πομόλων, το καινοτόμο πόμολο EURO με την αντιμικροβιακή βαφή και οι Κλειδαριές Γάντζου για κατασκευές από σίδερο, είναι τα προϊόντα κλειδιά για την ποιότητα της δουλειάς του επαγγελματία σε συνδυασμό με την ασφάλεια του καταναλωτή.

Σήμερα μετά από 102 χρόνια η Domus εξάγει τα προϊόντα της και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξαρτημάτων για πόρτες και παράθυρα στην Ελλάδα. Το ίδιο όμως έχει καταφέρει και σε αρκετές αγορές του εξωτερικού που ξεπερνούν τις 40 αλλά αποτελούν και το σημαντικότερο τζίρο της εταιρείας.

Εξαγωγική δραστηριότητα
Παρά τα προβλήματα και την τεράστια πτώση του οικοδομικού κλάδου στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία έχει καταφέρει να παραμείνει οικονομικά υγιής χάρη στην συνεχώς αυξανόμενη εξαγωγική της δραστηριότητα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Βαλκανίων κ.ά.

Με τεράστια εμπειρία στο εξωτερικό εμπόριο, άνω των 40 ετών, η DOMUS  έχει αναπτύξει μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, οι οποίες εμπιστεύονται και προωθούν τα προϊόντα της σε εκατομμύρια καταναλωτές.  Η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων και του service που προσφέρει την έχουν καταστήσει ηγέτη σε πολλές αγορές του εξωτερικού ανάμεσα σε κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες.