Ενόσω οι τιμές του αλουμινίου έχουν πάρει την κατιούσα, σε συνέχεια της εκτόξευσής τους σε πρωτοφανή ύψη την περασμένη χρονιά, μια είδηση από τις ΗΠΑ έρχεται να ταράξει τα νερά της βιομηχανίας και να μετατρέψει εκ νέου το τοπίο. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν δασμό 200% στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου και προϊόντων από τις 10 Μαρτίου, μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε αμέσως ως μια «δολοφονική κίνηση κυρώσεων από την κόλαση», σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ανατρεπτικής χρονιάς για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια βιομηχανία του ελαφρού μετάλλου.

Στις σελίδες του τεύχους αυτού, θα βρείτε μια αναλυτική ανασκόπηση της πορείας της βιομηχανίας πρωτογενούς μετάλλου των τελευταίων είκοσι χρόνων, με έμφαση στη σημερινή κατάσταση και στις μεταβολές που έχουν επιφέρει τα, κρίσιμα τελευταία έτη, στην αγορά του δεύτερου σε ζήτηση μετάλλου στον κόσμο. Στην ανάλυση αυτή, τονίζεται η επισφαλής θέση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και η σημασία του ρωσικού μετάλλου, ο ρόλος του οποίου κατευθύνεται από στρατηγικές και παράγοντες που δεν ορίζονται πλέον από αυτή καθαυτή την αγορά.

Στα δικά μας, τις δικές του απαντήσεις για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική βιομηχανία αλουμινίου δίνει, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, κ. Γιώργος Μεντζελόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΕΑ εμφανίζεται καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι το αλουμίνιο, ως δομικό υλικό, θα συνεχίσει να κυριαρχεί.

Μάλιστα, τη χρονιά που διανύουμε ξεκίνησε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση που διοργανώθηκε από την Architectural Aluminium Academy: η 1η Ημερίδα Ανοιχτής Καινοτομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. Στην Ημερίδα συμμετείχαν η Alumil και οι υπόλοιποι εταίροι της Ακαδημίας, νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη του ρόλου της καινοτομίας στη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου.