Η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME βρίσκεται σε έντονα πτωτική τροχιά, μια που στα τέλη Μαρτίου υποχώρησε κάτω απ’ το όριο των $1.550/mt. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου, το αλουμίνιο έκλεισε στα $1.536/mt, που αποτελεί νέο πολυετές χαμηλό.

Στο μεταξύ, η πανδημία του κορωνοϊού υποχρέωσε το LME, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο βιομηχανικών μετάλλων παγκοσμίως, να διακόψει τις συνεδριάσεις του για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και να στραφεί στη λύση του e-trading. Η συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου ήταν η πρώτη που έγινε με την ηλεκτρονική αυτή διαδικασία, γεγονός που προκάλεσε περιορισμού του όγκου των συναλλαγών και της συνολικής ρευστότητας. Τόσο τα βασικά μέταλλα όσο και το πετρέλαιο και οι μετοχές υπέστησαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις από τους επενδυτές, γεγονός που οδήγησε το πρωτόχυτο αλουμίνιο να αγγίξει τη χαμηλότερη τιμή από το καλοκαίρι του 2016. Η επικείμενη πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης ενδέχεται να προκαλέσει τη δημιουργία τεράστιων πλεονασμάτων στην αγορά, κι ο φόβος αυτός εύλογα έπληξε την τιμή του μετάλλου και την οδήγησε κάτω από το όριο των $1.550/mt.

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια ιστορική περίοδο έντονης αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά τη λήξη του συναγερμού και την επιστροφή στην κανονικότητα.