– Η παραγωγή αλουμινίου της Τουρκίας είναι σήμερα ένας από τους κυριότερους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας, με πολύ θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και προοπτικές.

– Μια αναλυτική συνέντευξη από τον Erol Metin, Γενικό Γραμματέα της TALSAD, της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχάνων Αλουμινίου, που φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια – ένα ορόσημο που θα γιορταστεί κατά τη διάρκεια του συμποσίου Alus’10.

– Το 10ο συμπόσιο Alus’10, διεθνοποιείται και οργανώνεται φέτος σε συνεργασία με τη διεθνή έκθεση AluExpo, στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους του κλάδου απ’ όλο τον κόσμο.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση αλουμινίου στην Τουρκία έχει αυξηθεί από τα 7-8 κιλά στα 12,3. Σήμερα εμφανίζεται ως ένας από τους βασικούς παίκτες στη παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου. Όπως παραδοσιακά ορίζει τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με την πάροδο των ετών κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική της θέση. Η παραγωγή της έχει αυξηθεί κατά ένα μέσο όρο της τάξης του 9% ετησίως την τελευταία δεκαετία, και το μερίδιο της σε εξαγόμενο μέταλλο έχει πλέον φτάσει και ξεπεράσει τους 900.000 τόνους σε ημι-προϊόντα.

Επιπλέον, με 2,2 εκατομμύρια τόνους εισαγόμενου αλουμινίου, πρωτογενούς και δευτερογενούς επεξεργασίας, η Τουρκία βρίσκεται πλέον στην έβδομη θέση παγκοσμίως στη σχετική κατάταξη. Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Erol Metin, Γενικό Γραμματέα της TALSAD και τον Duygu Saymen Gazeteci, Συντονιστή Επικοινωνίας & Σχέσεων των μελών της Ένωσης.

, Η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στο αλουμίνιο, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Η πρώτη ερώτηση αφορά στη βιομηχανία του αλουμινίου στην Τουρκία, απλά και μόνο για να αποκομίσουμε μια γενική εικόνα. Μπορείτε να μας δώσετε πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του μετάλλου που χρησιμοποιείτε, τους κυριότερους κλάδους στους οποίους καταλήγει και την αγορά αλουμινίου στην Τουρκία γενικότερα; Επίσης, μπορείτε να μας αφηγηθείτε περιληπτικά την ιστορία της Ένωσής σας;

Ας ξεκινήσουμε με την ιστορία της TALSAD, που είναι ένας από τους παλαιότερους βιομηχανικούς οργανισμούς στην Τουρκία. Φέτος γιορτάζουμε το 50ο έτος της Ένωσής μας, η οποία ιδρύθηκε το 1971. Εκείνη την εποχή ιδρυτικά της μέλη αποτελούσαν δύο πρωτοπόροι επιχειρηματίες, οι οποίοι ουσιαστικά έθεσαν τα θεμέλια της οργάνωσής μας. Η TALSAD ωρίμασε με τα χρόνια. Το βιομηχανικό μας προϊόν είναι παρόμοιο με το ευρωπαϊκό, και μπορούμε πλέον να πούμε ότι η TALSAD αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των μονάδων βιομηχανικής επεξεργασίας αλουμινίου στην Τουρκία.

Όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι γνωστό ότι η χώρα μας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές πρωτογενούς μετάλλου, το οποίο δεν παράγεται στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία διαθέτει μια σημαντική βιομηχανία επεξεργασίας ελαφρών μετάλλων. Συνολικά, παράγουμε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια τόνους ημι-προϊόντων και χυτού αλουμινίου και κραμάτων αλουμινίου. Στην Τουρκία υπάρχει μόνο ένα χυτήριο για την ανακύκλωση αλουμινίου συνολικής δυναμικότητας άνω των 80.000 τόνων ανά έτος. Επομένως, η Τουρκία πρέπει να εισάγει περισσότερο από το 95% του μετάλλου που χρειάζεται. Σχεδόν όλο το μέταλλο που επεξεργαζόμαστε και διαμορφώνουμε προέρχεται από εισαγωγές πρωτόχυτου ή δευτερόχυτου αλουμινίου.

