Η χώρα ζει σε προεκλογικούς ρυθμούς, έχοντας πολυάριθμες προσδοκίες και απαιτήσεις για κοινωνικά μέτρα που θα συνεισφέρουν στην ευρύτερη ανάπτυξή της. Σε αυτά τα πλαίσια κινείται το ανανεωμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», με στόχο την ενίσχυση του θερμομονωτικού περιβλήματος των κτιρίων, την αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα, ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα και την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ηλιακούς συλλέκτες και φωτοβολταϊκά πάνελ.

Παράλληλα ανακοινώνονται ολοένα και περισσότερα νέα προγράμματα που δίνουν κίνητρο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να ανακαινίσουν τα σπίτια και τους επαγγελματικούς τους χώρους, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του ελληνικού κτιριακού αποθέματος και μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση. Τα προγράμματα που έως τώρα έχουν ανακοινωθεί είναι τα: Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, Αλλάζω Θερμοσίφωνα, Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους και Εξοικονομώ Επιχειρήσεων. Στην πλειοψηφία τους οι δράσεις αυτές δίνουν γερή ώθηση και κίνητρο για την επένδυση σε κουφώματα αλουμινίου, καθώς και χρήση του αλουμινίου σε άλλες μορφές, κόντρα στις προκλήσεις που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Άλλωστε οι αδιαπραγμάτευτες αρετές και ασύγκριτες ιδιότητες του αλουμινίου το έχουν καταστήσει περιζήτητο μέταλλο σε πολυάριθμους κλάδους. Μάλιστα στο τεύχος αυτό θα δείτε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνολογίες και μέθοδοι που θα επιτρέψουν στο άμεσο μέλλον τόσο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για την παραγωγή του αλουμινίου, ώστε η βιομηχανία να γίνει σημαντικά λιγότερο ενεργοβόρα, όσο και την απανθρακοποίηση του ελαφρού μετάλλου, δηλαδή την απαλλαγή του από το ανθρακικό αποτύπωμα, κάτι που αποτελεί επίκαιρο και φλέγον περιβαλλοντολογικό αίτημα και στόχο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα μας ήδη συγκαταλέγεται στις χώρες που κινούνται προς το στόχο αυτό, καθώς εταιρείες-κολοσσοί επενδύουν σταθερά σε νέες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.
Όπως πάντα, στις σελίδες του τεύχους αυτού θα ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, καθώς και όλες τις νεότερες κατασκευαστικές τάσεις, αλλά και τις πλέον καινοτόμες τεχνολογικές πρακτικές. Για παράδειγμα, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ποσότητα του αλουμινίου ολοένα και αυξάνεται, με παράλληλη μείωση του κόστους – έως 40% σε κάποιες περιπτώσεις!

Επιπλέον, στο τεύχος αυτό καλύπτουμε τη διεθνή ειδησεογραφία που αφορά στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τους δασμούς για το ρωσικό αλουμίνιο που μελετούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το τεράστιο απόθεμα ρωσικού μετάλλου που έχει συγκεντρωθεί στις αποθήκες του Ανταλλακτηρίου Μετάλλων του Λονδίνου το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, στις σελίδες του περιοδικού μας παρουσιάζουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τις σίτες από τις μεγαλύτερες ετειρείες του κλάδου στη χώρα μας.