– Ερωτηματικά σχετικά με την προσφορά πρωτόχυτου αλουμινίου
– Ο ρόλος της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης στην παραγωγή
– Η κατανάλωση συνεχίζει σε υψηλά επίπεδα με έμφαση στο «πράσινο» μέταλλο
– Οι τιμές αναμένεται να ανακτήσουν λίγο απ’ το χαμένο έδαφος

H βραδύτερη ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου και η ισχυρή κατανάλωση υποδηλώνουν ότι η αγορά αλουμινίου θα υποφέρει από μεγαλύτερο έλλειμμα το 2022. Αυτό το έλλειμμα, σε συνδυασμό με τη σταθερή πτώση των αποθεμάτων, σημαίνει ότι οι τιμές του αλουμινίου, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολυετές υψηλό, θα κλείνουν ακόμα ψηλότερα.

Η τιμή του αλουμινίου συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά μέσα στο 2021, καθιστώντας το ελαφρύ μέταλλο δεύτερο στις επιδόσεις μεταξώ των βασικών μετάλλων LME, μετά τον κασσίτερο. Όπως προαναφέρθηκε, μέσα στη χρονιά η αγορά του αλουμινίου εισήλθε σε μια νέα εποχή, με τις τιμές να κινούνται σταθερά ανοδικά, καθώς η αγορά συνεχίζει να συσφίγγεται, παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει αποδεσμεύσει μια μεγάλη ποσότητα από τα κρατικά της αποθέματα. Τον Οκτώβριο, οι τιμές του LME εκτινάχθηκαν, ξεπερνώντας το όριο των 3.200$/τόνο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης στην Κίνα και την Ευρώπη.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξελίξεις του πρωτογενούς αλουμινίου στον τομέα της προσφοράς. Εδώ κυριαρχούν οι πολλές διακοπές στην παραγωγή, που συμβαίνουν λόγω της άσκησης από την Κίνα διπλού ελέγχου, τόσο στην ένταση όσο και στη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Τον τελευταίο καιρό, οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα και στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς.

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενούς αλουμινίου στον κόσμο και ο βασικός παράγοντας ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία, η κινεζική παραγωγή υπολείπεται των προσδοκιών κατά περισσότερο από 1,2 εκατ. τόνους. Υπήρχε η προσδοκία ότι η ανάπτυξη θα ήταν κοντά στο 8% σε ετήσια βάση, αλλά το τελικό ποσοστό ήταν λίγο πάνω από το 3%.
Οι αναλυτές περιμένουν ότι τα ενεργειακά ζητήματα που επηρέασαν μεγάλο μέρος της Κίνας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα συνεχιστούν και στις αρχές του 2022. Μάλιστα, οι κινεζικές «πράσινες» πολιτικές αποδεικνύονται επιζήμιες, καθώς έχουν οδηγήσει στην αναβολή πολλών έργων που θα χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον τόνους αλουμινίου. Και είναι αμφίβολο αν αυτά τα έργα θα πάρουν έγκριση για να συνεχιστούν.

, Προβλέψεις για μεγαλύτερο έλλειμμα στο αλουμίνιο μέσα στο 2022, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Μεγάλη αβεβαιότητα, επίσης, επικρατεί σε ό,τι αφορά στη Yunnan, η οποία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος κόμβος πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου της Κίνας. Ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίστηκαν στην περιοχή νωρίτερα μέσα στη χρονιά (πριν από την εκτεταμένη ενεργειακή κρίση του 4ου τριμήνου του 2021) λόγω των χαμηλών αποθεμάτων νερού, και τα χυτήρια αλουμινίου είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο την ενεργειακή κρίση, όσο και τον κρατικό διπλό έλεγχο. Για το 2022, αναμένουμε μια μέτρια αύξηση της παραγωγής, με μια πιθανή περαιτέρω αύξηση κατά το δεύτερο μισό του έτους. Μεσοπρόθεσμα, η δευτερογενής προσφορά θα πρέπει να επιταχύνει ρυθμούς για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν αρκετά έργα, αλλά η προμήθεια δευτερογενούς αλουμινίου είναι ανελαστική και θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάποια σημαντική ποσότητα.

Ως εκ τούτου, η πρόσθετη αύξηση της πρωτογενούς προσφοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, η πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα που καθορίζει τη διαρκή αύξηση της προσφοράς. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση της πρωτογενούς παραγωγής για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι τελευταίες εξελίξεις από την Ισλανδία, όπου ο κρατικός πάροχος ενέργειας διέκοψε την παροχή στα μεταλλουργεία αλουμινίου, υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η κατανάλωση αλουμινίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με έμφαση στο «πράσινο» μέταλλο
Η κατανάλωση αλουμινίου συνέχισε να ανακάμπτει έντονα το 2021, υποστηριζόμενη από μεγάλα πακέτα ενίσχυσης. Αυτό συνέβη παρά τους πολλούς περιορισμούς στην αλυσίδα του ανεφοδιασμού. Επιπλέον, βλέπουμε περισσότερη κατανάλωση αλουμινίου από τομείς που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως η ηλιακή ενέργεια η αυτοκινητοβιομηχανία. Αναμένουμε ότι το αλουμίνιο θα συνεχίσει να επωφελείται από την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στο μέλλον. Για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν μελλοντικά στη ζήτηση του ελαφρού μετάλλου, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν προτεραιότητα σε αυτό το είδος αυτοκινήτων.

Οι αναλυτές αναμένουν ακόμα ότι η ισχυρή κατασκευαστική ζήτηση θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αν και η μεγάλη καταναλωτική ζήτηση από τις ΗΠΑ μπορεί να μειωθεί λίγο, καθώς η οικονομία στρέφεται από τα αγαθά στις υπηρεσίες, επιβαρύνοντας τις κινεζικές εξαγωγές προϊόντων και ημιπροϊόντων αλουμινίου.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο συνολικός ρυθμός της αύξησης της κατανάλωσης πρωτογενούς αλουμινίου στην Κίνα θα μειωθεί το 2022 κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Η αύξηση της κατανάλωσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια αγορά της Κίνας. Παρά τις έντονες ανησυχίες σχετικά με τον κινεζικό οικοδομικό κλάδο, αναμένουμε ότι η κατασκευή ακινήτων θα υποστηρίξει περισσότερο την κατανάλωση αλουμινίου.

, Προβλέψεις για μεγαλύτερο έλλειμμα στο αλουμίνιο μέσα στο 2022, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Οι τιμές αναμένεται να καλύψουν λίγο από το χαμένο έδαφος
Στα τέλη Οκτωβρίου, οι τιμές του αλουμινίου υποχώρησαν από τα 3.100 δολ./τόνο, και οι τιμές του κινεζικού άνθρακα έπεσαν μετά από ισχυρή κρατική παρέμβαση στην αγορά. Ωστόσο, η πρωτογενής προσφορά αλουμινίου συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με την κατανάλωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά θα συνεχίσει να συσφίγγεται και, ως εκ τούτου, να ανεβάζει τις τιμές. Ο πληθωρισμός του κόστους είναι ένα άλλο ζήτημα, παρά την πτώση των τιμών του άνθρακα. Αναμένουμε ότι η αγορά αλουμινίου θα διολισθήσει σε βαθύτερο έλλειμμα περίπου 1,5 εκατ. τόνων το 2022 και οι τιμές θα ανακτήσουν το χαμένο έδαφός τους.