Το προηγούμενο έτος είχαμε εισαγωγές περίπου 2,2 εκατομμύρια τόνους, ενώ η εξαγωγή μας ήταν περίπου 900 χιλιάδες τόνοι ετησίως. Στην επικράτειά μας υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός μονάδων διέλασης, μεταξύ των οποίων και τρία εργοστάσια με μεγάλες πρέσες, μονάδες έλασης και πολλά μικρά αλλά και μεσαίου μεγέθους χυτήρια αλουμινίου. Αυτές οι παραγωγές ξεκίνησαν τη δεκαετία του ‘60 με συγκρατημένες επενδύσεις, που με την πάροδο των ετών έχουν προχωρήσει και επεκταθεί. Σήμερα η Τουρκία εξάγει προϊόντα αλουμινίου σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι και ένας σημαντικός εισαγωγέας, που κατατάσσεται στην έβδομη θέση ως προς τον όγκο του πρωτογενούς αλουμινίου που εισάγει. Τα τελευταία 3,5 χρόνια, η Ένωσή μας κατάλαβε ότι έπρεπε να αναδιαρθρωθεί και να προσαρμοστεί στην συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα της επικοινωνίας στην εποχή μας. Είμαστε καλύτεροι στην ανταπόκριση στις ανάγκες των μελών μας, με ταχύτερη διάδοση των νέων και των ειδήσεων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και κάνοντας χρήση παραδοσιακών μεθόδων ενημέρωσης.

Η TALSAD συνεργάζεται με την METEF (διεθνή εμπορική έκθεση για την παραγωγή μετάλλων) εδώ και αρκετά χρόνια, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα που αποκομίσαμε από την εν λόγω συνεργασία μας με τον Ιταλικό Οργανισμό Εμπορικών Εκθέσεων. Η TALSAD έχει υπάρξει, επίσης, μέλος της European Aluminium (ΕΑ) για περισσότερα από 10 χρόνια. Συνεπώς, και από αυτή τη συνεργασία μας, αποκτήσαμε σημαντικές σχέσεις και γνωριμίες, που συνέβαλαν στη διάδοση και βελτίωση της εικόνας μας στην αγορά αυτή.

, Η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στο αλουμίνιο, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Σας ευχαριστώ για το ιστορικό της Ένωσής σας. Πόσα μέλη έχετε;
Τώρα αριθμούμε 78 εταιρείες-μέλη, που εκπροσωπούν πάνω από το 60% των κατασκευαστικών εταιρειών του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Όμως σε όρους μεγεθών παραγωγής, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας της χώρας μας.

Μπορείτε μας ενημερώσετε για τα μερίδια παραγωγής που κατέχουν η διέλαση, η έλαση και η παραγωγή φόιλ στην Τουρκία;
Με τα χρόνια, έχουμε συλλέξει διάφορα στοιχεία για την παραγωγή στην Τουρκία. Όσον αφορά στη διέλαση, πέρυσι η παραγωγή ήταν περίπου 500.000 τόνοι. Ακόμα, είχαμε 310.000 τόνους έλασης, ενώ η παραγωγή σε φόιλ αλουμινίου ήταν περίπου 160.000 τόνοι. Επίσης, το σύνολο των αγωγών και καλωδίων από το ελαφρύ μέταλλο ήταν περίπου 90.000 τόνοι. Όσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες, π.χ. συναρμολογημένα προϊόντα, εξαρτήματα κ.λπ., το σύνολο παραγωγής υπολογίζεται περίπου σε 120.000 -130.000 τόνους. Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν συνολική παραγωγή άνω των 350.000 τόνων σε προϊόντα χυτηρίου. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα γενικό σύνολο παραγωγής περίπου στα 1,6 εκατομμύρια τόνων για το 2021. Όσον αφορά στις μονάδες διέλασης, μιλάμε για 90 εγκατεστημένες πρέσες.

Και ποιος είναι ο τελικός προορισμός των προϊόντων αυτών στους διάφορους κλάδους της εγχώριας αγοράς σας;
Η ανάλυση των τελικών χρήσεων στην Τουρκία είναι παρόμοια με τις ταξινομήσεις των διεθνών αγορών. Για παράδειγμα, ο κλάδος των μεταφορών μας έχει συνολικό μερίδιο 32%, όπως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές παραγωγικές μονάδες αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων τους. Το μερίδιο που προορίζεται για οικοδομικά προϊόντα είναι επίσης αντίστοιχο με το διεθνές. Στην Τουρκία έχουμε μια σημαντική κατασκευαστική βιομηχανία, και στην εποχή μας οι ανακαινίσεις αποτελούν κύριο τομέα αυτής. Σημαντικά μερίδια προορίζονται για μηχανικά προϊόντα γενικά, αυτοματισμούς, παραγωγή ενεργειακών, αμυντικών και αεροναυτικών συστημάτων, καθώς και για την παραγωγή προϊόντων υγειονομικής χρήσης, με έμφαση στη συσκευασία.

