Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο ως μέρος μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση των εκπομπών άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει μια νέα προσέγγιση, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν δασμούς -που συνήθως χρησιμοποιούνται σε εμπορικές διαφορές- για να προωθήσουν την ατζέντα τους για το κλίμα.

Η ιδέα της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση επεξεργασίαςκαι δεν έχει προταθεί επίσημα, σύμφωνα με τις πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες. Μια συμφωνία με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τον προσδιορισμό των ορίων για την εφαρμογή δασμών, δεν είναι πιθανή μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους το νωρίτερο, είπε μια εξ αυτών, προσθέτοντας ότι ακόμη και αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι αισιόδοξο.
Το νέο πλαίσιο, το οποίο βασίζεται σε μια σχετική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ πέρυσι, στοχεύει κυρίως στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εκπομπό άνθρακα στον κόσμο και παραγωγό χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και άλλα μεγάλα ρυπογόνα έθνη.

Το σχέδιο δασμών πιθανότατα θα βαθύνει τις διαφορές μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τους διεθνείς κανόνες εμπορίου παραβιάζουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σύμφωνα με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Οι δασμοί είχαν επιβληθεί το 2018 επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και αποτελούσαν τμήμα της πολιτικής του δόγματος «πρώτα η Αμερική», σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση ελήφθη από τριμελή επιτροπή που έκρινε ότι τα αμερικανικά μέτρα δεν συνάδουν με τους κανονισμούς του ΠΟΕ και δόθηκε σύσταση στις ΗΠΑ για να υπάρξει άμεση συμμόρφωση. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα. «απορρίπτοντας την λαθεμένη ερμηνεία» και τα συμπεράσματα της επιτροπής. Η Κίνα με τη σειρά της εξέφρασε την ελπίδα της πως οι ΗΠΑ θα σεβαστούν την απόφαση της επιτροπής και «θα διορθώσουν τη λανθασμένη συμπεριφορά το συντομότερο δυνατό».

Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού χαλυβουργικού κλάδου επίσης επέκριναν την απόφαση του ΠΟΕ, τονίζοντας την υποστήριξη τους προς την αμερικανική ηγεσία και στη στάση της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Από τους δασμούς εξαιρέθηκαν αργότερα εμπορικοί εταίροι όπως ο Καναδάς και το Μεξικό. Πέρυσι ο Μπάιντεν προχώρησε σε άρση των δασμών για εισαγωγές από ΕΕ, αν και έχει διατηρήσει τους δασμούς σε άλλες χώρες.