Το 2023 θα αποτελέσει μια χρονιά – κλειδί για το μέλλον της βιομηχανίας γενικότερα και του αλουμινίου ειδικότερα. Οι διεθνείς συγκυρίες που, επιδρώντας αθροιστικά, έχουν ορίσει τις προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε, αλλά και οι επιτακτικές ανάγκες για τα επερχόμενα έτη, καθιστούν τη χρονιά που μόλις άρχισε ιδιαίτερα δύσκολη. Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης υγειονομικής απειλής, ο πόλεμος, η βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση, έπαιξαν και θα εξακολουθήσουν να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στο μέλλον μικρών και μεγάλων βιομηχανιών, διαμορφώνοντας το βιομηχανικό και οικονομικό προφίλ της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη.

Ποιος ο ρόλος του αλουμινίου σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον; Πρωταγωνιστικός. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος υπό τις συνθήκες αυτές, δεν χωρεί αμφισβήτηση ότι το αλουμίνιο αποτελεί το μέταλλο του μέλλοντος. Τα ασύγκριτα χαρακτηριστικά και ιδιότητές του συμβάλλουν τα μέγιστα στην παγκόσμια προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας Πράσινης, κυκλικής οικονομίας, αποδοτικής για τις κατά τόπους οικονομίες, τις κοινωνίες, τους ανθρώπους. Για τους λόγους αυτούς, η βιομηχανία του αλουμινίου, αυτή τη στιγμή, έχει τεράστια ανάγκη από στήριξη και μέτρα για την ανάπτυξή της. Οι φορείς που την εκπροσωπούν δίνουν μεγάλο αγώνα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στις σελίδες του πρώτου τεύχους μας για φέτος αναλύουμε όλα τα δεδομένα που αφορούν και απασχολούν αυτή την κρίσιμη περίοδο τον κλάδο μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η στρατηγική του σημασία είναι σαφής για τη χώρα μας, καθώς και για την οικονομία ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου. Οι εξελίξεις είναι πολλές και σημαντικές.  Πολύ μεγάλης σημασίας για τον κλάδο μας είναι η απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium, που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλα οφέλη αμφότερες τις εταιρείες.

Στα διεθνή νέα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέους δασμούς στο κινεζικό αλουμίνιο, στα πλαίσια της προσπάθειας για την καταπολέμηση των εκπομπών άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της χώρας.

Ακόμη, ενημερωθείτε για όλα τα νεότερα που αφορούν στο σήμα UKCA, καθώς η περίοδος συνύπαρξής του με το σήμα CE έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Στο τεχνικό κομμάτι, στο τεύχος αυτό, φιλοξενούμε μεγάλο και αναλυτικό αφιέρωμα στις μεθόδους της επιφανειακής επεξεργασίας του αλουμινίου. Ανοδίωση, ηλεκτροστατική βαφή, σουμπλιχρωμία: όλες οι μέθοδοι έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Στο αφιέρωμά μας, τα χαρακτηριστικά κάθε μεθόδου αναλύονται διεξοδικά.

Παράλληλα, στις σελίδες μας θα βρείτε όλα τα νέα και πρωτοποριακά κουφώματα, ρολά, εξαρτήματα και λοιπά προϊόντα αλουμινίου, που θα πρωταγωνιστήσουν στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.