, Η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στο αλουμίνιο, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές για το αλουμίνιο στην Τουρκία;
Οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της αγοράς του αλουμινίου στην Τουρκία είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Όλες οι εκθέσεις, όλες οι δηλώσεις εμπειρογνωμόνων του κλάδου και όλες οι αναλύσεις, μας παρέχουν μια ιδιαιτέρως φωτεινή εικόνα για το μέλλον της βιομηχανίας του αλουμινίου. Οι λόγοι είναι πολλαπλοί. Το αλουμίνιο είναι ακόμα ένα σχετικά νέο υλικό, τέλειο ουσιαστικά, λόγω όλων των χαρσκτηριστικών που το διακρίνουν. Η ελαφρότητα, η ολκιμότητα, η επεργασιμότητά του είναι μερικές μόνο από τις ιδιότητές του που εγγυώνται ένα λαμπρό μέλλον.

Εκτός απ’ αυτό, το αλουμίνιο διαθέτει και μια ιδιότητα που είναι θεμελιώδης για τους περιβαλλοντικούς στόχους του σύγχρονου κόσμου, με βασικότερη τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Αναφερόμαστε, ασφαλώς στην ανακυκλωσιμότητα του αλουμινίου. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή ολόκληρος ο βιομηχανικός κόσμος, ενωμένος, με στόχο τη βελτίωση του κλίματος του πλανήτη. Οι κύριες προκλήσεις που αναμένεται να καταστήσουν το αλουμίνιο ιδιαίτερα δημοφιλές, είναι η αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων, οι ανακαινίσεις των κτιρίων για την εξοικονόμηση ενέργειας, η προστατευτικές συσκευασίες των φαρμάκων από ελαφριά υλικά,

Αν συνυπολογιστούν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι παράγοντες, καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον του αλουμινίου στην Τουρκία θα είναι παρόμοιο με αυτό των βιομηχανιών του μετάλλου σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι αναλύσεις μας προβλέπουν έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6-7% στην τοπική κατανάλωση και παραγωγή αλουμινίου.

Πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές. Ας μιλήσουμε τώρα για το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της αγοράς αλουμινίου στην Ευρώπη. Όπως είναι ευρέως γνωστό, στην Ευρώπη έχουμε μεγάλο έλλειμμα προσφοράς. Σε πολλές χώρες, όπως και στην Τουρκία, δεν υπάρχει παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου. Ποια είναι η άποψή σας για τους εισαγωγικούς δασμούς;
Είναι ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα. Είναι αλήθεια ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου, εμείς και άλλες χώρες, είμαστε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τις εισαγωγές. Υπάρχουν ανισότητες που καθορίζονται από τις διαφορετικές δυνατότητες πρόσβασης σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη, σε σύγκριση με άλλες ηπείρους. Η Talsad είναι μέρος του European Aluminium (EA) και, κατά συνέπεια, οι θέσεις μας ευθυγραμμισμένες με τις δικές τους. Είμαι πεπεισμένος ότι ρέπει να εξετάσουμε την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, και όχι να κρίνουμε μεμονωμένες καταστάσεις. Επομένως, συμφωνούμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί σε ευρωπαϊκό επιπέδο, που φυσικά υπερισχύουν της προσωπικής μας θέσης. Αν, βέβαια, δούμε το θέμα αναλυτικά, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες ανισότητες που δεν ευνοούν τον κλάδο μας αλλά η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι κοινές θέσεις και τα οφέλη που προκύπτουν στην αγορά από τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΑ, καθιστούν αυτήν την επιλογή σωστή.

, Η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στο αλουμίνιο, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν υπάρχει πρωτογενές μέταλλο στην αγορά. Στην Τουρκία επικρατεί η ίδια κατάσταση; Επίσης ποια είναι η γνώμη σας για τα κίνητρα στους παραγωγούς σχετικά με το πράσινο μέταλλο;
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, είμαστε σχεδόν 100% εξαρτημένοι από τις εισαγωγές. Οι λόγοι αυτής της κατάστασης είναι πολλαπλοί. Η αγορά αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στους παραγωγούς. Αυτή η έλλειψη μετάλλου είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητούνται στον κλάδο. Όταν συμμετέχουμε σε διεθνείς συναντήσεις γινόμαστε πάντα αποδέκτες των ίδιων ερωτήσεων, αλλά και των ίδιων παραπόνων από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόσβαση στην πρώτη ύλη είναι σημαντική, φυσικά, ενώ και η αξία του σκραπ αλουμινίου έχει, επίσης, αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην αστάθεια που έχει δημιουργηθεί στην προμήθεια του αλουμινίου.

