Η κλιματική αλλαγή παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση της εποχής μας, διότι η πορεία για το μέλλον πρέπει να καθοριστεί έως το 2030. Ως εκ τούτου, η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο κτιριακό απόθεμα μέσω της καλύτερης μόνωσης των κτιρίων και της τεχνολογίας θέρμανσης είναι “χωρίς εναλλακτική λύση”, ακόμη και αν η αύξηση του κόστους, η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών και η μείωση του αριθμού των νέων κτιρίων φαίνονται πιο επείγοντα. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της αύξησης των κλιματικών ακραίων φαινομένων. Ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο μας έχουν οι ανεμοστρόβιλοι, οι πλημμύρες και οι καύσωνες, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμελούνται, παρόλο που σύμφωνα με μελέτη του RKI*1 προκαλούν έως και 10.000 θανάτους λόγω καύσωνα. Για το λόγο αυτό, το 50° Συνέδριο Παραθύρων & Πετασμάτων του Rosenheim από τις 11 έως τις 12 Οκτωβρίου 2023 θα διεξαχθεί με το σύνθημα “κλιματικά.ασφαλής.κατασκευή”. Αυτή η θεματική εστίαση θα συμπληρωθεί από πρακτικές συμβουλές, όπως αποδείξεις για τη βιωσιμότητα, διαστασιολόγηση γυαλιού και καλοκαιρινή θερμομόνωση του νέου DIN 4108-2 καθώς και ηχομόνωση ή ο χειρισμός του “χτυπήματος πουλιών” σε γυάλινες επιφάνειες. Η βαυαρική εορταστική βραδιά της Τετάρτης προσφέρει βέλτιστες ευκαιρίες για ανταλλαγή απόψεων καθώς και εκπλήξεις για την 50ή επέτειο.

“Ποτέ δεν ήταν τόσο πολύτιμο όσο σήμερα”, αυτό το σλόγκαν χρησιμοποιήθηκε για να διαφημιστεί η Klosterfrau Melissengeist για πολλές δεκαετίες. Αυτός ο ισχυρισμός ισχύει και για το Συνέδριο Παραθύρων & Πετασμάτων του Rosenheim, το οποίο παρουσιάζει από το 1972 τα σχετικά νέα από την τυποποίηση, την τεχνολογία και την επιστήμη, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον κλάδο των παραθύρων, των πετασμάτων και του γυαλιού να λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον προγραμματισμό τους. Ιδιαίτερα σε εποχές ψευδών ειδήσεων, υπερφόρτωσης πληροφοριών και αντίθετων πολιτικών δηλώσεων, η αξιόπιστη πληροφόρηση από πρώτο χέρι είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Οι καιροί που διανύουμε είναι σίγουρα ταραχώδεις, διότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ο πληθωρισμός, η μείωση του αριθμού των νέων κτιρίων και τα αντιφατικά σχέδια της κυβέρνησης για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος (συμπεριλαμβανομένων των κανόνων επιδότησης) είναι σαν να κοιτάζουν σε μια “κρυστάλλινη σφαίρα” οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον κλάδο των παραθύρων, των πετασμάτων και του γυαλιού. Οι προοπτικές για το μέλλον είναι κατά βάση θετικές, διότι η ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση και η μεγάλη ζήτηση για κατοικίες θα μπορούσαν να προσφέρουν στον κλάδο γεμάτα βιβλία παραγγελιών για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα πρόκληση, ωστόσο, είναι η προσαρμογή των κτιρίων στα αυξανόμενα ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως οι ανεμοστρόβιλοι, οι πλημμύρες και οι καύσωνες. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι ακόμη αρκετά πιεστικό για τους πολιτικούς και την κοινωνία, αν και μια μελέτη του RKI [1] δείχνει σαφώς ότι ένας καύσωνας μπορεί να προκαλέσει έως και 10.000 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.

Γι’ αυτό το λόγο το 50° Συνέδριο Παραθύρων & Πετασμάτων του Rosenheim από τις 11 έως τις 12 Οκτωβρίου 2023 θα διεξαχθεί με το σύνθημα “κλιματικά.ασφαλής.κατασκευή”, το οποίο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Prof. Jörn Peter Lass θα εξηγήσει λεπτομερώς στη διάλεξη ολομέλειας “Climate-safe construction for the future – requirements and evaluation methods for sustainable and climate-resilient building products”. Περαιτέρω διαλέξεις ολομέλειας θα δώσει ο Martin Langen (B+L Langen Marktdaten) με θέμα “Πότε θα φτάσει το κύμα ανακαίνισης στην αγορά παραθύρων;”. Προβλέψεις για την αγορά νέων κατασκευών και ανακαινίσεων το 2024″, “Ο κόσμος μετά το 2030 – μια προοπτική για τη ζωή, τη διαβίωση και την εργασία με βάση την τρέχουσα μελλοντολογία” από τον Matthias Horx (Zukunftsinstitut GmbH) και “Συστάσεις για τη σύνταξη συμβάσεων κατασκευής παραθύρων και προσόψεων” από τον Prof. Christian Niemöller (SMNG Rechtsanwaltsgesellschaft mbH).

