H ΠΟΒΑΣ ήταν, είναι και θα είναι θετική ως προς οποιαδήποτε ενέργεια και διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, αρκεί αυτή να πραγματοποιείται με ορθούς και σαφής όρους, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και κατ’ επέκταση του κλάδου.
Η πολιτική της Ομοσπονδίας στηρίζεται σε δύο βασικούς και διακριτούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την εκπαίδευση νέων ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν και να εργαστούν στον κλάδο, ενώ ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την κατάρτιση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου κατασκευών Αλουμινίου & Σιδήρου.
Για τους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να εισέλθουν στον κλάδο, απαιτούνται εκπαιδευτικά προγράμματα μεγάλης χρονικής διάρκειας. Προτιμητέα διαδρομή είναι αυτή της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης συνδυαζόμενη με το θεσμό της μαθητείας. Η ΠΟΒΑΣ είναι υπέρ της δημιουργίας ειδικότητας του Κατασκευαστή Αλουμινίου & Σιδήρου στη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση, κάτι για το οποίο έχει κάνει αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα προτείνει:
• Ενίσχυση και υποστήριξη των ΕΠΑΛ με αύξηση των διαθέσιμων πόρων ιδίως για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων εργαστηρίων πρακτικής άσκησης.
• Αξιολόγηση και βελτίωση του Έτους μαθητείας των ΕΠΑΛ. Σχεδιασμός πρωτοβουλιών για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση μικρών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στον θεσμό, προσφέροντας ποιοτικές θέσεις μαθητείας.
• Ενίσχυση -και όχι περαιτέρω υποβάθμιση- των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ που αποτελούν το μόνο παράδειγμα αυθεντικά δυικού συστήματος μαθητείας, με καλές προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Για το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου των κατασκευών Αλουμινίου και Σιδήρου προκρίνεται η λύση της κατάρτισης με σύντομα και κατάλληλα εστιασμένα προγράμματα εκπαίδευσης. Παράλληλα θα πρέπει να υιοθετηθούν συστήματα ποιότητας των διαδικασιών σχεδιασμού, παρακολούθησης, υλοποίησης και αξιολόγησης των ενεργειών κατάρτισης. Οι εκπαιδευτές οφείλουν να έχουν την κατάλληλη εκπαιδευτική επάρκεια και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που κατέχει ο εργαζόμενος, μέσω πιστοποίησης των προσόντων από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17024. Η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό & Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, έτσι ώστε να αποτελέσει προϋπόθεση για τη λήψη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μελλοντικά. Επιπροσθέτως σε όλα τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο επιχειρήσεις με πιστοποιημένο προσωπικό.

Όσον αφορά τα επαγγελματικά περιγράμματα, η ΠΟΒΑΣ προτείνει να επικαιροποιηθεί η μεθοδολογία εκπόνησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων μέσω συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων και του ΕΟΠΠΕΠ. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο επαγγελματικό περίγραμμα του Αλουμινοσιδηροκατασκευαστή. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο προδιαγραφών για την ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πιστοποίηση αυτών από τον ΕΟΠΠΕΠ μαζί με το επαγγελματικό περίγραμμα.

Τέλος θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Δεξιοτήτων και Επαγγελμάτων, καθώς και άλλοι Μηχανισμοί Διάγνωσης Δεξιοτήτων που πρόκειται να δημοσιευθούν σύντομα, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη και τακτικότερη πληροφόρηση για τις ανάγκες του κλάδου σε νέες δεξιότητες.