Οι τουρκικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν κι αυτές τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες δυσκολίες, και η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν εποικοδομητικές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του κλάδου. Πρέπει να βελτιώσουμε τόσο τις μεταξύ μας σχέσεις, όσο και τη δικτύωσή μας. Ελάτε σε επαφή με συναδέλφους από άλλα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, εμείς έχουμε συνεργαστεί με τη ρωσική βιομηχανία αλουμινίου. Η Τουρκία, η Ιταλία και άλλες χώρες αποτελούν καλούς της πελάτες. Δυστυχώς, η πανδημία του Covid-19 έχει δημιουργήσει μια απόσταση ανάμεσά μας.

Το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν αδύνατον να διοργανωθούν εκθέσεις, συνέδρια και συναντήσεις. Ακόμα και το καλοκαίρι κύλησε έτσι.

Σε ό,τι αφορά στα κίνητρα για το πράσινο μέταλλο, πιστεύουμε ότι αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για όλους. Όλες οι βιομηχανίες πρέπει να αναλάβουν δράση. Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή είναι, δυστυχώς, μια πραγματικότητα και οι επιπτώσεις της είναι τόσο σοβαρές, που δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια απραξίας από κανέναν. Η βιομηχανία του αλουμινίου στο σύνολό της καθώς και όλες οι μεμονωμένες εταιρείες έχουν τώρα τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν αυτή την αλλαγή. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ξεκινώντας από την πρωτογενή παραγωγή και συνεχίζοντας με ολόκληρη την αλυσίδα και την αλυσίδα εφοδιασμού και του μικρότερου ακόμα εξαρτήματος. Δεν είναι μόνο θετικό, αλλά και απαραίτητο για την επιβίωση των βιομηχανιών μας και, πάνω απ’ όλα των μελλοντικών γενιών. Η αρχή είναι ελπιδοφόρα.

Βλέπουμε ότι όλες οι εταιρείες το έχουν καταλάβει αυτό και αναπτύσσουν πολύ γρήγορα έργα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών. Στην Τουρκία, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, αλλά όλοι δουλεύουμε μαζί για την επίτευξη κοινών στόχων. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα μας, και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές που προσφέρουν οι πράσινες συμφωνίες.

, Η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στο αλουμίνιο, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Διοργανώνετε ένα σημαντικό συνέδριο…
Αν μας το επιτρέψει ο κορωνοϊός, θα πραγματοποιήσουμε ένα διεθνές συμπόσιο για το αλουμίνιο από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τη διεθνή έκθεση AluExpo στην Κωνσταντινούπολη. Έχουν περάσει πλέον 20 χρόνια από τότε που διοργανώθηκε το πρώτο τουρκικό συνέδριο για το αλουμίνιο, σε συνεργασία με την έκθεση AluExpo. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα τεχνική-επιστημονική συνάντηση, η οποία ξεκίνησε ως τοπική πρωτοβουλία, στην οποία οι κατασκευαστικές εταιρείες παρουσίαζαν τις τεχνικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές μελέτες τους και κάποιες επιστημονικές έρευνες. Σήμερα έχει γίνει ένα διεθνές συνέδριο, ένα κομμάτι του οποίου είναι αφιερωμένο στην ανάλυση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τουρκική βιομηχανία αλουμινίου, και ένα άλλο κομμάτι είναι αφιερωμένο σε παρουσιάσεις σημαντικών επιστημονικών ερευνών.

Το συμπόσιο γίνεται κάθε δύο χρόνια, και αυτό θα είναι το 10ο ραντεβού μας. Έχουμε ήδη λάβει πολλές παρουσιάσεις από τις εταιρείες-μέλη μας. Οι συνεργάτες μας μοιράζονται μαζί μας τα ερευνητικά και αναπτυξιακά τους έργα, τα τεχνικά τους προγράμματα και τις μελέτες που διεξάγουν για το αλουμίνιο. Για αυτά τα θέματα λαμβάνουμε πάνω από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις ετησίως. Στις δύο τελευταίες συναντήσεις μας, διεθνοποιήσαμε το συνέδριο, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα παρουσιάσεις
από μη τουρκικές εταιρείες. Αυτή μας η προσπάθεια θα συνεχιστεί στο μέλλον, καθώς επιθυμούμε να αυξήσουμε την παρουσία ομιλητών από όλο τον κόσμο. Προτεραιότητά μας είναι, επίσης, η ανάπτυξη της ατζέντας των διεθνών σχέσεων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί μια ιδανική γέφυρα μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής βιομηχανίας, καθώς και έναν μαγευτικό και ελκυστικό τουριστικό προορισμό.