Την Τετάρτη, το μπλοκ “κλιματικά.ασφαλής.κατασκευή” θα δείξει πώς τα παράθυρα και οι πόρτες μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικά στο κλίμα και να προστατεύουν καλύτερα από τις ισχυρές βροχές, τις πλημμύρες, το χαλάζι και τους τυφώνες (Robert Krippahl, ift Rosenheim) και ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για ταχύτερη και οικονομικότερη ενεργειακή βελτιστοποίηση στο “Serial building (Sophia Oberhuber, Energiesprong, powered by dena). Στον επόμενο γύρο συζήτησης, τον οποίο συντονίζει ο Olaf Vögele (4mediatechnologies UG), θα επισημανθούν οι συνέπειες για τον κλάδο.

Στη δεύτερη ενότητα, “Building practice + building physics“, ο Prof. Dr. Harald Krause (TH Rosenheim) περιγράφει πώς πρέπει να είναι η αλληλεπίδραση της μηχανικής συστημάτων και του κτιριακού κελύφους προκειμένου να επιτευχθεί ένα κλιματικά ουδέτερο κτιριακό απόθεμα. Ο Florian Stich (GROPYUS Technologies GmbH) θα εξηγήσει τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί η σφραγίδα ποιότητας των βιώσιμων κτιρίων και, συνεπώς, η βέλτιστη χρηματοδότηση BEG. Ο Dr.-Ing. Stephan Schlitzberger (Ingenieurbüro Prof. Dr. Hauser GmbH) παρουσιάζει την αναθεώρηση του DIN 4108-2 “Θερινή θερμομόνωση”, η οποία λαμβάνει υπόψη τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Την Πέμπτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις συνεδρίες. Στο μπλοκ Serial Building, θα περιγραφούν οι δυνατότητες της σειριακής δόμησης όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την ταχύτητα και το κόστος από τη σκοπιά του πελάτη, του μελετητή και του εργολάβου, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του νέου πολυώροφου συνόλου “Four” στη Φρανκφούρτη.

Στην ενότητα “Γυαλί, παράθυρα και προσόψεις”, ο Michael Elstner (Bundesverband Flachglas BF) εξηγεί ποιες λύσεις υπάρχουν για το πρόβλημα των χτυπημάτων πουλιών σε μεγαλύτερες γυάλινες προσόψεις. Ο Dr. Joachim Hessinger (ift Rosenheim) ενημερώνει για τις νέες εξελίξεις στις διαδικασίες επαλήθευσης της ηχομόνωσης των κτιρίων.

Στην ενότητα “Αρχιτεκτονική και Τεχνολογία”, ο Wolfgang Frey (Frey Architekten) παρουσιάζει την “Πόλη της Porsche” στο Korntal-Münchingen ως ένα καινοτόμο και βιώσιμο έργο για το μέλλον. Ο Martin Heßler (ift Rosenheim) δίνει μια πρακτική επισκόπηση των τεχνικών απαιτήσεων και λύσεων για το σημαντικό θέμα της ενεργειακής βελτιστοποίησης των παραθύρων σε υφιστάμενα κτίρια.

Στην ενότητα “Αγορά και τεχνολογία”, η Dr. Julia Bachinger (Holzforschung Austria, HFA) θα παρουσιάσει τα μελλοντικά παράθυρα με γυαλί κενού και στην ενότητα “Berlin Talk” οι Frank Lange (VFF), Thomas Drinkuth (Repräsentanz Transparente Gebäudehülle, RTG) και Jochen Grönegräs (Bundesverband Flachglas, BF) θα συζητήσουν τρέχοντα θέματα από την πολιτική και τον αντίκτυπό τους στον κλάδο.

Το απόγευμα της Τρίτης (10.10.2023) προσφέρει πολύτιμες πρακτικές συμβουλές σχετικά με την απλή και νομικά ασφαλή διαστασιολόγηση των υαλοπινάκων μέσω μιας δοκιμασμένης στατικής τύπου (Norbert Sack, ift Rosenheim), σχετικά με τη σύνδεση των δομικών στοιχείων των παραθύρων και των θυρών από το δάπεδο μέχρι την οροφή (Torsten Neuenhöfer, Ingenieurbüro Klaus Hafer), τις παραμέτρους και τις επαληθεύσεις για τη βιωσιμότητα (Christoph Seehauser, ift Rosenheim) και τα κριτήρια απόφασης για την αντικατάσταση ή τη μετασκευή παραθύρων στην ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων (Torsten Voigt, ift Rosenheim).

Το απόγευμα της Πέμπτης (12.10.2023) θα υπάρχουν ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στα εργαστήρια ακουστικής και προσόψεων του ift και στο Κέντρο Τεχνολογίας.

Εκτός από τις διαλέξεις, θα υπάρχει αρκετός χρόνος, χώρος και η κατάλληλη ατμόσφαιρα για να ανταλλάξουν οι επισκέπτες ιδέες μεταξύ τους ή με τους εμπειρογνώμονες του ift στο δημοφιλές σημείο συνάντησης.

Το πλήρες πρόγραμμα και το έντυπο εγγραφής μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.fenstertage.de.